🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Плановете на Microsoft и Google за AI срещат опасенията на инвеститорите за нарастващи разходи

Технологичните гиганти обявиха, че ще са нужни значителни вложения, докато технологията се наложи

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви, че Microsoft вече има 53 хил. клиенти на Azure AI, повече от една трета от които са нови потребители на услугата през последните 12 месеца
Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви, че Microsoft вече има 53 хил. клиенти на Azure AI, повече от една трета от които са нови потребители на услугата през последните 12 месеца
Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви, че Microsoft вече има 53 хил. клиенти на Azure AI, повече от една трета от които са нови потребители на услугата през последните 12 месеца    ©  Reuters
Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви, че Microsoft вече има 53 хил. клиенти на Azure AI, повече от една трета от които са нови потребители на услугата през последните 12 месеца    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инвеститорските очаквания за финансовите резултати на големите технологични компании, занимаващи се с генеративен изкуствен интелект (AI), бяха помрачени, след като Microsoft и Google предупредиха за още по-големи разходи през тази година в надпреварата за разработване на авангардни продукти с AI. Силните тримесечни резултати на съперничещите си технологични гиганти във вторник не успяха да убедят инвеститорите, че растежът ще бъде в крак с огромните инвестиции, които те планират да направят в центрове за данни и сървъри тази година, за да предоставят генеративен изкуствен интелект, съобщава Financial Times.

Акциите на Microsoft спаднаха с 1% въпреки високите продажби на изчислителни облаци на клиенти, които искат да използват пакета от софтуерни услуги, интегрирани с технологията на OpenAI, създател на ChatGPT. Книжата на Alphabet спаднаха с почти 6%, след като приходите от реклама за малко не оправдаха очакванията, въпреки че компанията се стреми да интегрира своя Gemini генеративен изкуствен интелект в бизнеса си с реклама, търсене и облачни услуги.

По-високи капиталови разходи

И двете групи предупредиха, че капиталовите разходи ще бъдат по-високи през 2024 г., тъй като правят по-значителни инвестиции в технологичната инфраструктура, която е в основата на генеративния AI. Миналата година Microsoft беше в центъра на надпреварата за генеративен изкуствен интелект благодарение на сделката си с OpenAI - стартъп, в който тя е вложила до 13 млрд. долара.

През последните 12 месеца цената на акциите на компанията нарасна с над 60%, което увеличи пазарната ѝ оценка до 3 трлн. долара. Този месец тя изпревари Apple като най-голямата компания в света. Инвеститорите следят отблизо подразделението й за облачни услуги, което е най-големият двигател на продажбите и включва платформата Azure, за доказателства, че залогът й върху OpenAI ще започне да се отплаща с финансови печалби.

Колко са важни облачните услуги

През последното тримесечие на 2023 г. приходите на Microsoft от облачни услуги нараснаха с 20% до 25.9 млрд. долара, надминавайки очакванията на анализаторите за 25.3 млрд. долара, като ръстът на продажбите за Azure достигна 30%. Търсенето на услугите на Microsoft за изкуствен интелект повиши приходите от Azure с 6 пр. пункта през тримесечието, което е ускорение спрямо близо 3% ръст на продажбите през предходните три месеца.

Google Cloud също ще бъде ключов двигател на растежа на Alphabet на фона на нарастващото търсене на генеративен изкуствен интелект, а инвеститорите очакват пускането на генеративния изкуствен интелект Gemini Ultra тази година - най-усъвършенстваното подобрение на чатбота Bard.

Клиентите на Alphabet и Microsoft бяха в режим "купувай AI сега, разбери дали работи по-късно", каза анализаторът на Forrester Лий Сустар. Компаниите имаха сходни "стратегии за изкуствен интелект навсякъде", които щяха да окажат натиск и върху конкурента Amazon да "увеличи услугите с AI, за да защити лидерството си на пазара на облачни услуги".

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви, че Microsoft вече има 53 хил. клиенти на Azure AI, повече от една трета от които са нови потребители на услугата през последните 12 месеца. Той обаче очаква ръстът на приходите на подразделението за облачни услуги да се забави леко до 18-19% през текущото тримесечие, докато ръстът на Azure ще остане стабилен.

Брет Иверсен, вицепрезидент за връзки с инвеститорите, заяви, че Microsoft увеличава капацитета на инфраструктурата си за изкуствен интелект, като инвестира в области като центрове за данни и сървъри, но това все още не е довело до свиване на маржовете благодарение на нарастващото търсене на облачни услуги и "контрола на разходите" в други области. Компанията за полупроводници AMD повиши прогнозите си за продажбите на чипове за изкуствен интелект с 1.5 млрд. долара за 2024 г. в отчета си за приходите във вторник, като заяви, че клиентите, включително Microsoft, са се придвижили по-бързо от очакваното при внедряването на нейните нови чипове MI300, които се конкурират с Nvidia.

Главният финансов директор на Microsoft Ейми Худ заяви, че компанията очаква капиталовите разходи, движени от инвестициите в инфраструктура за облачни услуги и изкуствен интелект, да "нараснат значително". Същевременно компанията се "ориентира" към работна сила, ориентирана към AI, вместо да наема голям брой хора, които да се фокусират върху технологията, добави тя.

Анализаторите следят отблизо колко клиенти използват Microsoft 365 Copilot - генеративен асистент с изкуствен интелект, интегриран в пакета от приложения за продуктивност на компанията. Компанията направи инструмента - на цена 30 долара на потребител на месец за фирми - достъпен за физически лица и за малки и средни предприятия. Макар че компанията не разкрива данни за продажбите или потребителите на Copilot, Надела заяви, че бързото му приемане напомня за първите дни на персоналните компютри, които са станали "стандартно оборудване" след първоначален период на използване от първите потребители.

Общите приходи на Microsoft за трите месеца до края на декември нараснаха с 18% до рекордните 62 млрд. долара, което надмина прогнозите за 61.1 млрд. Печалбата на акция от 2.93 долара значително надхвърли прогнозите на анализаторите за 2.77 долара.

Все още няма коментари
Нов коментар