Nvidia обяви 61 млрд. приход и 29 млрд. печалба за 2023 г.

Акциите на компанията поскъпват с над 13% след публикуването на отчета

Компанията за чипове Nvidia е популярна с GeForce видеокартите си, които подкарват взискателните видеоигри
Компанията за чипове Nvidia е популярна с GeForce видеокартите си, които подкарват взискателните видеоигри
Компанията за чипове Nvidia е популярна с GeForce видеокартите си, които подкарват взискателните видеоигри    ©  unsplash
Компанията за чипове Nvidia е популярна с GeForce видеокартите си, които подкарват взискателните видеоигри    ©  unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"В началото сме на две огромни трансформации за цялата (технологична) индустрия", казва на 21 февруари Йенсен Хуанг, изпълнителен директор на Nvidia. "Първата е преход от общи към ускорени изчисления", обяснява визионерът. Ускорените изчисления използват графични процесори, които работят в тандем с централните процесори, за да извършват по-бързо определени задачи. "По този начин можете драстично да подобрите разходите си за обработка на данни с 20 към 1, огромни числа. И разбира се, скоростта. Тази скорост е толкова невероятна, че активирахме втори преход в цялата индустрия, наречен генеративен AI", казва пред инвеститорите Хуанг. Малко преди това компанията за чипове обявява годишни приходи над 61 млрд. долара за 2023 г., с 5 млрд. повече от 2022 г. и 2021 г., взети заедно.

Не можете да правите генеративен изкуствен интелект на традиционните изчисления с общо предназначение. "Почти всеки път, когато взаимодействате с ChatGPT, ние правим изчисленията. Всеки път, когато използвате Midjourney, ние правим изчисленията", хвали се тайванецът, който е сред основателите на Nvidia през 1993 г. Въпреки че акциите на компанията се търгуват на борсата в Ню Йорк от 1999 г., Nvidia привлече вниманието на инвеститорите през 2023 г. след като пазарната капитализация се увеличи от 300 млрд. долара до над 1.7 трлн. долара в момента. "Частта от нашия бизнес, свързана с изчисленията, е нараснала неимоверно, някъде около 40% (от бизнеса)", посочва Хуанг.

Нетната печалба за 2023 г. на Nvidia е 29.7 млрд. долара в сравнение с 4.3 и 9.7 през 2022 и 2021 г., респективно. "Няма как да поддържаме търсенето в краткосрочен план", посочва изпълнителният директор относно най-търсените продукти на компанията - чиповете за изкуствен интелект. Акциите на американската фирма поскъпват с над 13% с публикуването на отчета след затварянето на пазарите в САЩ на 21 февруари. Книжата поскъпват с 40% за първите шест седмици на 2024 г.

"До края на 2024 г. вярваме, че Nvidia ще представлява приблизително половината от пазара на чипове, сървъри и мрежово оборудване за центрове за данни, което е безпрецедентно", посочва в доклад до инвеститори Дан Давидовиц, портфолио мениджър в Polen Capital. "Въпреки че оценката при 25х (цена срещу бъдещи печалби) не изглежда много взискателна на пръв поглед, тя предполага, че Nvidia ще завземе почти целия пазар на чипове за центрове за данни само за няколко години и ще поддържа ръст от година на година, въпреки че е цикличен бизнес, който в момента преживява много по-високи нови върхове", допълва анализаторът. "Nvidia е много добър бизнес, но вярваме, че резултатите от дългосрочния растеж в момента са твърде променливи и очакванията, вградени в оценката на компанията от 1.7 трлн. долара към момента, предполагат най-оптимистичния от тези сценарии", предупреждава Давидовиц.

"Moето предположение е, че всяко предприятие в света, всяка софтуерна корпоративна компания, която внедрява софтуер в облак, ще работи на NVIDIA AI Enterprise (това, което Хуанг нарича операционна система за изкуствен интелект), очевидно заради нашите графични процесори", заключава Хуанг. Компанията очаква 20 млрд. приходи през първото тримесечие на тази година.