НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

ЕС иска да даде между 2 и 3 млрд. евро от конфискуваните руски активи на Украйна

Целта е да се замести американската помощ, която става все по-бавна и несигурна

За целта ще бъдат използвани печабите, които се трупат от вече конфискуваните руски активи
За целта ще бъдат използвани печабите, които се трупат от вече конфискуваните руски активи
За целта ще бъдат използвани печабите, които се трупат от вече конфискуваните руски активи    ©  Reuters
За целта ще бъдат използвани печабите, които се трупат от вече конфискуваните руски активи    ©  Reuters

Европейският съюз (ЕС) иска да даде между 2 и 3 млрд. евро на Украйна тази година, като средствата биха дошли от натрупаните печалби от вече конфискуваните руски активи. Официални лица, говорили пред Financial Times, твърдят, че Европейската комисия (ЕК) подготвя план, който ще включва изземване на печалбите, свързани със санкции, датиращи от февруари нататък.

Според източниците стига проектозаконът да бъде одобрен от членовете на съюза, първото плащане може да бъде извършено още през юли. Предложението ще бъде представено на срещата на лидерите на съюза, която ще се проведе на 21 и 22 март.

Идеята на Брюксел е натрупаните печалби да бъдат използвани като заместител на американската помощ, която до момента беше по-голямата част от западната помощ за Украйна. В момента обаче новият пакет за финансова подкрепа е блокиран от Републиканската партия в Конгреса.

Нуждата от продължаване, ако не и засилване, на помощта за Киев става все по-ясна с навлизането в третата година на войната. Именно това е и причината ЕС вече да е готов печалбите от конфискуваните руски активи да бъдат използвани за военни цели. До момента съюзът планираше част от замразените активи да бъдат използвани за следвоенното възстановяване на Украйна, но забавянето и възможно спиране на американската подкрепа промени настроенията в Брюксел.

За да бъде възможно това обаче е нужно одобрение от всички членове на съюза, като очакванията на анализатори са, че унгарският премиер Виктор Орбан по всяка вероятност ще наложи вето. Заобикаляне на това гласуване е възможно. ЕС може да използва печалбите за закупуване на оръжия за Украйна чрез вече съществуващ фонд, за който държавите членки в момента преговарят за допълване от 5 млрд. евро. Освен това средствата от този фонд може да бъдат използвани и за подобряване на украинската отбранителна индустрия.

Новото предложение на ЕС

Според ранна версия на вътрешното предложение на комисията, видяно от Financial Times, ЕС може да присвои 97% от нетните печалби, получени от замразени руски активи, държани от Euroclear, и да ги прехвърли в бюджета на ЕС. След това парите биха били изплащани на всяко тримесечие или два пъти годишно и "могат да бъдат използвани в полза на Украйна според различни договорености", се казва в проекта.

Предложението се нуждае от окончателно одобрение на комисията и подкрепата на страните членки. Плановете на ЕС няма да се прилагат със задна дата и вече натрупаните близо 4 млрд. евро печалби ще бъдат запазени от Euroclear, най-вече за покриване на съдебни такси от съдебни спорове с Русия.

Euroclear вече е изправен пред над 100 съдебни дела в Русия за замразени активи на индивидуални инвеститори и руските съдилища могат да разпоредят изземване на около 33 млрд. евро в западни активи, заявиха пред FT служители на съюза.

Около 190 млрд. евро в руски суверенни активи са били блокирани в Euroclear след започването на войната в Украйна през 2022 г., като до момента те са генерирали 3.85 млрд. евро печалби. Общите печалби, изтеглени от Euroclear до 2027 г., може да достигнат 20 млрд. евро, твърдят служители на ЕС.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 4

    Едно е да искаш, съвсем друго е да можеш да го направиш...

    Невярно е твърдението за някакви " конфискувани руски активи". Няма конфискувани активи!

    Няма правни аргументи, които да оправдаят подобно преджобване. Опитите за крадене на чужди пари на този етап се нарича "блокиране" и отново е без правно основание, което не пречи на Запада да задържа/блокира на своя глава активи на Иран, Венецуела, Сирия, Либия и всички други страни, в които е предизвикал войни.

    Естественият страх, който спира крадците на 300-те млрд активи на руската ЦБ е, че от подобно действие ще настъпи ефекта на доминото и Брентън-Уудската (доларовата) финансова система ще рухне на мига.

    Това, а не, че Русия на своя страна ще конфискува активите на западни банки и компании на своя територия, които - казват - са по-големи, спира крадците.

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    До коментар [#1] от "masay":

    Експроприация на експроприираното, докторе. Нали уж беше много хубаво през социализма?

    Нередност?
Нов коментар