Фон дер Лайен - "кандидатът на народа" иска да продължи да управлява ЕК

Безспорните й качества на решителност, умения за решаване на кризи и лидерство този път няма да бъдат достатъчни

Урсула фон дер Лайен е един от най-влиятелните и ефективни председатели на комисията в историята на Европейския съюз.
Урсула фон дер Лайен е един от най-влиятелните и ефективни председатели на комисията в историята на Европейския съюз.
Урсула фон дер Лайен е един от най-влиятелните и ефективни председатели на комисията в историята на Европейския съюз.    ©  Reuters
Урсула фон дер Лайен е един от най-влиятелните и ефективни председатели на комисията в историята на Европейския съюз.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Макар и разединена отвътре, ЕНП издигна Урсула фон дер Лайен за лидерския пост в ЕС.
  • Тя започва трудна кампания, която трябва да съчетава със задълженията си на ръководител на комисията.
  • Залитанията на ЕНП към крайнодесния вот и напрежението с досегашните партньори в мнозинството може да донесат негативи на най-голямата партия в Европейския парламент.

Най-лошо пазената тайна в Брюксел - само за десетина дни Урсула фон дер Лайен очаквано получи подкрепата на своята германска партия - Християндемократическия съюз, и след това на Европейската народна партия (ЕНП), за да се кандидатира за втори мандат като председател на Европейската комисия (ЕК).

Фон дер Лайен ръководи изпълнителната власт на блока от 2019 г. насам, но по ирония на съдбата това всъщност е първата за нея истинска битка за най-високото място в ЕС. Точно преди пет години тя беше "спусната с парашут" от тогавашния канцлер Ангела Меркел и в последния момент обърна играта. Този път обаче е различно.

Макар да показа решителност, отдаденост на работата в Берлемон и възможност за справяне с кризи, Фон дер Лайен често е критикувана, че стои далеч от хората, че взима решения самостоятелно и превишава правомощията си. Труднодостъпна е и за журналисти, а отклоняването на всяка възможност за разговор на живо изнервя кореспондентите в Брюксел.

Днес Европа е пред поредно предизвикателство. Вече никой не подценява крайнодясната и антиевропейска вълна, която залива Стария континент, и то на фона на войната на Русия в Украйна. Тя вече присъства в съвета измежду лидерите на държавите членки. За да бъде ЕНП отново първа политическа сила и начело на изпълнителния орган за съюза, германският Spitzenkandidat трябва да впрегне целия си чар и да говори с избирателите. И тя го разбира.

"Ние сме партията на хората и изпълняваме това, което интересува хората. "Просперитет. Сигурност. Демокрация", обяви Фон дер Лайен, докато получавaше подкрепата на ЕНП на предизборния конгрес в Букурещ миналата седмица. Макар че това не беше напълно убедително и за делегатите от собствената й партия (но все пак други кандидати нямаше).

Неоспорим талант за решаване на кризи

Урсула фон дер Лайен е един от най-влиятелните и ефективни председатели на комисията в историята на Европейския съюз. Всички си спомняме ковид пандемията и бързите и решителни стъпки за изпращане на медицинска помощ между държавите, мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, общи поръчки за консумативи и ваксини, като целта беше за всички да има достатъчно в една извънредна и за никого непозната ситуация. Въпреки това маниерът й да "взима нещата в свои ръце" не й спести критики относно размяна на текстови съобщения с главния изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла и последвалите сделки за ваксини за милиарди.

Урсула фон дер Лайен беше решителна и за прилагането на санкции срещу руския агресор, макар те често да срещаха сериозен отпор от държавите в ЕС. Тя беше и в основата на намаляване на енергийната зависимост от Русия и овладяване цените на електроенергията. Когато станеше напечено, тя взимаше от функциите на еврокомисарите и придвижваше ключовите законодателни предложения. "През последните години станахме свидетели на засилено сътрудничество в енергийните политики - общо съхранение на природен газ, платформа за споделено купуване на енергийни ресурси, подобрена инфраструктура. Колко важно беше, че най-накрая заработи интерконекторът между България и Гърция, така че да се отдалечим от монопола на "Газпром", коментира пред "Капитал" Димитър Лилков, старши изследовател по икономически въпроси и цифрова икономика в "Мартенс център" в Брюксел.

Справянето с бежанската вълна от Украйна и финансовата помощ за Киев, преговорите с държавите за отпускането й също минаха през кабинета й в Берлемон, като тя използва всички възможни инструменти, за да предостави необходимото дори с риск на дестабилизира цели икономики чрез замразяване на европейски средства (в случая с Унгария).

Нещо подобно се случи и със Зелената сделка. След няколко изгубени години в решаване на кризи Европейската комисия "избълва" огромен набор от зелени политики през изминалата година, което допълнително затрудни крехкото възстановяване на бизнеса. След дългото лутане на България с плановете за справедлив преход и промяна на целите по плана за възстановяване Урсула фон дер Лайен "пое директно преговорите с българското правителство по тези теми, така че нещата да започнат да се случват", разкриват източници от Брюксел.

Фон дер Лайен ръководи посоката и политическия отговор на ЕС на всяка стъпка, пренебрегвайки не само собствения си екип от еврокомисари, но и Европейския съвет, което сериозно влоши отношенията й с председателя му - белгиеца Шарл Мишел.

ЕНП остава разединена за единствения си кандидат за лидерския пост

Всички тези успехи през последните пет години бяха припомнени миналата седмица на предизборния конгрес на ЕНП в Букурещ. Политическото семейство на център-дясното стои уверено начело в предварителните социологически проучвания за евроизборите и се смята, че ще остане най-голямата фракция в Европейския парламент. Това прави Фон дер Лайен твърд фаворит за поста председател и на следващата Европейска комисия.

Председателят на ЕНП Манфред Вебер говори за нея като "твърд лидер". Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис оцени високо управлението й по време на "най-тежките глобални предизвикателства". Премиерът на Полша Доналд Туск обяви, че само тя може да се справи с трудностите като миграционната криза, опазването на външните граници, реагиране в геополитическата обстановка и гарантиране на сигурността в Европа.

Но освен лидерите от ЕНП на европейските държави, с всеки от които Урсула фон дер Лайен проведе двустранни срещи в Букурещ, имаше и делегации от държави, които бяха открито срещу кандидатурата й за основен кандидат за най-високия пост в ЕС.

Президентът на френската партия Les Républicains ("Републиканците") Ерик Сиоти отправи остро писмо до Вебер преди конгреса, обвинявайки Фон дер Лайен, че въплъщава "технократско отклонение", което е отчуждило Европейския съюз от европейците. Партията не изпрати лидери от Париж в Букурещ.

Тя също получи хладна подкрепа от две от трите словенски консервативни партии в нейната група, които се позоваха на "неудовлетворителен лидерски подход и отслабени зелени политики".

Представители от германската делегация също не харесват решението на ЕС за отказване от двигателите с вътрешно горене до 2030 г. (също инициатива на ЕК по Европейския зелен пакт). Фермерски организации протестират заради неефективна политика в сектора, бюрокрация и зелено законодателство, което ги поставя в неизгодна позиция. Тя си навлече критики и заради нежеланието да осъди Израел за огромния брой цивилни жертви в ивицата Газа. Европейският парламент иска да съди комисията заради решението на Урсула да размрази евросредства за Унгария въпреки незадоволителния напредък с реформите връщане на върховенството на правото в страната.

Всичко това доведе до "горчива победа" за Фон дер Лайен в Букурещ, с голяма част от делегатите, предпочели просто да не дадат вота си в номинирането на единствения кандидат. Само 737 делегати (от общо 801) присъстваха на място и можеха да гласуват за своя най-добър кандидат, като 591 се регистрираха да го направят. От тях 400 (или около 80%) дадоха гласа си за Фон дер Лайен, 89 бяха против.

В любовен танц с крайнодесния вот

Избирателите искат от нея ясна позиция как ще работи с екстремистките партии в Европа. Макар в речта си в Букурещ след гласуването тя да осъди българската "Възраждане" и френската Rassemblement National, някои от партиите - членки на ЕНП, управляват в коалиция с крайнодесни партии като Италия и Финландия.

"Искаме да задържим центъра", каза Фон дер Лайен пред журналисти, като избягваше директно въпроса и повтори условията си, че партиите, с които ЕНП ще си сътрудничи, трябва да са проевропейски, проукраински и в полза на спазването на върховенството на закона.

В същото време социалдемократите в ЕС се обявиха твърдо "против" бъдещи коалиции с ЕНП, ако не се позиционират "правилно" по темата с антиевропейските партии. Социалистите заедно с либералите са от ключово значение за мнозинство в следващия Европейски парламент. Според Дору Франтеску, основател на брюкселския тинк-танк за политически прогнози и анализи EU matrix, обаче ЕНП все повече се доближава до крайнодесните от ECR в европарламента по темите за намаляване на пестицидите в земеделието, новите геномни технологии, управлението на горите, ядрената енергетика, монетарната политика на ЕЦБ и др. Много по-често те са гласували заедно с тях в последните месеци вместо със сегашните си партньори в мнозинството - социалистите.

Какво да очакваме в следващата комисия

В Букурещ Урсула фон дер Лайен говори за просперитет и сигурност за европейците, като обеща на всекиго по нещо. Зарече се да продължи да подкрепя твърдо Украйна. Тя конкретно ще работи за повече инвестиции за европейската отбранителна индустрия, за трансгранична военна мобилност, нов комисар за отбраната с делегиран бюджет. "Създаване на европейска отбрана с интегрирани сили по въздух, суша, море и срещу кибератаки, която да допълва националните и натовски усилия", са част от обещанията на ЕНП.

Председателят на ЕК се обяви и за справяне с нелегалната миграция (за да удовлетвори притесненията на Австрия): "Ние, европейците, решаваме кой да дойде в Европа и при какви обстоятелства", каза тя. Предизборния манифест на нейната партия включва спорен план за възлагане на молби за убежище към "безопасни" трети страни въз основа на "модела на Руанда" на Обединеното кралство. На въпрос на журналисти в Букурещ относно законността на този модел Фон дер Лайен каза, че е "абсолютно ясно, че каквото и да правим, ще бъде в пълно спазване на нашите задължения съгласно правото на ЕС и международното право", добавяйки, че концепцията за сигурни трети страни вече е залегнала в правото на ЕС.

"Да превърнем Европейската зелена сделка в икономическа, социална и индустриална такава. Това ще даде посока на инвестициите и иновациите", предложи Фон дер Лайен в речта си миналата седмица. "Няма опазване на климата без конкурентна икономика и обратното", допълни тя, като се закани бъдещето за чистите индустрии да бъде в Европа. Според нея това би било възможно чрез по-малко бюрокрация и общи обществени поръчки за държавите членки.

"Ще видим редица нови инициативи, свързани с икономическа сигурност и реакция спрямо неприятелските действия на трети страни. Наивно е ЕС да вее знамето на зелените политики и устойчивото развитие, докато светът се превъоръжава и пренарежда геополитически. В тази ситуация, ако ЕС иска мир, трябва да е подготвен за война и икономическа конфронтация", коментира Лилков.

Ще е нужна допълнителна подкрепа в Европейския парламент

Ако ЕНП не претърпи изборен крах, Урсула фон дер Лайен ще трябва да спечели подкрепата на квалифицираното мнозинство на лидерите на ЕС, а след това и на абсолютното мнозинство в новоизбрания Европейски парламент. Първото би трябвало да е лесно. С изключение на унгарския премиер Виктор Орбан, малцина очакват значителна опозиция от страна на 27-те лидери на блока. Някои от тях вече я подкрепиха за втори мандат, а почти всички останали или я харесват, или я уважават, или безропотно приемат способността ѝ да върши работа ,или ще си замълчат, дори да са инакомислещи.

В европарламента ще бъде по-сложно. Макар че изборната математика ще се променя до датата на изборите, настоящите социологически проучвания прогнозират, че трите най-големи проевропейски групи - ЕНП, социалистите и либералите - могат да съберат самостоятелно достатъчно места. Това може да означава, че тя все пак ще се нуждае от външна помощ от някои партии, които са по-далеч от крайната десница. "Ще й трябват 361 гласа или (50% от всички евродепутати + 1), за да получи одобрението на Европейския парламент.", коментира Томас Талер, бивш дългогодишен съветник в европейските институции и към момента старши асоцииран директор в международната консултантска компания APCO Worldwide. Парламентарната аритметика обяснява неотдавнашните ѝ "зелени" гимнастики, като например отказа от искането фермерите да намалят наполовина употребата на пестициди.

Намаляването на екологичния ентусиазъм, който й осигури първия мандат, за да успокои по-популистката десница, може да създаде необходимия предпазен буфер. "Но обещанията за увеличаване на подкрепата за европейската отбранителна промишленост и за повишаване на конкурентоспособността на блока би трябвало да направят основните ѝ поддръжници достатъчно доволни.", казва още Талер.

Не очаквайте Фон дер Лайен да прекара всичките си уикенди до юни, чукайки по вратите и раздавайки листовки, защото има и ежедневна работа. Но не се заблуждавайте, истинската предизборна кампания започва сега.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    ЕС в момента е в позата на щрауса и фон дер е най-видимата му част - тази, която иначе не е за показване...

    Популярността на родната ѝ ХДС в Дойчланд абортира. Самата Дойчланд абортира и икономиката ѝ върви надолу. Дори Мерцедес разпродава всичко и се мести в Китай...
    Та още от същата фон дер вероятно означава и останалата част от оцелялата европейска икономика да се изнесе в Азия.

    Фон дер е наричана съвсем основателно "Американската кралица на ЕС", защото го допревърна в америкнска подмандатна територия. Още повече сега, когато ѝ е възложено да допривърши започната от САЩ прокси война в (и за сметка на) Украина.
    Но пък в пенсионерското CV на фон дер ще пише, че е загасила лампата на ЕС...

    Нередност?
  • 4
    tct19646882 avatar :-|
    tct19646882

    На кой народ точно е кандидат това бюрократично недоразумение на геронтокрацията?

    Нередност?
Нов коментар