Разединена от вътре ЕНП започва предизборна битка за европейския вот

Единственият кандидат за председател на еврокомисията Фон дер Лайен получи около 80% подкрепата на гласувалите делегати от ЕНП

Урсула фон дер Лайен повтори тезата си за "повече ЕС, повече за Украйна и за върховенството на правото в блока".
Урсула фон дер Лайен повтори тезата си за "повече ЕС, повече за Украйна и за върховенството на правото в блока".
Урсула фон дер Лайен повтори тезата си за "повече ЕС, повече за Украйна и за върховенството на правото в блока".    ©  ЕНП
Урсула фон дер Лайен повтори тезата си за "повече ЕС, повече за Украйна и за върховенството на правото в блока".    ©  ЕНП
Темата накратко
  • Следващата комисия по всяка вероятност ще бъде отново под ръководството на Фон дер Лайен.
  • Освен ако изненадващо някой не обърне играта в последния момент, както вече се е случвало в Брюксел.
  • Битката за най-високия пост в ЕС няма да лесна за Урсула поради няколко причини.

Урсула фон дер Лайен имаше нелеки пет години да ръководи Европейската комисия след ковид пандемията, избухването на войната в Украйна, енергийната криза и хиперинфлацията в блока, с които тя се справи добре, макар често да е критикувана, че управлява самостоятелнo. Сега я очаква трудна битка за втори мандат начело на изпълнителната власт на ЕС.

Геополитическата ситуация в региона предизвика силен ръст на крайнодесните настроения, които сега заплашват да "отхапят" и част от вота за ЕНП, чиято номинация е Фон дер Лайен. В самата партия вече има отделни гласове, които поставят въпроса дали и как да работят с тях, докато досегашните им партньори за мнозинство в европарламента - социалистите, напълно заклеймяват възможността не само за работа с антиевропейски настроени партии, но и с ЕНП, ако се "заиграе" сериозно с тях.

В първия ден на конгреса на ЕНП в Букурещ, в сряда, лидерът на християндемократите от център-дясно в Европейския парламент Манфред Вебер обяви Урсула фон дер Лайен като единствения кандидат за най-високото място в ЕС, издигнат от CDU в Германия, партията "Нова демокрация" на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и "Гражданската платформа" на полския премиер Доналд Туск. Но в самата ЕНП, оказва се, подкрепата за Фон дер Лайен не е толкова убедителна. Според ЕНП само 737 делегати (от 801 присъстващи) са имали право да гласуват за своя най-добър кандидат, като 591 са се регистрирали да го направят. От тях 400 (или около 80%) са дали положителен глас за Фон дер Лайен, 89 са били против. Слабата активност за гласуване на делегатите бе повод за коментари от други политически семейства, включително на френският комисар от либералите Тиери Бретон. Той коментира в социалната мрежа "Х", че "въпреки качествата си, Урсула фон Лайен е слабо подкрепена от своята партия. Ключовият въпрос сега е дали е възможно да се повери европейското управление на ЕНП за още 5 години, общо 25 последователни години. Самата ЕНП изглежда малко вярва в своите кандидат".

Като основен spitzenkandidat Фон дер Лайен ще трябва да довърши мандата си начело на ЕК и едновременно с това да води активна кампания с предизборния манифест на ЕНП, който включва мерки за повече конкурентоспособност на европейската индустрия, двустранни отношения с трети страни за миграцията и влизане на България и Румъния в сухопътния Шенген. На последната точка австрийската делегация реагира остро, но все пак подкрепи манифеста.

Пореден труден мандат

Вероятно в следващата европейска комисия ЕНП ще има повече от 10 комисари, предложени от дясноцентристки национални правителства, като същевременно ще остане първата политическа група в Европейския парламент със 180 места, докато социалдемократите се очаква да загубят поне 14 места (достигайки до едва 140 представители в европарламента от общо 720).

Според предварителните проучвания Зелените и либералите също ще загубят от гласовете си за сметка на десните и крайните сили като "Идентичност и демокрация" (ID) и ECR (Европейски консерватори и реформисти), които към момента се позиционират съответно на 3-то или 4-то място. Това означава, че новите мнозинства ще са трудни и вероятно ще се променят спрямо темите на гласуване.

Следващата комисия, която по всяка вероятност ще бъде отново под ръководството на Фон дер Лайен (освен ако изненадващо някой не обърне играта в последния момент), вместо топ дипломат на ЕС ще има комисар за външна политика. Това ще засили контрола на Урсула фон дер Лайен върху дипломатическите отношения с трети страни, които в момента са ръцете на друго политическо семейство.

Проблемът идва от там, че докато дясноцентристите от ЕНП се стремят за повече апетитни портфолиа в Европейската комисия и мобилизират целия си възможен електорат за победа на европейските избори (като са готови дори да работят и да приемат крайнодесни в редиците си - като партията на Джорджа Мелони "Италиански братя"), самата ЕНП е разделена. Въпреки тържествените слова и декларации, че са "единни" и са "семейство", напрежение има. Фактът, че австрийският канцлер Карл Нехамер продължава да спира България и Румъния за Шенген въпреки призивите и на домакини, и гости на конгреса в Букурещ, е разочароващ. Френската делегация също открито опонира на Фон дер Лайен заради политиките в селското стопанство. Германците не бяха доволни заради "зелените" обещания за спиране на производството на автомобили с вътрешно горене след 2030 г., като настояха ЕНП да даде крачка назад и за това обещание писмено в своя предизборен манифест. ("Трябват ни нови технологии, а не забрани", за да издържим конкуренцията на световните пазари", пише в текста.)

Амбициозна програма за следващите пет години

Конгресът в Букурещ беше белязан и от руската атака близо до президента Влодимир Зеленски и гръцкия премиер Кириакос Митсотакис край Одеса. До някаква степен и с предизборните слова на румънския президент Клаус Йоханис за получаване на подкрепа за генерален секретар в НАТО (или поне висока роля в ЕС, ако загуби от нидерландския премиер в оставка Марк Рюте), със силна реч за сигурността.

"Следвоенното положение от Втората световна война отмина, сега е ред на предвоенното положение. За нашите братя войната вече започна, с пълна сила в най-ужасната й форма", коментира от своя страна и полският премиер Доналд Туск. Той спомена продоволствената сигурност като условие за стабилност и "сигурност във всичките й форми" (като жест към неспиращите протести на фермерите в Полша).

В тази връзка Урсула фон дер Лайен повтори тезата си за "повече ЕС, повече за Украйна и за върховенството на правото в блока". Конкретно тя ще работи за повече инвестиции за европейската отбранителна индустрия, за трансгранична военна мобилност, нов комисар за отбраната с делегиран бюджет. "Създаване на европейска отбрана с интегрирани сили по въздух, суша, море и срещу кибератаки, която да допълва националните и натовски усилия", са част от обещанията на Европейската народна партия.

Темата за миграцията очаквано присъстваше както в речта на австрийския президент Нехамер, така и в предизборния манифест. Справяне с нелегалната миграция чрез тройно увеличение на капацитета на ФРОНТЕКС, двустранни споразумения с трети страни за връщане на мигранти (по примера на Великобритания и Руанда), както и повече права на държавите членки да се справят с миграционните потоци към тях също е записано сред заканите на ЕНП.

Там стои и обещанието за "пълноправно членство на България и Румъния в Шенген", нещо, срещу което австрийците продължават да са против, но поне сега те не се противопоставиха публично по време на гласуването на манифеста.

Самият Нехамер подчерта, че сигурните външни граници са в основата на нормалното функциониране и конкурентоспособността на икономиката. "Да превърнем Европейската зелена сделка в икономическа, социална и индустриална такава. Това ще даде посока на инвестициите и иновациите", предложи и Фон дер Лайен в речта си. "Няма опазване на климата без конкурентна икономика и обратното", допълни тя, като се закани бъдещето за чистите индустрии да бъде в Европа. Според нея това би било възможно чрез по-малко бюрокрация и общи обществени поръчки за държавите членки.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    jed35527770 avatar :-|
    Ариадна

    Урсула фон дер Лайен би трябвало да е и българският кандидат за председател на Европейската комисия. Интересно е как са гласували българските членове на ЕНП.

    Нередност?
Нов коментар