Отбрана с космически мащаб: SpaceX разработва шпионска сателитна мрежа за американското разузнаване

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск се превръща във все по-важна фигура за отбранителната система на САЩ

Главният оперативен директор на SpaceX Гуин Шотуел коментира, че има много добро сътрудничество между компанията и разузнавателната общност
Главният оперативен директор на SpaceX Гуин Шотуел коментира, че има много добро сътрудничество между компанията и разузнавателната общност
Главният оперативен директор на SpaceX Гуин Шотуел коментира, че има много добро сътрудничество между компанията и разузнавателната общност    ©  Reuters
Главният оперативен директор на SpaceX Гуин Шотуел коментира, че има много добро сътрудничество между компанията и разузнавателната общност    ©  Reuters

Компанията на Илон Мъск SpaceX изгражда мрежа от стотици шпионски сателити по класифициран договор с американската разузнавателна агенция National Reconnaissance Office (NRO). Според източници на Reuters, запознати с програмата и пожелали анонимност, това показва задълбочаване на връзките между космическата компания на милиардера и агенциите за национална сигурност.

Новината идва, след като през февруари тази година The Wall Street Journal разкри съществуването на класифицирания договор на стойност 1.8 млрд. долара, подписан през 2021 г., за извеждане на сателити за наблюдение под името Starshield (Starshield е бизнес подразделение на SpaceX). Тогава не стана ясно с коя разузнавателна агенция е сключен договорът и какви са целите на програмата.

На уебсайта на компанията се казва, че Starshield се разработва за правителствена употреба, с фокус върху наблюдението на Земята, глобални комуникации и мисии за полезен товар за клиенти. Главният оперативен директор на SpaceX Гуин Шотуел коментира по този повод, че има много добро сътрудничество между компанията и разузнавателната общност.

Reuters разкрива, че плановете в рамките на договора демонстрират степента на участие на SpaceX в разузнавателните и военните проекти на САЩ. Те илюстрират по-големите инвестиции на Пентагона в сателитни системи, разположени на ниска околоземна орбита и предназначени за подпомагане на сухопътните сили.

Ако програмата бъде успешна, според източниците на Reuters тя значително ще повиши способността на правителството и военните на САЩ бързо да откриват потенциални цели в глобален мащаб. За момента не е ясно кога проектът би трябвало да бъде завършен.

От Пентагона и SpaceX не коментират информацията за Starshield. В свое изявление NRO потвърждава намерението си за разработване на сложна сателитна система и партньорствата си с други правителствени агенции, компании, изследователски институции и държави, но без да коментира степента на участие на SpaceX.

Ако програмата бъде успешна, тя значително ще повиши способността на правителството и военните на САЩ бързо да откриват потенциални цели в глобален мащаб.

"National Reconnaissance Office разработва най-способната, разнообразна и устойчива космическа система за разузнаване и наблюдение, която светът някога е виждал", се казва в изявлението на специалната служба.

Пентагонът вече е голям клиент на SpaceX, като използва нейните ракети Falcon 9 за извеждане на военни товари в Космоса. Първият прототип на сателит Starshield, изстрелян през 2020 г., е бил част от отделен договор на стойност около 200 млн. долара, който е помогнал на SpaceX да се позиционира за последващото спечелване на поръчката на стойност 1.8 млрд. долара, казва един от източниците на Reuters.

Защо в ниска околоземна орбита?

Повечето сателити се намират на височина между 200 и 2000 километра в орбита над Земята. Те обикновено се използват за научни цели, метеорология, комуникации, военно разузнаване, шпионаж и т.н.

По-голямата част от създадените от човека обекти, които се движат в орбита около Земята, летят в ниската околоземна орбита. Така спътниците, предназначени за комуникации, се възползват от по-малкото закъснение при разпространението на сигнал. Освен това сателитите, които се намират по-близо до Земята, могат да разпознават по-малки обекти с по-висока разделителна способност.

Друго предимство на спътниците на ниска орбита е, че са по-евтини и осигуряват по-ефективно предаване на данни от спътниците на по-голяма височина.

Съперничеството се пренася в Космоса

Нарастващото значение на SpaceX за правителството на САЩ идва в момент, когато Космосът все повече се превръща в оспорвана арена, която отразява геополитическите надпревари на Земята.

Китай също увеличава своя космически потенциал, като през миналата година обяви, че започва изграждането на мрежа от спътници в ниска околоземна орбита, с което цели да настигне американската компания Starlink. В неделя след обявяването на разследването на Reuters Китай обвини Америка, че застрашава глобалната сигурност.

В онлайн акаунт, управляван от Народната освободителна армия на Китай (НОАК), се казва, че програмата на SpaceX разкрива двойните стандарти на САЩ, тъй като Вашингтон обвинява китайските технологични компании, че застрашават сигурността на САЩ.

По информация на Washington Post от февруари Русия разработва технология за унищожаване на сателити с помощта на ядрено оръжие. Това разтревожи американските законодатели и ръководителите на специалните служби в страната, които се притесняват, че Москва може да застраши критични комуникационни и разузнавателни системи или да ги извади от строя, твърдят източници на медията, запознати с поверителната информация по въпроса.

Разкритията, че Русия разработва нов вид противосателитна система, върнаха страховете за евентуалното използване на ядрени оръжия в Космоса, които датират от времето на студената война и зората на космическата ера. "Не става дума за оръжие, което може да бъде използвано за нападение срещу хора или да причини физическо унищожение тук, на Земята. Въпреки това ние следим отблизо тази руска дейност и ще продължим да се отнасяме към нея много сериозно", коментира Джон Кърби, който е говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Близкото околоземно пространство днес няма нищо общо с това през 1957 г., когато изстрелването на "Спутник" от Съветския съюз провокира дългогодишна космическа надпревара, чиято кулминация беше кацането на американски астронавти на Луната през 1969 г. Сега в орбита обикалят хиляди спътници, които дават възможност за всичко - от синята точка на GPS-сигнала на смартфона до стотиците канали на телевизора. Така че пренасянето на геостратегическото противопоставяне в Космоса би имало широкообхватни последици не само за отбранителния сектор, но и за ежедневието на обикновените хора.