©  U.S. Air Force

САЩ може да използват Starship за пренос на товари за военни мисии

Най-мощната ракета носител на Мъск може да революционализира логистиката на въоръжените сили, ако успешно премине изпитанията си тази година

   ©  U.S. Air Force
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството на СAЩ обмисля закупуването на космически ракети носители Starship от SpaceX за транспортирането на товари, като част от логистиката на Министерството на отбраната. Усъвършенстването на ракетите би позволило потенциалното им използване за бързо транспортиране на военни товари от над 100 тона, които биха могли да бъдат доставени до различни точки на планетата за рекордно време. Това ще стане възможно, ако Илън Мъск успее да постигне целта си - ракета за изцяло многократна употреба.

Министерството на отбраната на САЩ (DOD) се е свързало със SpaceX, за да обсъди възможностите, твърди специализираното издание Aviation Week. Източниците на медиата допълват, че ракетите ще се използват за специални високорискови мисии. Понастоящем Пентагонът разчита на невоенни компании подизпълнители за изстрелването на полезни товари за различни операции, включително извеждане на сателити.

Една от възможностите е военните временно да поемат пълен оперативен контрол над Starship, докато изпълняват някоя специална мисия. При този сценарии, ако ракетата оцелее, тя ще бъде връщана на SpaceX. Друг възможен вариант е директното закупуване на множество ракети. За да могат да реализират подобни планове обаче, военните ще трябва да разполагат с инфраструктура по целия свят, за което ще е нужен и строеж на много нови съоръжения за изстрелване.

Възможна ли е революция във военната логистика

На 30 януари, по време на конференцията за космическа мобилност Грегори Спанджерс, член на военновъздушните сили на САЩ, обяви, че съвместно със SpaceX са "проучвали различни сценарии" за използването на ракетата Starship за бърз транспорт на товари. "Разглеждахме това в продължение на седем години и никога нямаше смисъл. Сега откриваме, че вече наистина изглежда много по-привлекателно, отколкото в миналото", коментира Спанджерс.

В резултат на всичко това SpaceX започва работа съвместно с ВВС на САЩ по програмата Rocket Cargo. През 2022 г. компанията печели петгодишен договор на стойност 102 млн. долара, за да събере данни, на базата на които да се прецени дали Starship наистина може да се използва за транспортиране на военни товари и хуманитарна помощ по целия свят. Технологията обаче се сблъсква със сериозни технически предизвикателства и не е ясно дали въобще някога реално ще проработи. Ако ракетата на Мъск стане готова и успешно премине тестовия период, демонстрация може да бъде извършена още през 2026 г, коментира още Спанджерс.

Гари Хенри, който е старши съветник в SpaceX по космическите решения за нуждите на националната сигурност, коментира, че идеята за използване на ракети за доставка на товари обикновено среща дълбок скептицизъм. Той обаче подчертава и успеха на ракетите за многократна употреба на компанията като пример за това как привидно невъзможните концепции могат да станат реалност. "Точно както ракетите за многократна употреба бяха посрещнати със съмнения относно осъществимостта и цената, програмата Rocket Cargo просто се нуждае от време, за да узрее", каза Хенри по време на панелната дискусия.

"Преноса на товар с ракета от точка до точка на Земята не е причината да създадем Starship. Ние строим ракетата, за да стигнем до Марс. Това, което откриваме, е, че това е система, която има дълбоко въздействие върху националната сигурност"

Гари Хенри, старши съветник в SpaceX по проектите за нуждите на националната сигурност

Третият тестов полет на Starship наближава

През седмицата SpaceX продължава интензивно да тества и изстрелва ракети и от четирите си стартови площадки. В тази група попада и Starship, която скоро предстои да бъде тествана за трети път от космодрума на фирмата Starbase край Бока Чика в Южен Тексас. Новината за това дойде от публикация на Илън Мъск в Х в отговор на въпрос на рапъра Кание Уест. Очакванията са изстрелването да бъде извършено най-рано в средата на март.

SpaceX проведе два тестови полета през април и ноември миналата година. Дебютното изпитание завърши с контролирана детонация около четири минути след излитането, след като ракетата претърпя няколко големи проблема, включително невъзможност на двете й степени да се разделят. Вторият полет мина по-гладко, бустерът се отдели от Starship навреме, но и двете степени впоследствие избухнаха високо в небето - първата на около 70 км височина, а втората - в космическото пространство на почти 150 км над земната повърхност.

Федералната авиационна администрация на САЩ все още не е издала лиценз за предстоящия трети тест, но този път не се очаква да има значително забавяне. SpaceX вече е извършила повече от десет безаварийни полета със стандартната си ракета Falcon 9 през тази година, а Илън Мъск твърди, че броят на изстрелванията може да нарасне на 150 до края на годината. Според амбициозните планове на космическия милиардер през 2024 г. би трябвало да бъдат извършени цели 9 тестови полета със Starship.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvc171011935 avatar :-|
    Станко Тодоров
    • - 1
    • + 2

    Starship, а и всяка друга ракета, изисква бутиково оборудване и инсталация за да може да бъде изстреляна.
    Falcon-9 Може да се приземи на бетонна площадка или специално подготвена баржа. Доколкото съм чел за Starship, все още не е финализирано как искат да се приземява - на площадка, или специална кула да я улавя (chopsticks).
    Независимо от крайния дизайн, ракетата ще оперира на минимум десетки километри от населени места. Визуализации като тази в статията - Ракетата кацнала в калта и селище засегнато от природно бедствие - е художествена фантазия.

    Нередност?
Нов коментар