САЩ обвиниха Apple в монопол

Според правосъдното министерство компанията е използвала непозволени практики с цел да задържат клиенти към iPhone

Главният изпълнителен директор Тим Кук се изправя срещу регулаторите в САЩ и ЕС.
Главният изпълнителен директор Тим Кук се изправя срещу регулаторите в САЩ и ЕС.
Главният изпълнителен директор Тим Кук се изправя срещу регулаторите в САЩ и ЕС.    ©  Reuters
Главният изпълнителен директор Тим Кук се изправя срещу регулаторите в САЩ и ЕС.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Обвиненията са, че Apple пречи на други компании да предлагат приложения, които се конкурират с продукти като нейния цифров портфейл.
  • Източници твърдят, че Министерството на правосъдието може да поиска структурни промени в бизнеса на Apple.
  • Компанията вече беше глобена с 1.8 млрд. евро за нарушаване на правилата на ЕС за музикален стрийминг.

Американското Министерство на правосъдието подаде иск срещу Apple с твърдението, че компанията е нарушила антитръстовите закони, като е използвала непозволени практики, които са имали за цел да задържат клиенти към iPhone. В иска министерството обвинява Apple, че пречи на други компании да предлагат приложения, които се конкурират с продукти като нейния цифров портфейл; че улеснява свързването на iPhone с други продукти на Apple, но не и с тези на конкурентите; и че подкопава обмена на съобщения между операционните системи на смартфоните, съобщава The New York Times.

Apple, чиято пазарна капитализация е близо 2.75 трлн. долара и доскоро беше най-скъпата компания в света, заяви, че тези практики са направили нейните iPhone телефони по-сигурни от другите смартфони. Но разработчиците на приложения и конкурентните производители на устройства твърдят, че Apple е използвала силата си, за да смаже конкуренцията.

Според източник на изданието Министерството на правосъдието има право да поиска структурни промени в бизнеса на Apple, включително разделяне, ако решението е в полза на правителството. Не е ясно обаче какви биха били последиците за потребителите. Делото вероятно ще се проточи с години.

Всеки съвременен технологичен гигант се е сблъсквал с голямо федерално антитръстово предизвикателство, а Apple ефективно е отблъсквала подобни обвинения в миналото. В началото на март Европейската комисия (ЕК) глоби технологичния гигант с 1.8 млрд. евро за нарушаване на правилата на Европейския съюз (ЕС) за музикален стрийминг. Компанията очаквано обяви, че ще обжалва решението, което означава, че предстоят години на правни битки. Брюксел тогава заяви, че е излязла извън рамките на стандартната си процедура за налагане на глоби, за да възпре не само Apple, но и други "компании със сходни размери и ресурси". Наказанието е третата по големина антитръстова глоба, която ЕК е налагала. Рекордьор в това отношение е Google, която беше глобена с близо 8 млрд. евро за десет години за нарушения на антитръстовото законодателство. Най-голямата от тези глоби е 5 млрд. евро, но и тя се обжалва в съда.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар