Продажбите на iPhone са спаднали близо 10% през първото тримесечие

Samsung отново си върна първото място по продажби на смартфони

Китайските продажбите на Apple се свиха с 24% в началото на годината, като компанията падна до четвърто място на местния пазар.
Китайските продажбите на Apple се свиха с 24% в началото на годината, като компанията падна до четвърто място на местния пазар.
Китайските продажбите на Apple се свиха с 24% в началото на годината, като компанията падна до четвърто място на местния пазар.    ©  Reuters
Китайските продажбите на Apple се свиха с 24% в началото на годината, като компанията падна до четвърто място на местния пазар.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Доставките на iPhone на Apple за първото тримесечие на новата година отчитат значителен спад на фона на възстановяването на пазара за смартфони, показват предварителни данни на International Data Corporation (IDC).

Според тях доставките на Apple за период са намалели до 50.1 млн. смартфона. Това е спад от 9.6% на годишна база, като през първото тримесечие на 2023 г. са били продадени 55.5 млн. устройства. Според IDC това е най-големият спад на годишна база на доставките на Apple, откакто Ковид-19 прекъсна веригите за доставки. Bloomberg отбелязва, че анализаторите са очаквали американският производител да достави средно около 51.7 млн. устройства през първото тримесечие на годината.

"Въпреки че Apple успя да заеме първото място в края на 2023 г., Samsung успешно се утвърди като водещ доставчик на смартфони през първото тримесечие. Въпреки че IDC очаква тези две компании да запазят позициите си във високия сегмент на пазара, съживяването на Huawei в Китай, както и забележителният растеж на Xiaomi, Transsion, OPPO/OnePlus и vivo вероятно ще накарат двете компании да търсят области за разширяване и диверсификация", заяви Райън Рийт, вицепрезидент на Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers на IDC.

Китайските продажбите на Apple се свиха с 24% в началото на годината, като компанията падна до четвърто място на местния пазар, изпреварена от китайските Huawei и Honor, показват данни на Counterpoint Research, цитирани от Bloomberg.

Възстановяване на световния пазар за смартфони

Според данните на IDC глобалните доставки на смартфони са се увеличили със 7.8% на годишна база, достигайки 289.4 млн. през първото тримесечие. Това е третото поред тримесечие на растеж, като IDC прогнозира, че през 2024 г. глобалният пазар на смартфони ще нарасне с 2.8%, последван от нисък едноцифрен растеж до 2028 г.

Samsung отново си върна първото място сред 5-те най-големи доставчици на смартфони в света, след като Apple за кратко измести южнокорейската компания през последното тримесечие на миналата година. Пазарният дял на двете компании обаче спада, като през изминалото тримесечие той е 20.8% и 17.3% спрямо 22.5% и 20.17% през същия период на изминалата година съответно за Samsung и Apple.

За сметка на това китайските марки отчитат ръст на годишна база. Доставките на Xiaomi през изминалото тримесечие отчитат ръст от 33.8% на годишна база, като компанията увеличава пазарния си дял от 11.4% през 2023 г. до 14.1%. Базираната в Шънджън Transsion също отчита значителен ръст на продажбите от 84.9%, като в края на миналата година компанията достигна четвърто място по доставки, изпреварвайки OPPO, чийто пазарен дял спада до 8.7%.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    stas avatar :-|
    Анастас

    Абсолютно нормален годишен цикъл, при условие, че Apple и Samsung си обявяват флагманите с около половин година разлика.

    Нередност?
Нов коментар