Брюксел глоби Apple с 1.8 млрд. евро за нарушаване на правилата на ЕС за музикален стрийминг

Технологичният гигант ще обжалва решението, което означава, че предстоят години на правни битки

Според еврокомисаря по конкуренцията Вестагер "традиционната част от глобата" - около 40 млн. евро - е "доста малка, дори не е като глоба за превишена скорост или за паркиране"
Според еврокомисаря по конкуренцията Вестагер "традиционната част от глобата" - около 40 млн. евро - е "доста малка, дори не е като глоба за превишена скорост или за паркиране"
Според еврокомисаря по конкуренцията Вестагер "традиционната част от глобата" - около 40 млн. евро - е "доста малка, дори не е като глоба за превишена скорост или за паркиране"    ©  Reuters
Според еврокомисаря по конкуренцията Вестагер "традиционната част от глобата" - около 40 млн. евро - е "доста малка, дори не е като глоба за превишена скорост или за паркиране"    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската комисия (ЕК) наложи глоба на Apple от 1.8 млрд. евро за ограничаване на конкуренцията при услуги за стрийминг на музика. Това е първият случай, в който производителят на iPhone е наказан за нарушаване на законодателството на ЕС. Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че технологичният гигант е нарушавал антитръстовите правила на ЕС в продължение на десетилетие, като е "ограничавал разработчиците да информират потребителите за алтернативни, по-евтини музикални услуги, достъпни извън екосистемата на Apple". Тя обяви още, че това представлява злоупотреба с господстващото положение на групата за стрийминг на музика в нейния App Store.

Apple ще обжалва решението, което означава, че предстоят години на правни битки в съдилищата на ЕС, отбелязва Financial Times.

Комисията заяви, че е излязла извън рамките на стандартната си процедура за налагане на глоби, за да възпре не само Apple, но и други "компании със сходни размери и ресурси".

Вестагер обясни, че "традиционната част от глобата" - около 40 млн. евро - е "доста малка, дори не е като глоба за превишена скорост или за паркиране". В резултат на това комисията увеличи общата глоба до 1.84 млрд. евро, което според Вестагер възлиза на 0.5% от световния оборот на Apple. Брюксел също така заяви, че е взела предвид факта, че "Apple е предоставила невярна информация" по време на процеса.

Наказанието е третата по големина антитръстова глоба, която комисията е налагала. Google беше глобена с близо 8 млрд. евро за десет години за нарушения на антитръстовото законодателство, въпреки че лидерът на търсенето в интернет оспорва санкциите в съда.

Apple отговори, че ЕК е стигнала до решението си, въпреки че не е открила "никакви достоверни доказателства за вреди за потребителите", и добави, че аргументите на Брюксел "пренебрегват реалностите на един процъфтяващ, конкурентен и бързо развиващ се пазар".

Комисията започна разследването си срещу Apple през 2019 г., след като приложението за музикален стрийминг Spotify пусна жалба, в която обвини компанията в антиконкурентно поведение. Регулаторните органи на ЕС установиха, че действията на Apple са довели до това потребителите да плащат "значително по-високи цени" за услуги за стрийминг на музика.

Производителят на iPhone начислява 30% такса за всички продажби чрез App Store - разходи, които според комисията са били прехвърлени на потребителите под формата на по-високи абонаментни такси.

Войната на Брюксел с технологичните гиганти

Като част от решението от понеделник комисията също така забрани на Apple да блокира приложенията да предлагат услугите си извън софтуера iOS на производителя на iPhone. Досега Apple не е била глобявана от Брюксел за антитръстови нарушения, но през 2020 г. компанията беше глобена с 1.1 млрд. евро във Франция за предполагаемо антиконкурентно поведение. След обжалване санкцията беше намалена на 372 млн. евро.

Действията на ЕС ще разпалят отново войната между Брюксел и големите технологични компании в момент, когато те са принудени да покажат как спазват новите европейски правила, насочени към справяне с мощта на гигантите от Силициевата долина.

Технологичните компании са изправени пред крайния срок 6 март, за да се съобразят с новия Закон за цифровите пазари. Законът вече накара Apple да предложи редица промени в своя софтуер за iOS, като например да позволи на потребителите да изтеглят приложения от други източници и да получат достъп до алтернативни системи за плащане.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар