Тръмп плати гаранция 175 млн. долара, за да предотврати конфискация на активи

Бившият президент на САЩ ще трябва да издължи цялата глоба плюс лихвите, ако обжалването му се провали

Първоначално Тръмп имаше трудности да получи гаранция, тъй като от него се изискваше да внесе 120% от пълния размер на санкцията, или повече от половин милиард долара, в брой
Първоначално Тръмп имаше трудности да получи гаранция, тъй като от него се изискваше да внесе 120% от пълния размер на санкцията, или повече от половин милиард долара, в брой
Първоначално Тръмп имаше трудности да получи гаранция, тъй като от него се изискваше да внесе 120% от пълния размер на санкцията, или повече от половин милиард долара, в брой    ©  Reuters
Първоначално Тръмп имаше трудности да получи гаранция, тъй като от него се изискваше да внесе 120% от пълния размер на санкцията, или повече от половин милиард долара, в брой    ©  Reuters
Темата накратко
  • Гаранцията предотвратява изпълнението на наказанието от 454 млн. долара, наложено от съдия през февруари.
  • Причината за глобата е, че Тръмп години наред е лъгал за имуществото си, за да получи по-добри условия за кредитиране.
  • При обжалването Тръмп ще се опита да убеди апелативния съд, че присъдата трябва да бъде отменена.

Доналд Тръмп изпълни обещанието си да плати гаранция 175 млн. долара, за да отложи изпълнението на присъдата за измама, докато я обжалва, като по този начин гарантира, че поне засега щатът Ню Йорк няма да започне да конфискува активите на бившия президент. Гаранцията, внесена в понеделник в апелативния съд в Манхатън, предотвратява изпълнението на наказанието от 454 млн. долара, наложено от съдия през февруари за това, че години Тръмп наред е лъгал за стойността на имуществото си, за да получи по-добри условия за кредитиране.

Тръмп, който води кампания за завръщане в Белия дом на изборите през ноември, все още е задължен да плати цялата сума плюс милиони лихви, ако обжалването му се провали, отбелязва Bloomberg.

Първоначално Тръмп имаше трудности да получи гаранция, тъй като от него се изискваше да внесе 120% от пълния размер на санкцията, или повече от половин милиард долара, в брой. Но на 25 март апелативният съд удовлетвори искането му за по-малка гаранция, което според Тръмп е знак, че апелативният съд в крайна сметка ще отмени присъдата.

"Както беше обещано, президентът Тръмп внесе гаранцията, казва в изявление адвокатът му Алина Хабба. Той очаква с нетърпение да отстоява правата си при обжалването и да отмени тази несправедлива присъда."

Кой е дал гаранцията

Гаранцията е договорена и подписана от базираната в Лос Анджелис Knight Specialty Insurance Co., сравнително малък играч в бранша, чийто председател Дон Ханки е натрупал състояние, като е разширил дейността на компанията си за продажба на автомобили във финансовите услуги. Преди това Тръмп се обърна към застрахователната компания Chubb за гаранцията 83.3 млн. долара при обжалването на делото за клевета на писателката Е. Жан Карол, което той загуби през януари.

Бившият президент беше заявил, че пълният размер на гаранцията е "непостижим", тъй като 30 застрахователни компании, които уреждат такива гаранции, не биха приели недвижимото му имущество като обезпечение и биха приели само пари в брой. Наскоро Тръмп заяви, че разполага с близо 500 млн. долара в брой, и обеща да покрие с тях намалената гаранция.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс, която съди Тръмп и спечели съдебен процес без жури, твърдеше, че е необходима пълна гаранция, защото не може да се вярва, че Тръмп ще плати глобата, ако загуби обжалването.

Получаването на по-малката гаранция помогна на Тръмп да преодолее едно от най-големите финансови препятствия в кариерата си. Без нея бившият президент твърдеше, че ще бъде принуден да продаде на "пожар" активи, за да събере пари в брой, което ще навреди на способността му да управлява компанията си. Загубите му от такива продажби биха били необратими, твърди той, дори и да спечели обжалването.

Джеймс беше заявила, че ако той не плати гаранцията, тя ще конфискува активите му, за да покрие съдебното решение. Нейната администрация вече е започнала да подготвя почвата за това в близкия окръг Уестчестър, където Тръмп притежава голф игрище и имение 212 акра.

След като спорът за облигациите е отстранен, двете страни ще насочат вниманието си към аргументите по самата жалба, което вероятно ще доведе до изслушване по същество на спора и евентуално решение на съдебен състав. Тръмп ще се опита да убеди апелативния съд, че присъдата трябва да бъде отменена, тъй като основните искове са твърде стари, а глобата е твърде висока. Окончателният резултат може да отнеме месеци или повече.

Тръмп е изправен и пред четири наказателни преследвания, включително две дела, в които се твърди, че е заговорничил за отмяна на резултата от президентските избори през 2020 г. Първият му наказателен процес, по обвинения, че е фалшифицирал бизнес документи, за да прикрие плащане на пари за мълчание на порнозвезда преди изборите през 2016 г., ще се проведе на 15 април в Манхатън. Останалите дела са на изчакване, докато Върховният съд не се произнесе по питане от Тръмп дали президентският му имунитет покрива наказателни производства за действия, извършени докато е бил в офис.

Тръмп отрича да е извършил престъпления по всички дела и твърди без доказателства, че те са част от ръководен от демократите "лов на вещици" срещу него, за да се подкопае кампанията му.

Акциите на медийната група на Тръмп се сринаха с 21% заради слаби резултати

Медийният бизнес на Доналд Тръмп генерира по-малко от 1 млн. долара приходи през четвъртото тримесечие, което подчертава несигурното финансово състояние на губещия бизнес, въпреки че поддържа пазарна капитализация от близо 10 млрд. долара. Миналата седмица Trump Media & Technology Group (TMTG) излезе на борсата в резултат на сливане с компания с празен чек, което увеличи богатството на бившия президент на САЩ на хартия с милиарди долари. Финансовите резултати, подадени в понеделник, показват, че компанията - собственик на социалната платформа Truth Social, е направила само 751 хил. долара приходи през четвъртото тримесечие на 2023 г., което е спад с повече от 25% спрямо предходното тримесечие. Компанията заяви, че има регистрирани 9 млн. потребители, сред които и Тръмп.

След обявяването на резултатите акциите на групата за социални медии се разпродадоха, като затвориха с повече от 21% спад в Ню Йорк на цена 48.6 долара. Според подаденото до Комисията по ценните книжа и фондовите борси всички приходи на TMTG идват от реклама в Truth Social, която започна дейността си през февруари 2022 г., за да "конкурира Big Tech". Дружеството също така разкри годишна нетна загуба 58 млн. долара, която се увеличава от 50.5 млн. долара, загубени през 2022 г.

Одиторът на TMTG - BF Borgers CPA, предупреди в доклад от 25 март, че оперативните загуби на компанията "пораждат съществени съмнения относно способността ѝ да продължи да функционира като действащо предприятие". След спада в цената на акциите в понеделник делът на Тръмп в TMTG е на стойност близо 4 млрд. долара.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар