🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как се търгуват избори

Става все по-трудно за инвеститорите да пренебрегват политиката

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Инвеститорите се различават в подхода си към изборите. Някои виждат политиката като предимство, което да използват, а други - като шум, който да игнорират. Дори за тези без финансов интерес се предоставя безпощадно искрена перспектива върху икономическите залози. Това е ценно, особено когато приближават изборите в Америка и Великобритания, както и в много други държави.

Погледнете какво се случи преди и след президентските избори в Америка през 2020 г. Акциите от зелена енергия и канабиса за кратко станаха любимци на пазара, тъй като шансовете за победа на Джо Байдън се повишиха, а инвеститорите очакваха администрацията му да въведе благоприятни за тях политики. Борсово търгуваните фондове, покриващи тези сектори, повишиха цените си с над 100% едва два месеца преди изборите, а след встъпването му в длъжност спаднаха, защото инвеститорите намалиха оптимизма си.

Какво казват пазарите за текущата надпревара за Белия дом? Програмата на кандидатите на места е сходна. И двамата са протекционисти (въпреки че плановете на г-н Тръмп са по-радикални); и двамата ще контролират големи дефицити (макар и с различни бенефициенти). Но има и големи разлики. Г-н Тръмп се зарече да сложи край на "фрийрайда" на Европа от бюджета за отбрана на Америка. Г-н Байдън едва ли ще поднови данъчните облекчения от първия мандат на г-н Тръмп, който изтича през 2025 г. Г-н Тръмп би отменил Закона за намаляване на инфлацията (ira) на г-н Байдън, пренасочвайки зелените разходи към изкопаеми горива. Г-н Байдън вижда Мексико като място за "приятелски бряг"; г-н Тръмп го вижда като страшилище.

Това означава, че някои регистрирани фирми ще спечелят, докато други вероятно ще загубят. По-високите европейски военни разходи ще стимулират отбранителните фирми на континента. Ако г-н Тръмп отмени ira, доставчиците на слънчева енергия и производителите на електрически автомобили ще бъдат ощетени, докато собствениците на въглищни централи ще бъдат доста облагодетелствани.

Ако с наближаване на изборите привържениците на губещия кандидат се разбунтуват, акциите на фирмите за стъклени фасади трябва да се представят добре.

Спекулантите могат да залагат на изхода от изборите, като съответно инвестират пари преди тях. Наистина, портфейл от акции на компании, които би трябвало да се облагодетелстват, ако г-н Тръмп спечели, както и къси позиции на компании, които би трябвало да загубят при такъв сценарий, проследяват шансовете на г-н Тръмп да спечели изборите. Графиката показва една такава кошница от активи, сглобена от фирмата за изследвания Citrini Research.

Какво ще кажете за последствията за по-широките класове активи? Инвеститорите, които биха предпочели да избегнат политиката, преди можеха да се предпазят, като просто притежаваха диверсифицирано портфолио. В края на краищата в добре функциониращите демокрации политиката рядко засяга общата възвръщаемост на фондовия пазар, държавните облигации или валутите. Когато оценява миналите американски президентски избори, JPMorgan Chase установява, че няма ясна връзка между резултата и последващото цялостно представяне на фондовия пазар.

Избягването на политиката обаче става все по-трудно. Жалко за всеки, който търгува на британските пазари, като същевременно пренебрегва преговорите за Брекзит или политиките на Лиз Тръс, която беше министър-председател за кратко през 2022 г. Изборите също водят до движения в нововъзникващите пазари, поради което Брекзит породи полушеговити опасения, че Великобритания е станала един от тях. До подготовката за референдума на практика нямаше връзка между измерванията на политическия риск и подразбиращата се променливост на лирата, измерена чрез опции, която улавя колко струва хеджирането на валутните ходове. Оттогава те се следят отблизо.

И все пак опитът на Великобритания може да предвещава глобална тенденция, вместо да бъде нещо необичайно. Сега ентусиазмът за държавните разходи е широко разпространен и фискалният излишък може да има големи и непредвидими последици. Рязката победа на демократите на изборите за Сенат в САЩ през 2021 г. отключи набор от стимули. Доходността на държавните облигации се повиши с 0.1 процентни пункта този ден - голямо движение, но не и необичайно. Погледнато назад, става ясно, че фискалната щедрост е увеличила инфлацията, което означава, че дори по-голяма промяна би била оправдана.

Освен това политиката не само има по-голямо значение за пазарите; нейните ефекти също стават по-малко предвидими. Вземете сценарий, който тревожи много инвеститори днес: г-н Тръмп изпълнява заплахата си да смени Джером Пауъл, председател на Федералния резерв. Дали доходността на облигациите ще падне поради очакванията за по-разхлабена парична политика, или ще се повиши, тъй като "премията за идиотски риск" в стила на г-жа Тръс се наложи? Отговорът далеч не е очевиден. Важността му не може да бъде по-очевидна.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар