Кой е най-добрият резултат на изборите в САЩ за пазарите?

Най-добро представяне се наблюдава при разделяне на властта между Републиканската и Демократическата партия

Американският президент Джо Байдън обещава привидно задържане на курса, докато Доналд Тръмп иска съществени промени по ключови въпроси
Американският президент Джо Байдън обещава привидно задържане на курса, докато Доналд Тръмп иска съществени промени по ключови въпроси
Американският президент Джо Байдън обещава привидно задържане на курса, докато Доналд Тръмп иска съществени промени по ключови въпроси    ©  Reuters
Американският президент Джо Байдън обещава привидно задържане на курса, докато Доналд Тръмп иска съществени промени по ключови въпроси    ©  Reuters

На 5 ноември американските граждани ще изберат новия си президент, като този избор ще има последствия върху почти всички аспекти на живота в Америка. Очакванията са, ако спечели републиканският кандидат Доналд Тръмп, това да доведе до повече геополитическо напрежение и приоритизиране на местни проблеми, докато при успех на Джо Байдън предвижданията са той да продължи вече поетия от първия си мандат курс.

Едно от по-рядко разглежданите следствия от изборите е представянето на пазарите, като това логично повдига и въпроса кой е най-добрият резултат на изборите в това отношение? Старши колумнистът на Yahoo Finance Рик Нюман се опитва да даде отговор на този въпрос.

Пазарите се справят най-добре при разделено правителство, когато едната партия контролира Белия дом, а другата контролира поне една камара на Конгреса. От 1933 г. насам средната годишна възвръщаемост на индекса S&P 500 е била 15.7%, когато президент e демократ, а Конгресът е под контрол на републиканците. В случая на републикански президент и демократичен Конгрес показателят е 13.7%, показват данни на Bloomberg. За сравнение, средната възвръщаемост, когато републиканците имат пълен контрол, е 12.9%, а когато демократите управляваха всичко - 9%.

По време на първите две години на поста на президента Байдън контролът на демократите върху Конгреса му позволи да подпише мащабен законопроект за стимулиране и най-големия набор от стимули за зелена енергия в историята на САЩ. Такива големи промени могат да трансформират цели индустрии и да променят корпоративните инвестиционни решения. Вторите две години обаче са коренно различни, като това се дължи на разделянето на власт между Демократическата и Републиканската партия.

Това е напълно логично. Разделянето на властта между двете партии неминуемо ще доведе до повече обсъждания и по-сдържани законопроекти и текстове. Ако силата е концентрирана единствено в една от двете партии, то възможността за прокарване на по-крайни мерки се увеличава, а пазарите реагират мигновено на зададения от Вашингтон тон.

Става ясно, че за да се отговори на въпроса "Кой е най-добрият изход за пазарите", трябва да погледнем кои са възможните разделения на властта след изборите. И Тръмп, и Байдън биха могли да спечелят, като другата партия има пълен контрол над Конгреса. И всеки от кандидатите може да спечели, като неговата партия контролира Камарата, но не и Сената, или обратното.

Най-важното е дали правителството е единно или разделено, което опростява бъдещето на пазарите до четири сценария. Байдън може да спечели с демократичен Конгрес или разделен, а Тръмп може да спечели с републикански Конгрес или разделен. Това са вариантите, които ще определят някои решаващи резултати при следващия президент, включително съдбата на данъчните облекчения, които изтичат през 2025 г., темпото на прехода към зелена енергия и достъпността на здравеопазването.

Победа за Байдън с разделен Конгрес

Това е сценарият на статуквото, при който много неща ще се запазят, както е сега. Един от най-големите проблеми в мандата на следващия президент ще бъде изтичането в края на 2025 г. на данъчните облекчения за физически лица, въведени през 2017 г. Ако Конгресът не направи нищо, това ще се равнява на увеличение на данъците за повечето американци, така че Конгресът по всяка вероятност ще действа. Байдън иска да остави всички тези данъчни облекчения да изтекат, с изключение на тези, които се прилагат за хора, печелещи под 400 хил. долара годишно, което би увеличило данъците за богатите. Но ако Байдън спечели втори мандат и републиканците контролират поне една камара на Конгреса, те може да са в състояние да блокират повечето или всички увеличения на данъците, които сегашният президент предпочита да въведе.

Победа за Байдън с демократичен Конгрес

Байдън може да си проправи път с повишаването на данъците, ако демократите контролират и двете камари на Конгреса през следващата година и могат да използват специални правила, за да заобиколят Сената. В допълнение към по-високите данъци върху доходите над 400 хил. долара на година Байдън иска да повиши ставката на корпоративния данък от 21% на 28%. Но той не можа да получи гласовете за това, когато демократите контролираха Конгреса през първите му две години, така че подобен ход може и да не се случи. Друго голямо законодателство изглежда малко вероятно, като се има предвид всичко, което Байдън вече е подписал, но той може да опита отново за по-малки цели, като например да направи разширения данъчен кредит за деца постоянен.

Победа за Тръмп с разделен Конгрес

От гледна точка на законодателството това може да е подобно на победата на Байдън с разделено правителство. Демократите биха имали някакъв лост да настояват за по-високи данъци за богатите като част от удължаването на данъчните облекчения от 2017 г.

Има други неща, които Тръмп вероятно би направил и които не изискват одобрение от Конгреса. Той иска нови мита - до 60% върху целия китайски внос и 10% върху вноса от всички останали страни. Тръмп също обещава мащабна кампания за депортиране на мигранти без документи и рязко ограничаване на преминаването на границите. Той ще отмени много разпоредби от епохата на Байдън относно енергетиката, автомобилите и банките и вероятно ще замени председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, което може да разтърси пазарите, като се има предвид, че политиката на Фед често е един от най-важните фактори при инвестиционните решения.

Победа за Тръмп с републикански Конгрес

Напълно овластен, Тръмп вероятно ще се опита да отмени много от разпоредбите на Байдън за зелена енергия и да си върне ново финансиране, предназначено да модернизира Закона за защита от инфлацията и да засили данъчното правоприлагане. Той също така ще има добри шансове да удължи всички данъчни облекчения от 2017 г. Републиканците биха могли да приемат съкращенията на плановете за здравеопазване Medicaid и да опитат отново да отменят Закона за достъпни грижи, който сега осигурява здравно покритие за приблизително 40 млн. американци. Прокарването на някои от тях през Конгреса може да изисква значително републиканско мнозинство, тъй като няколко републиканци може да са против.

По този начин най-спокойната перспектива за пазарите, поне от политическа гледна точка, би била вторият мандат на Байдън с републиканците, имащи властта в поне една камара в Конгреса. Но това би ви харесало само ако ви харесва как вървят нещата сега.