🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейските компании, които все още са в Русия, са изправени пред нови проблеми

От юни базираните на Стария континент мултинационални компании вече няма да могат да предлагат професионални услуги на руските си дъщерни дружества

Европейската комисия иска да направи оставането на руския пазар още по-трудно
Европейската комисия иска да направи оставането на руския пазар още по-трудно
Европейската комисия иска да направи оставането на руския пазар още по-трудно    ©  Reuters
Европейската комисия иска да направи оставането на руския пазар още по-трудно    ©  Reuters

Европейски компании, които все още не са напуснали страната, са изправени пред нов проблем. Нова разпоредба за санкции на Европейския съюз (ЕС) предвижда този тип предприятия вече да не могат да предоставят професионални услуги като счетоводни, управленски консултации и правни съвети на руските си дъщерни дружества.

Целта на Брюксел е по този начин компаниите, които повече от две години след началото на войната все още имат операции на руския пазар, да бъдат принудени да го изоставят. Мярката ще бъде в сила от 20 юни.

Според анализатори благодарение на новия закон европейските регулатори ще имат възможността детайлно да вникнат в операциите и текущите сделки на западните компании в Русия.

Въпреки това критики към мярката не липсват. Според адвокати и изпълнителни директори, говорили пред Financial Times, най-лесното решение на проблема, който Брюксел създава, е отдаването на тези услуги на руски компании. Освен това съществува и възможност за използването на компании, които са базирани извън ЕС, тъй като това няма как да бъде забранено от ЕК.

"Нямаше никаква причина да отменим освобождаването за европейските дъщерни дружества... Никой не е искал да хвърли тези компании в обятията на руски консултанти", каза един европейски ръководител в Москва пред FT.

Защо все още има западни компании в Русия?

Макар пълномащабното руско нахлуване в Украйна да доведе до масово бягство на западни компании, все още има такива, които са решили да продължат местния си бизнес. Обикновено тези предприятия развиват дейност в секторите на потребителските стоки, фармацевтичните продукти, търговията на дребно и производството.

Възможността да правят бизнес в страната до голяма степен се дължи на освобождаването на компаниите, на които е разрешено да предлагат професионални услуги на собствените си филиали в Русия. В същия момент обаче им е забранено да предоставят същите тези услуги на други компании.

Според Брюксел тази формулировка на правилата прави запазването на руските операции твърде лесно, което е и причината за промяната в текста. Вместо да бъдат освобождавани автоматично, от 20 юни компаниите ще трябва да търсят разрешение от националните власти за всеки вид услуга, която предоставят на руските си филиали, заяви говорител на комисията. Промяната "затваря вратичка, която беше идентифицирана в системата за освобождаване", добави говорителят.

"Има много спекулации относно това, което ЕС се стреми да постигне тук", каза пред Financial Times адвокатът на Skadden Майкъл Албрехт фон Колке. Той добави, че разглежда това като "някакъв вид упражнение за равносметка, в което ЕС се опитва да разбере колко субекти все още са активни в Русия".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар