🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Путин отново заплаши с по-широк конфликт заради Украйна

Руският президент отправя най-ясната закана за използване на ядрени оръжия след пълномащабната инвазия

Кремъл определи речта на Путин като пътна карта за следващите шест години от управлението му преди президентските избори в Русия следващия месец
Кремъл определи речта на Путин като пътна карта за следващите шест години от управлението му преди президентските избори в Русия следващия месец
Кремъл определи речта на Путин като пътна карта за следващите шест години от управлението му преди президентските избори в Русия следващия месец    ©  Reuters
Кремъл определи речта на Путин като пътна карта за следващите шест години от управлението му преди президентските избори в Русия следващия месец    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Владимир Путин заяви, че подкрепата на Запада за Украйна рискува да предизвика глобална война, като отправи най-ясната си заплаха за използване на ядрени оръжия, откакто нареди пълномащабното нахлуване в Украйна преди две години. В речта си за състоянието на страната в четвъртък руският президент заяви пред политическия елит, че твърденията, че страната му възнамерява да нападне Европа, са "глупости". Но той каза, че всяко увеличаване на западната подкрепа за Украйна "наистина рискува да доведе до конфликт с използване на ядрени оръжия, което означава унищожаване на цялата цивилизация".

Според руския президент Западът продължава да подкрепя Киев, тъй като е "заслепен от собствения си комплекс за превъзходство". "Те се нуждаят от някакво зависимо, западащо, умиращо пространство, където могат да правят, каквото си искат", каза Путин за Европейския съюз (ЕС) и САЩ. "Те искат да направят с Русия това, което направиха в много региони на света, включително Украйна - да внесат раздор в нашия дом и да ни отслабят отвътре", продължи Путин.

Във връзка с това, че френският президент Еманюел Макрон не изключи възможността за изпращането на западни войски в Украйна, Путин заяви, че Русия помни "съдбата на онези, които някога изпратиха свои контингенти в нашата страна". "Сега последствията за евентуалните интервенти ще бъдат много по-трагични, добави той. Ние също така разполагаме с оръжия, които могат да поразяват цели на тяхна територия."

Путин заяви, че западните доставки на модерни оръжия и перспективата за разполагане на войски на НАТО рискуват да провокират ядрен конфликт.

Кремъл определи речта на Путин като пътна карта за следващите шест години от управлението му преди президентските избори в Русия следващия месец. След 24 години на власт той не е изправен пред надеждни претенденти, тъй като е потиснал по-голямата част от опозицията. Собствениците на прокремълски киносалони в цялата страна организираха безплатни прожекции на речта, която започна по обяд в Москва и разкри до каква степен войната в Украйна и стратегическото съперничество със Запада са ангажирали вниманието на Путин.

Какво промени влизането на Швеция и Финландия в НАТО

Путин потвърди, че Русия ще засили разполагането на войски по границата си със страните от НАТО. Това се прави с цел да "неутрализира заплахите", създадени от присъединяването на Швеция и Финландия към алианса.

Освен това руският президент заяви, че страната скоро ще приключи работата по нови оръжейни системи, за които той твърди, че по същество е невъзможно да бъдат свалени. Но не даде повече информация по този въпрос, като не е ясно за какво оръжие става въпрос.

Ядрените заплахи

Директорът на Международния институт за стратегически изследвания Уилям Алберк заяви пред Financial Times, че опитите на Путин за ядрена принуда са предназначени да изплашат Запада и да доведат до ограничаване на подкрепата за Киев. "Той се надява чрез ескалиране на заплахите да внуши сдържаност или колебание на западните лидери, които вземат решения как да подкрепят Украйна", каза Алберк.

Но руски анализатори казаха, че честотата, с която Путин прибягва до ядрени заплахи, рискува да ги направи по-малко ефективни. Андрей Колесников, базиран в Москва старши сътрудник във Фондацията "Карнеги за международен мир", каза, че въпреки реториката на Путин Кремъл е предпазлив от ядрен конфликт. "Те не искат и се страхуват от ядрена война", каза той и добави, че "ядреният шантаж" е станал проформа за Путин.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    djw1449382585482280 avatar :-|
    Калоян Здравков
    • + 4

    Едно си дедо знае, едно си бае. Комай само това му остана на тоя нещастник.

    Нередност?
  • 2
    beky avatar :-|
    1999

    Лойд Остин плаши със същото...

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 1

    Очевидно вижда зор в Украйна. Затова плаши. Но така само ускорява края си. Вече има опасен прецедент - бунтът на Пригожин.

    Нередност?
  • 4
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • - 1

    Преразказите все се дърпат настрани от фактите. Защо ли?
    Ето речта на Путин. Всеки сам може да си направи изводите без да му се налага пропаганден ретранслатор:
    https://www.youtube.com/watch?v=QdK6IK5LZCU

    Нередност?
  • 5
    dpeev avatar :-|
    Добрин Пеев
    • + 1

    А нещо от изказването на Макрон един ден по-рано дали пък не е предизвикало речта на Путин ???

    Нередност?
Нов коментар