🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шефът на Rheinmetall иска Европа да се обедини в отбранителните си усилия

Според Папергер различните държави трябва да се концентрират върху произвеждането на различни оръжия и компоненти

Усилията на ЕС за засилване на сътрудничеството в областта на отбраната са възпрепятствани от фрагментацията на индустрията.
Усилията на ЕС за засилване на сътрудничеството в областта на отбраната са възпрепятствани от фрагментацията на индустрията.
Усилията на ЕС за засилване на сътрудничеството в областта на отбраната са възпрепятствани от фрагментацията на индустрията.    ©  Reuters
Усилията на ЕС за засилване на сътрудничеството в областта на отбраната са възпрепятствани от фрагментацията на индустрията.    ©  Reuters

Изпълнителният директор на най-голямата германска оръжейна компания Rheinmetall заяви, че държавите от ЕС трябва се обединят и да спрат да разчитат единствено на големите компании. Според Армин Папергер по този начин европейският военно-промишлен комплекс ще може да се конкурира с отбранителната индустрия в САЩ. За да е напълно ефективно това, Папергер смята, че всяка страна трябва да се специализира в определена военна технология. По този начин се ограничават разходите, а освен това възможностите за сътрудничество също нарастват значително.

"Няма много смисъл, ако ние, да речем, изберем втората или третата най-добра технология, защото една нация иска това" по националистически причини, казва той пред Financial Times. "Това е най-трудната дискусия, която водят на правителствено ниво. Имаме нужда от големи компании в Европа", заяви пред Financial Times Папергер.

Фрагментация

Усилията на ЕС за засилване на сътрудничеството в областта на отбраната са възпрепятствани от фрагментацията на индустрията. Европейските оръжейни компании се конкурират помежду си, военните бюджети се контролират на национално ниво и отделните държави се стремят да поддържат контрол върху стратегическите вериги за доставки, заводи, работни места и технологично предимство.

Един пример за успешно трансгранично сътрудничество е най-големият производител на ракети в Европа MBDA. Той е собственост на британската BAE Systems и европейската авиационна група Airbus, всеки от които притежава дял от 37.5%, като остатъкът се държи от Leonardo от Италия.

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. цената на акциите на Rheinmetall скочи повече от пет пъти и компанията очаква да има натрупани поръчки от членовете на НАТО и неговите съюзници на стойност 60 млрд. евро до края на 2024 г. Изпълнителният директор миналия месец продаде акции на стойност почти 5 млн. евро - малко над 6% от общите му дялове в компанията.

Rheinmetall възроди амбициите си за по-нататъшно консолидиране на разрастващата се отбранителна индустрия в региона. Миналата година компанията завърши придобиването на испанската Expal за 1.2 млрд. евро, което циментира водещата й позиция във веригата за доставки на боеприпаси. На 18 март беше обявено постигането на съгласие за закупуването на Reeq, нидерландски производител на безпилотни военни наземни превозни средства, за неразкрита сума.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар