Войната и индустрията: Очакванията на "Агрополихим", "Монбат", "Фикосота", "Билка лайфстайл" и "Берьозка"

Ефектите от войната ще се усетят от българските компании, които имат бизнес с Украйна и Русия, и ще са загуба на пазари, суровини, блокирана логистика

Изцяло от Украйна внася суровината си бургаският производител на стомана "Промет стиил", който е собственост на украинската група "Метинвест"
Изцяло от Украйна внася суровината си бургаският производител на стомана "Промет стиил", който е собственост на украинската група "Метинвест"
Изцяло от Украйна внася суровината си бургаският производител на стомана "Промет стиил", който е собственост на украинската група "Метинвест"    ©  Анелия Николова
Изцяло от Украйна внася суровината си бургаският производител на стомана "Промет стиил", който е собственост на украинската група "Метинвест"    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Търговията с Украйна и Русия няма съществен дял от вноса (без горивата) и износа на България, затова прекият икономически ефект от войната не се очаква да е значителен. Но последиците ще бъдат усетени от отделни компании, чийто бизнес зависи от суровините или пазарите на двете държави. Това ще накара много от тях да потърсят алтернативни източници или да пренасочат продуктите си към други клиенти. Тези от тях, които решат да продължат бизнеса си така, както е бил досега, ще бъдат изправени пред риска от невъзможни доставки и финансови загуби. Усложненият транспорт в Черно море допълнително ще окаже натиск върху разходите, по-скъпи ще станат и застраховките. Неизбежен краен ефект ще бъде и инфлацията. По-долу прогнозите си споделят няколко производствени предприятия от различни сектори и една търговска верига.

"Агрополихим": Торовете ще поскъпнат още повече

Рискът за "Агрополихим" е същият като за всеки друг завод за торове в Източна и Централна Европа по отношение на азота. Ограничената наличност или наличност при висока цена на газ и/или амоняк може да направи производството на азотни торове неикономично при актуалните цени на торовете. Текущо около 20% от суровинната обезпеченост на предприятието зависи от логистиката през Украйна и около 10% от продажбите са в самата страна. С оглед на обекта ще използваме алтернативни източници на суровина, респективно ще пренасочим продукти към други пазари, които по всякакъв начин ще страдат от липси при доставката на готови продукти. Това означава, че или цените на торовете ще се повишат още повече, или няма да има производство, а оттам и още по-малко торове на пазара, което отново ще доведе до по-високи цени. Засега не е възможно да се каже кой сценарий ще надделее. "Агрополихим" и всяка индустрия, разчитаща на Черно море за внос и износ, ще се сблъскат с логистични проблеми поради увеличаването на застрахователните разходи на корабите, идващи в Черно море. Смятаме, че тази ситуация няма да отшуми, докато суверенитетът на Украйна не бъде уважен от Русия, което може да отнеме години.

Виктор Спириев, изпълнителен директор на "Монбат":

Ще пренасочим батериите към други пазари

"Монбат" има износ и за двете държави, които са в конфликт, и следи с тревога ситуацията, защото всеки военен конфликт носи обща нестабилност във всички пазари - на основни суровини (каквото е оловото за нашето основно производство), на различни компоненти и на индустриални продукти. Тревогите ни са и защото в "Монбат" работят и редица специалисти от Украйна, които в момента със сигурност изпитват основателни страхове за своите близки и роднини у дома. Износът ни през 2021 г. за Русия съставлява около 6.5% от продукцията, а за Украйна е около 1%, основно индустриални оловно-киселинни батерии. Тези обеми са сравнително малки в общия износ и предвид повишеното търсене на системи за съхранение на енергия, базирани на батерии, едва ли ще има проблем да бъдат пренасочени към други клиенти на други пазари през 2022 г. Въпреки това нашите надежди са, че конфликтът ще приключи скоро, защото освен директните проблеми с реализацията на продукцията, конфликтът ще усложни и ситуацията с цената на природния газ, който използваме при рециклирането на олово и оловни сплави от излезлите от употреба батерии.



Красен Кюркчиев, основател и управител на "Фикосота":

Ще продължим бизнеса на наш риск

От години имаме офис в Киев, в който заетите са 12, а още толкова работят на терен. От този офис менажираме и всички търговски операции за Русия, Беларус, Молдова, Армения и др. държави от бившия Съветски съюз. Украйна е третият пазар за нашите продукти след Румъния и България. Наши главни клиенти са най-големите местни и международни търговски вериги в Украйна. Ние сме в контакт с тях. Някои плащания са застраховани, но ние сме наясно, че всички застраховки отпадат по време на война. Въпреки това решихме да не спираме бизнеса в Украйна и да го продължим на наш риск. Подкрепяме ги с риск да не получим плащанията си. Някои от клиентите продължават да поръчват, други спряха вече натоварени камиони.

Новото е, че се задава криза с доставките в Украйна, заради войната няма да работят много местни производители - фабрики и заводи, така че се налага снабдяване от чужбина. Тук България може да се намеси, като обезпечи със застраховки тези доставки, което може да помогне на много български фирми да започнат бизнес сега в Украйна. Доколкото разбирам Българската агенция за експортно застраховане прави точно обратното.

Решихме да продължим заплатите на нашите хора в Украйна, макар че повечето от тях не работят в момента. Посрещнахме и настанихме в София наш колега със семейството му от Украйна, той реши и можа̀ да напусне Украйна, защото е в категорията с три и повече деца. Всичко е много динамично.

Мила Златкова, управител на "Билка лайфстайл":

Част от производството в Русия може да бъде прехвърлено тук

Количествата козметика, които изнасяме за Русия, не са значими, така че по тази линия войната между Русия и Украйна няма да се отрази на бизнеса ни. Основният ни износ е за пазари в Западна Европа и към дестинации, които няма да бъдат повлияни от ситуацията. Мажоритарният собственик в нашата компания е руски гражданин, който притежава производствена фабрика и в Русия. Възможно е той да прехвърли при нас, в България, част от произвежданите в руската фабрика козметичните продукти. Преориентирането към България е опция, поради наложените санкции от страна на ЕС на Русия и невъзможността да се изнасят стоки за Украйна. В момента обаче е трудно да се правят каквито и да е прогнози за бизнеса, защото не се знае колко дълго ще продължи и дали ще се разрасне войната.



Виктор Бакуревич, собственик на веригата магазини "Берьозка":

Путин не е равно на Русия, търсим алтернативни възможности

Ние внасяме от прибалтийските републики, Украйна, Русия, Беларус, Грузия, Армения и в момента имаме проблеми. Наши камиони са задържани на румънско-украинската граница и се опитваме да ги изтеглим. Но продължаваме да работим, няма да спираме, да прекратяваме, да фалираме. Търсим алтернативни възможности за доставки.

Ние не подкрепяме сегашното руско правителство и поддържаме хората в Украйна. На сайта си сме обявили, че предлагаме консултации, помощ и работа за украинци, бягащи от войната. Всеки ден телефоните ни звънят. Очарован съм от стотиците хиляди българи, които предлагат помощ с безплатни квартири, къщи, храна. Вече има много добре организирани групи за помощ във Facebook. Аз съм роден в Русия и 33 години съм живял там. Познавам тази страна и мога да ви кажа, че Путин не e равно на Русия и на руския народ. Може би сега хората са уплашени, но вярвам, че тази война няма да продължи дълго и ще приключи много скоро.
Все още няма коментари
Нов коментар