🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната в Украйна | България може да наложи вето на ембаргото за петрол, ако не получи отсрочка; Училище в Източна Украйна е било ударено от руска ракета

Великобритания дава военна помощ за 1.3 млрд. паунда на Украйна; Русия обстрелва Одеса и Харков

Руските войски продължават да обстрелват с артилерия населените места край Харков
Руските войски продължават да обстрелват с артилерия населените места край Харков
Руските войски продължават да обстрелват с артилерия населените места край Харков    ©  Reuters
Руските войски продължават да обстрелват с артилерия населените места край Харков    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

8 май

  • Великобритания дава военна помощ за 1.3 млрд. паунда на Украйна
  • Украинските части се изтеглиха от Попасна
  • Училището в Източна Украйна е било ударено от ракета


17:40

Първата дама на САЩ посети училище в Украйна

Първата дама на САЩ Джил Байдън се срещна с първата дама на Украйна Олена Зеленски в училище в граничещия със Словакия град Ужгород. Байдън заяви, че се е срещнала със Зеленски, "за да покаже, че населението на Съединените щати стоят с народа на Украйна".

Срещата е изненадваща, след като Байдън е на посещение в Румъния и Словения, чиято цел е да утвърди подкрепата на НАТО към региона.

15:35

Великобритания дава военна помощ за 1.3 млрд. паунда на Украйна

Британският министър-председател Борис Джонсън обяви, че правителството му отдава допълнителна военна помощ на Украйна, като новият пакет е на стойност 1.3 млрд. паунда. В него са включени и антибатерийни радарни системи, оборудване за заглушаване на GPS и устройства за нощно виждане на стойност 300 млн.

По-късно днес е предвидена и видеосреща на лидерите на страните от Г-7 със Зеленски.

14:10

Украинските части се изтеглиха от Попасна

Украинските войски, които водиха битка за град Попасна, са се изтеглили от източния град, обяви губернатора на областта Луганск Сергей Хайдай. Сраженията се водиха над два месеца, като по думите на Хайдай градът е бил под постоянен обстрел.

Президентът на Чечня Рамзан Кадиров пък обяви, че войските му са поели контрола върху по-голямата част от града.

13:50

Училището в село Билохаривка е било ударено от ракета

Училището в село Билохаривка, област Луганск, е било ударено от руски ракетен удар, обяви губернатора на Луганск Сергей Хайдай. Учебното заведение е било използвано от местните като бомбоубежище, като Министерството на външните работи на Украйна обяви, че поне 60 човека са били в училището по време на удара. До момента се съобщава за двама загинали и десетки ранени, но информацията все още не е потвърдена.

"Като се има предвид, че беше самолетна бомба, а не артилерийски снаряд, когато експлозията се случи, температурата е била дива. Разбира се, нашите служители от Държавната служба по спешни случаи ще се опитат да разчистят отломките възможно най-бързо, но шансовете хората все още са живите са малки", заяви Хайдай пред журналисти.

7 май

  • България налага вето на ембаргото върху руския петрол, ако не получи отсрочка
  • Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна
  • Украйна твърди, че е потопила още един руски кораб
  • Евакуацията в Мариупол приключи


20:45

Евакуацията в Мариупол приключи

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук обяви, че операцията по евакуиране на хората от завода "Азовстал" в Мариупол е приключила. "Тази част от хуманитарната операция в Мариупол приключи", написа тя в Telegram.

Краят на евакуацията идва след като Украйна започна операцията в петък. По-рано подкрепяните от Русия сепаратисти в Донецка област съобщиха, че са евакуирани 50 цивилни.

17:20

България налага вето на ембаргото върху руски петрол, ако не получи отсрочка

България може да наложи вето на предложението на Европейската комисия за спиране на купуването на руски петрол, заяви председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски пред Би Ти Ви. Това би се случило ако страната ни не получи отсрочка от две години, за каквото вече се говори за Унгария, Чехия и Словакия.

"Разговорите продължават. Българското правителство е решило да направи всичко възможно да не подкрепи тези санкции. Зависим от руски петрол, който се рафинира в Бургас. Това задържа цените на нивата, които са днес. В цяла Европа те са доста по-високи", каза Рибарски.

17:05

И други украински градове са под обстрел

След като по-рано през деня говорителят на местните власти в Одеса съобщи за ракетни удари в града, още две общини подадоха същите сигнали - Харков и Полтава. Регионалната военна администрация в Харков съобщава за една жертва - 28-годишна жена, чийто дом в Коробочкине е бил директно ударен от ракета.

Ракетни удари има и в Карливка, район Полтава, като не се съобщава за жертви. Според информация на информационна агенция Интерфакс-Украйна ракетите са ударили различни части от местната инфраструктура.

16:15

Ракети обстрелват Одеса

Говорителят на местните власти в Одеса Сергей Братчук съобщи, че градът е под обстрел от руски ракети. По-рано през деня са били уцелени четири стратегически цели в района на черноморския град, а след това е започнала и атаката срещу самия град. Според разпространената информация няма жертви.

14:40

Украйна твърди, че е потопила още един руски кораб

След като преди по-малко от месец Украйна успя да потопи фалгманът на руския Черноморски флот Москва, днес Министерството на отбраната разпространи видео, в което се вижда как нов руски кораб бива ударен от украинска ракета. Данните на министерството сочат, че украинският кораб Байрактар ТБ2 е потопил десантния кораб на руския проект Serna.

13:50

Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Американският президент Джо Байдън обяви нов пакет от военна помощ за Украйна, чиято стойност е 150 млн. долара. По думите на Байдън пакетът включва артилерийски боеприпаси и радари, а според източник на Guardian в него са включени и радари за контраартилерия, използвани за откриване на източника на вражески огън, и оборудване за електронно заглушаване.

По този начин общата стойност на американската военна помощ достигна 3.8 млрд. долара. Байдън също така призова Конгреса да одобри предложение за пакет от 33 млрд. долара, 20 млрд. от които биха отишли "за укрепване на Украйна на бойното поле и в масата за преговори".

12:05

Експлозии в Приднестровието

Приднестровието, подкрепяната от Русия територия в Молдова, която граничи с Украйна, заяви, че има подновени атаки на нейна територия. През нощта е имало няколко експлозии в село Воронково близо до украинската граница, предаде агенция Интерфакс, позовавайки се на вътрешното министерство на региона.

"Най-малко два дрона прелетяха над военния гарнизон във Воронково, чуха се четири експлозии", казаха от министерството и допълниха, че няма загинали и ранени.

11:20

Битката за Харков навлиза в ключов етап

Американският военен мозъчен тръст Институт за изследване на войната смята, че украинските сили скоро биха могли да освободят Харков от заплахата на руската артилерия - и да осигурят стратегически важния град в битката за Донбас.

Подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна съобщават за сражения с малки оръжия в предградията на контролирания от правителството град Северодонецк. Сепаратистките сили настъпваха, но се сблъскват със снайперисти и дронове, каза представител на непризнатата сепаратистка Луганска народна република пред руската агенция Риа-Новости.

Вчера започна втората операция по спасяване на жени и деца от стоманения завод "Азовстал", като според BBC има още 150 души за евакуация. Тя се води от ООН, а Украйна обвинява Русия в нарушаване на временното примирие.

Президентът Зеленски каза пред Би Би Си, че Украйна ще приеме мирно споразумение, при което руските войски се връщат на позиции, заемани преди нахлуването през февруари.

Европейската комисия предложи Унгария, Чехия и Словакия да могат да купуват руски петрол до 2024 г., след като Виктор Орбан отхвърли първоначалното предложение на Европейската комисия.

6 май

  • Русия продължава нападението срещу "Азовстал" въпреки обявения хуанитарен коридор
  • Операцията на ООН по извеждане на цивилни от завода е в ход, вече са спасени 500 души
  • Германия изпраща нови оръжия на Украйна
  • ЕК предлага Унгария, Словакия и Чехия дя купуват руски петрол до 2024 г.


16:15

Зеленски няма да се съгласи на примирие, в случай че Русия не върне всички територии

Пред мозъчния тръст Chatham House украинският президент Зеленски заяви, че не би приел условията на потенциално примирие, в случай, че Украйна загуби дори малка част от територията си. "Бях избран от народа на Украйна за президент на Украйна, а не за президент на мини-Украйна. Руските войски трябва да се оттеглят и да се изтеглят, за да може Украйна да си върне всичките си територии преди нахлуването на Русия", заяви Зеленски във видеоразговора, пише вестник Guardian.

14:48

Русия вижда Полша като "източник на заплаха"

След като Полша призова Европейския съюз да затегне санкциите срещу Москва и призова НАТО да въоръжи Украйна, говорителят на Кремлин Дмитрий Песков описа езикът използван от полските власти като враждебен. Освен това Песков заяви, че Полша може да бъде "източник на заплаха" за Москва, като полският министър на околната среда и климата Анна Москова отговори, че страната й се радва да бъде в списъка с враждебни страни на Русия.

13:50

Европейската комисия предлага Унгария, Словакия и Чехия да бъдат изключени от ембаргото на руски петрол

Източници на Reuters твърдят, че Европейската комисия ще предложи промени в планираното ембарго на руски петрол, според които Словакия, Унгария и Чехия ще могат да купуват суровината до 2024 г. Освен това на трите страни ще бъда оказана помощ по модернизиране на петролната инфраструктура.

Информацията идва, след като унгарският премиер Виктор Орбан отказа първоначалното преедложение от Брюксел. Орбан описа потенциалното ембарго като "ядрена бомба" за икономиката на Унгария и в интервю за местно радио поиска изключението за страната му да бъде в продължение на пет години.

12:50

Германия изпраща тежко въоръжение на Украйна

Германия ще изпрати на Украйна седем самоходни гаубици в допълнение към петте артилерийски системи, които холандското правителство вече е обещало, заяви германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт. Тежките артилерийски системи, които Украйна ще получи, се наричат Panzerhaubitze 2000 и германските военни ги описват като едни от най-модерните в света.

Германия разполага само с няколко десетки гаубици в бойно състояние, а седемте, изпратени в Украйна, ще дойдат от запасите за поддръжка.

12:00

Евакуацията ще се фокусира върху "Азовстал"

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук обяви в интервю за AFP, че евакуацията от Мариупол днес ще се съсредоточи върху онези, които все още са блокирани в стоманодобивния завод "Азовстал". "Днес ще се съсредоточим именно върху Азовстал", каза тя. "Операцията започва. Ние се молим за нейния успех", добави Верещук.

След като вчера руското Министерство на отбраната обяви отварянето на хуманитарен коридор за евакуация на цивилни от завода "Азовстал", днес Министерството на отбраната на Великобритания твърди, че руските сили не са спрели атаката си.

Организацията на обединените нации (ООН) пък в момента провежда операция по извеждането на цивилни от Мариупол, като началникът на президентския офис Андрей Ермак заяви, че за момента са спасени около 500 души.

5 май

Важните събития от деня

  • Швеция ще получи гаранции от САЩ в преходния период до членството в НАТО
  • Газохранилищата в Европа се пълнят по-бързо от обичайното
  • Фон дер Лайен предложи пакет за следвоенно възстановяване на Украйна
  • Държавата търси подслон за около 26 хил. украински бежанци
  • Путин се извини на Израел заради думи на Лавров


19:45

Путин се извини на Израел заради думи на Лавров

Руският президент Путин се извини на израелския премиер Нафтали Бенет за думите на външния министър на Русия Сергей Лавров, че "най-яростните антисемити по правило са евреи". Това съобщиха от канцеларията на израелския премиер. "Двамата обсъдиха изказването на Лавров. Премиерът прие извиненията на Путин за думите на Лавров", се казва в съобщението.

Освен това Бенет благодарил за поздравите послучай 74-годишнината на независимостта на Израел. BBC отбелязва, че в прессъобщението на Кремъл не се споменава за извинение на Путин, а че двамата с Бенет са отбелязали историческото значение на 9 май 1945 г., Путин напомнил за спасяването на евреите в концлагерите и предал много поздрави на израелския народ.

В началото на седмицата по повод "нацификацията на Украйна" Лавров заяви, че фактът, че Зеленски е евреин, не е от значение, защото и "Адолф Хитлер е имал еврейска кръв. Даже мърдият еврейски народ казва, че най-яростните антисемити по правило са евреи".

Израелският премиер окачестви тогава думите на Лавров като непростими и възмутителни. И главният равин на Русия Берл Лазар призова Лавров да се извини на евреите.

15:16

Държавата търси подслон за около 26 хил. украински бежанци

Държавата търси подслон за около 26 хил. украински бежанци, които в момента са настанени в хотели, но трябва да ги освободят до края на месец май, защото от 1 юни хотелиерите ще посрещат туристи. В момента в хотелски бази са настанени 59 085 украински бежанци, а наличните свободни места за настаняване, предимно в държавни, общински и ведомствени бази, са с капацитет до около 33 хил. души, обясни на пресконференция в Министерски съвет Мариана Тошева, която миналата седмица оглади Оперативната група за бежанците.

Тя каза, че е отправено искане към ведомствата да предоставят свои бази за настаняване на хора, бягащи от войната. Някои от наличните места се нуждаят от ремонт, но могат да бъдат изпозлвани за настаняване като целта на правителството е да се избегнат палаткови лагери. По думите на Тошева, голяма част от средствата, разходвани от България и други държави членки на ЕС за помощ на украинските бежанци, ще бъде възстановена от съюза. По данни на Държавната агенция за бежанците до този момент общо 97 068 украински граждани са регистрирани за временна закрила в България, а общо пребиваващите в страната са 102 032 души.

14:36

Фон дер Лайен предложи пакет за следвоенно възстановяване на Украйна

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в сряда (4 май) направи предложение за пакет за следвоенно възстановяване на Украйна. "Този пакет трябва да донесе огромни инвестиции за посрещане на нуждите и необходимите реформи", каза дон дер Лайен пред Европейския парламент, след като разкри повече детайли за шестите по ред санкции срещу Москва, включително петролно ембарго.

Скорошно проучване на Центъра за изследване на икономическата политика (CEPR) оценява цената на войната между 200 млрд. и 500 млрд. евро. Само физическите щети по инфраструктурата бяха изчислени от Световната банка на 60 млрд. евро през април, докато други оценки са дори по-високи.

Въпреки че няма много възможности за финансиране от текущия бюджет на ЕС, биха могли да бдат използвани активите, конфискувани от държавите-членки на ЕС и САЩ в съответствие със санкциите срещу Русия. Замразените валутни резерви на руската централна банка също биха могли да осигурят важна част от необходимите средства, ако ЕС и САЩ са готови да ги използват за тази цел. Около 300 млрд. евро руски резерви в момента са замразени в САЩ и ЕС.

11:54

Швеция ще получи гаранции от САЩ в преходния период до членството в НАТО

Швеция получи уверения от САЩ за подкрепа през периода, в който 30-те държави в алианса обработват потенциална молба за присъединяване към НАТО, каза външният министър Ан Линде във Вашингтон. Швеция и Финландия останаха извън НАТО по време на студената война, но анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и нахлуването й в Украйна накараха страните да преосмислят политиките си за сигурност, като членството в НАТО изглежда все по-вероятно.

"Естествено, няма да навлизам в подробности, но съм много сигурна, че сега имаме американско уверение", каза Линде пред шведската телевизия след среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

"Въпреки това не става дума за конкретни гаранции за сигурност, каквито може да получите само ако сте пълноправен член на НАТО", добави тя.

Линде отказа да каже какви уверения е получила от Блинкен.

В изявление на Държавния департамент на САЩ, разпространено след срещата, се казва, че Блинкен е потвърдил отново ангажимента на Вашингтон към политиката на НАТО за посрещане на нови членове, но не споменава гаранции за сигурност.

10:34

Газохранилищата в Европа се пълнят по-бързо от обичайното

Страните в Европа започнаха сезона на пълнене на газохранилищата и процесът се движи по-бързо от обикновено, пише в анализ Reuters. Причината е високата цена на газа, която ограничава потреблението. Заради високите цени Европа привлича и големи количества втечнен газ. По данни на Gas Infrastructure Europe към 1 май газовите резерви в ЕС и Великобритания достигат 380 тераватчаса. За сравнение, към 1 април в газохранилищата имаше 299 тераватчаса. Ако този темп се запази до 1 октомври - началото на новата газова година, резервите в газохранилищата на Европа ще бъдат около 904 тераватчаса, или с около 8% под средното в периода 2015 - 2019 г. Обикновено резервите от газ в Европа се движат в диапазона между 750 тераватчаса и 1058 тераватчаса към 1 октомври.

4 май

Важните събития от деня

  • Парламентът решава за военната помощ за Украйна
  • ЕК предлага петролно ембарго за Русия
  • Хърватия може да блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО
  • Германският износ към Русия се срина до почти 20-годишно дъно
  • Bloomberg: ЕС предлага да забрани сделки с имоти на руски граждани и компании в съюза


16:35

Bloomberg: ЕС предлага да забрани сделки с имоти на руски граждани и компании в съюза

Европейският съюз (ЕС) добави забрана за сделки с имоти с руски граждани към шестия си пакет от санкции, целящи да увеличат натиска върху Владимир Путин да спре войната в Украйна, съобщава Bloomberg. Предложението на Европейската комисия предвижда спиране на сделките с недвижими имоти с руски граждани, жители и юридически лица - забранява се продажбата или прехвърлянето, пряко или непряко, на "права на собственост върху недвижими имоти, намиращи се на територията на съюза, или дялове в предприятия за колективно инвестиране, предоставящи експозиция към такива недвижими имоти", се посочва в правния текст, цитиран от Bloomberg.

Забраната е част от последния пакет санкции на ЕС, в които за първи път се включва и петролната индустрия и Сбербанк, най-голямата банка в страната. Планът трябва да бъде одобрен от държавите в ЕС тази седмица, преди да влезе в сила - и може да подлежи на промяна.

Забраната важи за руснаци, които не са граждани на ЕС и нямат разрешение за пребиваване в страни членки на ЕС. Тя не се отнася за тези, които имат гражданство или пребивават в Европейското икономическо пространство или Швейцария.

14:05

Германският президент все още чака обаждане от Зеленски

Дипломатическите търкания между Берлин и Киев продължават да се задълбочават. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер не е имал никакъв контакт с украинския си колега Зеленски, откакто стана ясно, че не е желан в Киев. Пред Politico представители на Берлин заявяват, че искането на Щайнмайер да разговаря по телефона със Зеленски е оставено без отговор вече три седмици. Украински правителствен източник е посочил, че "нищо не пречи на провеждането на обаждането", но това не дава обяснение защо двамата президенти все още не са говорили.

Вчера германският канцлер Олаф Шолц коментира, че няма да посети Киев, докато Щайнмайер не получи покана от Зеленски.

13:58

Германският износ към Русия се срина до почти 20-годишно дъно

Износът на Германия към Русия спадна до най-ниското си ниво от близо две десетилетия, като последиците от инвазията на Москва в Украйна също допринасят за понижението в търговията между двете страни, съобщава Bloomberg. Експортът към Русия се е свил с 63% до около 860 млн. евро през март "заради наложените санкции" след инвазията, посочват от Федералната статистическа служба. Общият износ на страната се е понижил с 3.3% на месечна база. В същото време икономическите перспективи пред Германия се влошиха, тъй като ключовият производствен сектор на страната страда от недостиг на суровини и рекордно висока инфлация.

12:17

Хърватия може да блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Президентът на Хърватия Зоран Миланович каза във вторник, че ще блокира приемането на Швеция и Финландия на срещата на върха на НАТО в Мадрид, ако той представлява Хърватия, след като преди това изрази противопоставянето си на възможното присъединяване на двете страни към НАТО.

"Като държавен глава, който представлява Хърватия на срещата на върха на НАТО, ще сложа вето върху приемането, ако срещата се проведе на това ниво", каза Миланович пред репортери в източния град Вуковар, съобщава "Ютарни лист".

Дебатът на НАТО вече официално започна в Хелзинки, като много финландски политици намекнаха, че искането за присъединяване към алианса може да бъде отправено до юни.

10:20

ЕК предлага петролно ембарго за Русия

Европейската комисия предлага държавите от ЕС да спрат да внасят руски петрол и рафинирани продукти. Това е част от шестия пакет санкции срещу Русия заради войната, която започна в Украйна. "Поетапно ще прекратим доставките на суров петрол от Русия в рамките на шест месеца и рафинирани продукти до края на годината", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент. "Това ще бъде пълна забрана за внос на целия руски петрол, морски и тръбопроводен, суров и рафиниран. "Няма да е лесно. Някои държави членки са силно зависими от руския петрол. Но ние просто трябва да работим върху това", каза Фон дер Лайен за предложението, което изисква одобрение от всички 27 страни от ЕС, за да влезе в сила.

09:31

Парламентът решава за военната помощ за Украйна

Парламентът ще обсъди трите предложения на "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС и "Демократична България" за предоставяне на военна помощ на Украйна. "За" предоставяне на такова съдействие се обявиха всички партии от управляващата коалиция без БСП, както и всички от опозицията без "Възраждане". Според председателя на парламента Никола Минчев, което и да е предложение с формулировка "военно-техническа помощ", ще мине успешно в пленарната зала, защото е налице парламентарно мнозинство.

След проведения коалиционен съвет късно във вторник няма промяна в предварително известните позиции на партньорите в управлението и те не са се обединили около общо решение за военната помощ за Украйна. Затова очакването е, че ще има гласуване и подкрепа, но решението каква точно помощ да бъде оказана, ще се върне към правителството. От изказванията на премиера Кирил Петков след посещението в Киев се разбра, че на този етап България ще помогне с това, което е поискал президентът Володимир Зеленски - ремонт на военна техника.

3 май

Важните събития от деня

  • ЕС отказва да плаща газа с рубли
  • Финландия прекратява проект за АЕЦ с "Росатом"
  • Излизането на ВР от "Роснефт" струва 13.5 млрд. долара
  • Унгария отхвърли като "фалшиви новини" твърденията, че е била предупредена за инавазията в Украйна
  • Германският канцлер Олаф Шолц обяви в понеделник, че няма да посещава Украйна
  • Путин въвежда ответни санкции срещу Запада
  • ООН потвърди евакуацията на 100 души от "Азовстал"


18:06

ООН потвърди евакуацията на 100 души от "Азовстал"

Около 100 души са били успешно евакуирани от стоманодобивно предприятие "Азовстал" в Мариупол, съобщи ООН. По-голямата част от тях са пристигнали в град Запорожие, където им е оказана помощ. "Благодарение на операцията 101 жени, мъже, деца и възрастни могат най-накрая да напуснат бункерите под "Азовстал" и да видят слънцето след цели два месеца", посочват от ООН.

Вицепремиерът на Украйна Ирина Вересчук заяви, че стотици цивилни остават блокирани под отломките на предприятието. По думите й спасителите са поискали още време, за да извадят хората от тунелите под "Азовстал", където са намерили убежище от руските бомби, но молбата им е била отказана. Вересчук коментира, че Киев ще продължи с исканията хуманитарният коридор да остане отворен.

15:02

Путин въвежда ответни санкции срещу Запада

Руският президент Владимир Путин е подписал декрет за въвеждането на санкции в отговор на "неприятелските действия на определени държави и международни организации". Документът не съдържа подробности кои лица и обекти ще бъдат засегнати от мерките. Според декрета Москва ще забрани износа на продукти и суровини за санкционираните. Забраняват се и транзакциите с чуждестранни граждани и компании, подлежащи на ответните руски рестрикции, както и се позволява на руски фирми да не изпълняват задълженията си към тях.

Документът посочва, че руското правителство има 10 дни да изготви списък с чуждестранни лица и компании, които ще бъдат санкционирани. Освен това то трябва да определи "допълнителни критерии" за някои транзакции, които могат да подлежат на ограничения.

14:10

Германският канцлер Олаф Шолц обяви в понеделник, че няма да посещава Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц обяви в понеделник, че няма да посети Украйна, тъй като Киев не приветства президента Франк-Валтер Щайнмайер заради предполагаемите му близки връзки с Русия. В средата на април Щайнмайер планираше да посети Киев заедно с колегите си от Балтия и Полша, за да покаже солидарността си към разкъсаната от война страна. Украйна обаче отказа да посрещне германския президент, цитирайки близките му отношения с Кремъл като причина за отхвърлянето на поканата.

Според Шолц този ход е причина и той да не посети Украйна. "Не можете да направите това. Не може да регирате така на страна, която предоставя толкова много военна помощ, толкова много финансова помощ, която е необходима, когато става въпрос за гаранции за сигурност, които са важни за Украйна в бъдеще, а вие да казвате "президентът няма да дойде", каза Шолц пред ZDF.

13:30

Унгария отхвърли като "фалшиви новини" твърденията, че е била предупредена за инвазията в Украйна

Унгария отхвърли като "фалшиви новини" твърденията, направени от високопоставен украински служител, че Будапеща е била предупредена от руския президент Владимир Путин за намерението му да нахлуе в Украйна и дори за плановете му да анексира част от територията на съседа си, пише брюкселското издание на Euroactiv.

Регионални медии в Украйна цитират в понеделник (2 май) секретаря на Съвета за национална сигурност Алексий Данилов, който каза, че Унгария е знаела, че се подготвя атака срещу Украйна.

Описвайки докладите като фалшиви новини, унгарският държавен секретар по международните комуникации и отношения Золтан Ковач обясни, че обвиненията са отговор на продължаващата политика на Унгария да отказва да предостави на Украйна оръжие. Страната не позволява на смъртоносни оръжия да преминават през нейната територия поради риск от замесване във войната.

13:20

Излизанетона ВР от "Роснефт" струва13.5 млрд. долара

BP отчита загуба през първото тримесечие, макар че цените на енергийните ресурси са високи. Британската компания отчита загуба от 25.5 млрд. долара от излизането си от Русия, става ясно от публикуваните финансови резултати за тримесечието. Само отписването на дела в "Роснефт" (19.75%) струва 13.5 млрд. долара. Компанията имаше и няколко съвместни проекта в Русия заедно с държавния гигант.

През периода януари - март BP отчита загуба от 20.4 млрд. долара при печалба от 2.3 млрд. за последните три месеца на 2021 г. Задълженията намаляват до 27.5 млрд. долара, спрямо 33.3 млрд. долара към края на първото тримесечие на 2021 г.

10:52

ЕС отказва да плаща газа с рубли

Европейският съюз (ЕС) отказва да плаща доставките на газ от Русия в рубли и трябва да се подготви за спирането им. Това предупредиха Европейската комисия и френското председателство на ЕС след извънредното заседание на министрите на енергетиката в понеделник в Брюксел.

"Искането на Москва да се плащат покупките на газ в рубли е едностранна и неоправдана промяна на договорите и е легитимно да го отхвърлим", заяви европейската комисарка по енергетиката Кадри Симсон след края на срещата.

"97% от договорите, сключени с европейските компании, уточняват валутата за плащането и става дума или за евро, или за щатски долари", добави тя.

"Използването на предложената от Москва схема чужди компании да плащат за природния газ чрез позволяването от тяхна страна на Русия да превалутира преведените от тях суми в рубли е нарушение на санкциите на ЕС, заяви още Симсон, цитирана от Reuters. Като уточни, че на нея не й е известно да са били открити сметки в рубли. Предвидени са плащания за средата на май и повечето компании ще спазят условията на договорите."

Френската министърка на екологичния преход Барбара Помпили също потвърди желанието да се спазват договорите и заяви, че ЕС трябва да се подготви за преустановяване на доставките.

Няколко страни членки поискаха разяснения относно плащането в рубли посредством откриване на специална сметка и Кадри Симсон обеща детайлни уточнения, за да обясни на компаниите какво могат да направят и какво не.

През миналата седмица "Газпром" спря газа на Полша и България, защото двете страни не платиха в рубли.

"Няма непосредствени рискове за доставките", увери Симсон. "Но ние няма да можем да заменим 150-те млрд. куб. метра газ, купувани от Русия, с други източници. Това няма да е поносимо", призна тя.

Министрите говориха и за поетапно спиране на покупките на руски петрол и руски петролни продукти, за да се пресече европейското финансиране за Русия, но не е било взето решение. Ако страните се разберат по този въпрос, спирането на купуване на руски петрол и петролни продукти ще бъде прогресивно, от 6 до 8 месеца, но ще има и мерки с незабавен ефект, като например данък върху транспорта с танкери, потвърди европейски представител. ЕС вече наложи ембарго на руските въглища и затвори пристанищата си за руски кораби, с изключение на тези, транспортиращи въглеводороди.

09:36

Финландия прекратява проект за АЕЦ с "Росатом"

Финландия обяви, че прекратява проект за изграждане на атомна електроцентрала заедно с "Росатом", съобщава AFP. Официално бяха изтъкнати два мотива - забавяния от страна на руската държавна компания и увеличени рискове заради руското нападение срещу Украйна.

Договорът с "Росатом" се спира при вече вложени около 700 млн. евро за проекта. Централата трябваше да има един реактор тип ВВЕР-1200 и да осигурява 10% от нуждите на Финландия от електроенергия. Общият проект се изчислява на 7.5 млрд. евро.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 1
    • + 2

    Болен от рак с паркинсон дядката от бункера се самоубива!

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 1
    • + 1

    Това са причините , а резултата го знаем .
    https://youtu.be/_DwOZOaJfY4?t=2222

    Нередност?
  • 4
    kdf001117988 avatar :-|
    kdf001117988
    • - 2
    • + 3

    Фаталната грешка на САЩ и ЕС беше кражбата на валутния резерв на Русия. Струваше ли си за $300 млрд да си разрушат финансовата и икономическа системи? Еднозначно не. Но лакомията им е безгранична, а и номерът им да унищожават държави, които са се опълчили на наглостта им досега минаваше. Но Русия не е Сърбия, нито Либия, нито Ирак. Грешката с кражбата на валутния резерв довела до ефект на доминото на масов отказ от долара във валутните операции ще се изучава в училищата и университетите по света един ден. Дири мисля, че Путин нарочно е оставил примамката с $300 млрд знаейки какво ще направи Байден. И успяха. Затова Русия не бърза да приключва войната. Те усвояват Хедсонска и Запорожска области, където рублата е в обръщение вече месец, вчера обявиха, че жителите от Херсонска област могат да кандидатстват за гражданство на Русия. Започнаха строителството на железопътна връзка на тези области с Крим. Николаев и Одеса ще са следващите области, които веднъж завзети никога няма да се върнат в Украйна. Харков, Днепропетровск и Полтава ще последват тяхната съдба веднага след освобождаването на Донбас. От запад Полша вече този зъби да усвои западна Украйна, а и Унгария има своите териториални претенции. И пак да се върнем към въпроса: Струваха ли си откраднатите $300 млрд като цена за разпарпетосването на Украйна?

    Нередност?
  • 5
    reddragon avatar :-|
    reddragon
    • - 2
    • + 1

    Кражбите никога не да били чужди на Запада. Тук и да не говорим за РФ може да споменем Ирак, Либия и още куп цветни примери. Горките украинци, които умират вярвайки, че го правят за свободата си. Не мога да повярвам, че Европа се връзва на една и съща въдица толкова пъти подред.

    Нередност?
Нов коментар