Колко е прогнила руската армия

Корупцията и слабостта на руската армия в Украйна унищожават претенцията на Путин, че Русия е суперсила, но го правят и още по-опасен

Инвазията в Украйна засега е катастрофа за руските въоръжени сили
Инвазията в Украйна засега е катастрофа за руските въоръжени сили
Инвазията в Украйна засега е катастрофа за руските въоръжени сили    ©  Reuters
Инвазията в Украйна засега е катастрофа за руските въоръжени сили    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мощта на модерната руска армия трябваше да покаже на света, че президент Владимир Путин е възстановил величието на държавата си след срама и унижението от разпада на Съветския съюз. Вместо това слабият напредък и тежките загуби в Украйна показаха наяве дълбоки недостатъци в Русия. За заплашените от агресията на Путин отслабената руска армия е повод за облекчение. За съжаление това дава на ядрено въоръжена сила причина да се доказва.

Инвазията в Украйна засега е катастрофа за руските въоръжени сили. Около 15 000 руски войници са били убити за два месеца бойни действия по данни на британското правителство. Унищожени са най-малко 1600 бронирани машини заедно с десетки летателни средства и с флагмана на Черноморския флот. Нападението на столицата Киев беше хаотичен провал.

Лев Троцки пише, че "армията е копие на обществото и страда от всичките му заболявания, обикновено с по-висока температура". Боевете в източната и южната част на Украйна през следващите няколко седмици не само ще определят хода на войната, но също така ще определят колко руската армия може да спаси репутацията си - и репутацията на обществото, което олицетворява.

Бюджетът за отбрана на Русия, надхвърлящ 250 млрд. долара като покупателна способност, е около три пъти по-голям от този на Великобритания или Франция, но голяма част от него бива пропилявана или открадната. Путин и неговите висши командири запазиха плановете си за инвазия в тайна от старшите офицери, което отразява парализираща липса на доверие. Отряди, които са измъчвали, изнасилвали и убивали украинци, бяха наградени от Кремъл. Русия не успя да спечели контрол над небето или да комбинира въздушните сили с танкове, артилерия и пехота. Потънали в корупция, неспособни да мотивират войниците или да се поучат от грешките си, нейните изнервени генерали изоставиха напредналата военна доктрина и се върнаха към изравняването на градове със земята и към тероризирането на цивилни.

Съкрушителен провал

Силно мотивираните военни сили на Украйна са причина за тези руски провали. Въпреки че са по-малобройни и по-зле въоръжени, те устояха на нахлуващата армия, като прехвърлиха вземането на решения до нивото на малки, адаптивни местни отряди, получаващи актуални разузнавателни данни. Дори ако руската кампания, която сега е под командването само на един командир, постигне успехи в Донбас, тя ще направи това главно благодарение на огромния си мащаб. Претенцията за софистицирана модерна военна сила е точно толкова убедителна, колкото ръждясала танкова кула в украинско поле.

За Путин това представлява съкрушителен провал. Въпреки че руският президент контролира внушителна пропагандна машина, с която да заглушава критиците си, военното унижение на Русия заплашва репутацията му у дома, тъй като използването на военна сила заема централно място в стратегията му да направи Русия значима в света.

Русия може да е необятна на територия, но политически е средна по капацитет държава, която все още копнее да бъде суперсила. Населението й се нарежда между Бангладеш и Мексико, икономиката - между Бразилия и Южна Корея, а делът на Русия в световния износ - между Тайван и Швейцария. Въпреки че Русия се радва на известна симпатия в необвързани страни като Южна Африка и Индия, нейната мека сила отслабва - процес, ускорен от демонстрирането на некомпетентност и бруталност в Украйна.

За да запълни разминаването между руската сила и стремежи и за да се противопостави на това, което той вижда като все по-голяма намеса от страна Америка, Путин многократно се обръщаше към единствената сфера, където Русия все още може да претендира, че е от световна класа - военната сила. През последните 14 години той нахлу в Грузия и в Украйна (два пъти) и се би в Сирия. Неговите наемници са били разполагани в Либия, Централноафриканската република, Судан и сега Украйна. Путин е глобален хулиган, обсебен от неадекватностите на страната си. Сравнете това с Китай, който също има амбиции, но досега успява да постига резултати, използвайки нарастващата си икономическа и дипломатическа тежест.

Унижението в Украйна отслабва последната претенция на Русия за статут на суперсила. Войната все още може да се проточи и докато продължава, Русия няма да може да провежда големи операции другаде. Оборудването, боеприпасите и военният персонал се изразходват бързо. Възстановяването на силите на Русия до пълен състав и обучението им, за да се избегнат грешките в Украйна, може да отнеме години. Ако санкциите останат, защото Путин все още е на власт, задачата ще изисква още повече време. Руските ракети са пълни догоре със западни компоненти. Бягството на талантливи, ориентирани навън, руснаци ще натежи на икономиката. През цялото време, колкото по-малко Русия може да проектира военна мощ, толкова по-малко ще може да влияе на останалия свят.

Такова развитие би било добре дошло. И все пак не всички заключения от инвазията в Украйна са толкова утешителни. Тя показа, че в преследване на стратегията си Путин е готов да поеме рискове, които за много други, включително много руснаци, нямат никакъв смисъл. По-нататъшният упадък на руската мощ може да доведе до още по-безразсъдна агресия.

Прибягване до жестокости

Украйна също така показва, че ако в бъдещи войни руските сили не могат да надделеят на бойното поле, те ще прибягват до жестокости. Една по-слаба руска армия може да се окаже още по-брутална. За тези по света, изправени пред руска агресия, това е ужасна перспектива.

В крайна сметка слабостта може да доведе Русия до последното поле на противопоставяне, където тя все още е безспорно суперсила - химическите, биологичните и ядрените оръжия. От началото на тази война Владимир Путин и неговото правителство многократно размахваха заплахата за оръжия за масово унищожение. Путин е рационален в това, че иска режимът му да оцелее, така че шансовете за тяхното използване вероятно остават малки. Но с изчерпването на конвенционалните възможности на руските въоръжени сили изкушението за ескалация на конфликта със сигурност ще расте.

Посланието към по-широкия свят е, че военният опортюнизъм на Путин в Украйна трябва да бъде сметнат за провал от неговите собствени офицери и стратези, които след това може да смекчат следващата му упорита схема. Патова ситуация в Донбас просто би пренаредила дъската в очакване на следващата битка, която може да бъде дори по-заплашителна от днешната.

Дори ако Путин бъде победен, той пак ще остане опасен. Посланието към НАТО е, че трябва да актуализира своята възпираща защита чрез по-малки сили в страните членки. Това се основава на идеята, че руският опит да отхапе, да речем, балтийските държави може да успее в началото, но ще предизвика по-широка война, която НАТО в крайна сметка ще спечели. Тази защита включва по-голям риск от всякога от грешни изчисления и ескалация, ако конвенционалните сили на Русия са слаби. По-добре да има голяма сила, която Русия трудно би победила от самото начало. Най-добрият начин да се предпазим от Путин и прогнилата му армия е да го възпрем от това въобще да се бие.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ghu15646767 avatar :-|
    ghu15646767
    • - 20
    • + 3

    Толкова "прогнила", че Западът изпадна в неконтролируема паника и истерия от "неуспехите ѝ" в Украйна и скочи да изпраща оръжейни доставки за десетки милиарди долара на противника ѝ.

    Нередност?
  • 2
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • - 3
    • + 12

    До коментар [#1] от "ghu15646767":

    Другарю Путинист!Две неща си видни с просто око!Първо на 100% Путлер е виновен за тази война!Второто е , че като цяло тази статия е вярна , защото путлеровите агресори не успяха даже един голям град да завладеят в Украйна и дават много тежки загуби от добре мотивираните украинци , които се борят за себе си и своята Родина!

    Нередност?
  • 3
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 3
    • + 4

    И Хитле , И Наполеонката , са си мислели така някога .

    Нередност?
  • 4
    ghu15646767 avatar :-|
    ghu15646767
    • - 11
    • + 3

    До коментар [#2] от "bat_plamen":

    "Видно е" в паралелната реалност на изкуфелата ти тролска глава. Путин от години предупреждава Запада и Украйна да не си играят с огъня, но те продължиха с още повече от същото. А после им бил виновен за войната, която сами провокираха и за това, че не му оставиха друг избор.
    Русия можеше да изравни Украйна със земята, както САЩ направи с редица сирийски и иракски градове например. Но за разлика от украинските терористи, за които човешкият живот не струва нищо и използват цивилни като жив щит, Русия има други ценности и предпочита да запази живота им, затова и не предприе щурм на големите градове. С изключение на Мариупол, разбира се - крепостта на нацистите.

    Нередност?
  • 5
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 2
    • + 5

    Чудесна пропаганда струи от статията , но че Украйна се оказа голям залък за Путин , който не отчете че срещу неговите блядове са други още по надъхани блядове си е истина ...

    Нередност?
  • 6
    podhod avatar :-?
    podhod
    • - 2

    Това е най-бързият напредък на сухопътната армия в съвременната история според бивши инспектор по оръжията на ООН - Скот Ритър

    Нередност?
  • 8
    dgdimitrov avatar :-P
    Quo Vadis?

    Germanskia blitzkrig sravnenie s tova e napravo stoene na edno miasto LoL

    Нередност?
Нов коментар