🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Украйна иска от съюзниците си да изпратят танкове

Тежките сражения около Бахмут продължават

Украинският президент Володимир Зеленски отново поиска по-голяма военна помощ от западните си съюзници.
Украинският президент Володимир Зеленски отново поиска по-голяма военна помощ от западните си съюзници.
Украинският президент Володимир Зеленски отново поиска по-голяма военна помощ от западните си съюзници.    ©  Reuters
Украинският президент Володимир Зеленски отново поиска по-голяма военна помощ от западните си съюзници.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ожесточените сражения между украинските и руските войски в Донбас продължават. Киев се опитва да отблъсне окупационните сили, а президентът Володимир Зеленски призова Запада да предостави на армията му тежки танкове, за да увеличи огневата мощ. Украинските военни заявиха, че руснаците са се съсредоточили върху настъпление в сектора Бахмут в Донецка област, но атаките им в секторите Авдийвка и Купянск са били неуспешни.

Русия обяви Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област за част от своята територия през септември след референдуми, осъдени от Украйна и Запада. Москва не контролира напълно нито един от четирите региона заради съпротивата от страна на украинските войски.

Бахмут, който сега е до голяма степен в руини след месеци на обстрел от руската артилерия, е важен, защото Кремъл иска да постигне успех, който да представи пред все по-недоволното руско общество.

Градът се намира на стратегическа линия за доставки между Донецка и Луганска област. Поемането на контрол над града с население от преди войната в порядъка на 70 - 80 хил. души, което в момента се е свило до близо 10 хил., може да даде на Русия трамплин за настъпление към два по-големи града - Краматорск и Славянск. Губернаторът на Луганск Сергей Хайдай каза, че очаква боевете да се засилят по целия източен фронт, тъй като температурите падат още повече и земята замръзва. "Тогава ще се отвори възможност за използване на тежка техника", каза той, цитиран от Reuters.

Нуждата от тежка артилерия

Високопоставен служител на администрацията на САЩ също прогнозира дълго продължение на войната, която бушува вече почти 11 месеца. "Боевете все още са доста горещи (в Донецк)... това, което виждаме в Бахмут, трябва да очакваме да видим и другаде по фронта, ще има продължаващи боеве през следващите месеци", каза служител във Вашингтон в сряда.

В свое видеообръщение Зеленски призова западните съюзници да осигурят на армията му танкове и тежки оръжия за борба с руската армия. Тази тежка техника би помогнала сериозно на украинската армия, като би дала възможност и за намаляване на времето, което е нужно за освобождаването на завзетите територии.

Френският президент Еманюел Макрон каза в сряда, че правителството му ще изпрати леки бойни бронирани машини AMX-10 RC, за да помогне на Киев. Зеленски благодари на Макрон, но все пак каза: "Няма рационална причина Украйна все още да не е снабдена със западни танкове."

Правителството в Киев многократно е искало от западните си съюзници по-тежки бойни превозни средства като танковете Abrams и германските Leopard. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в сряда, че Съединените щати обмислят изпращането на бойни машини Bradley в Украйна. Този тип бойни машини има мощно оръжие и са основна част от армията на САЩ за превозване на войски от средата на 80-те години на миналия век.

Решението на Байдън обаче няма да доведе до изпращането на танковете Abrams, които Украйна търси. Съединените щати подготвят друг пакет от оръжия, който може да бъде обявен през следващите дни, като той ще бъде в допълнение към около 21.3 млрд. долара помощ за сигурността на Украйна досега.

Съединените щати увеличиха възможностите на оръжията, които изпратиха, включително противовъздушни ракети Stinger, както и противотанкови ракети Javelin, ракетната система HIMARS и ракетната установка земя-въздух NASAMS.

Все още няма коментари
Нов коментар