САЩ и войната в Украйна: Препотвърждение на силата

Украинска победа над Русия ще донесе позитиви, усложнения и нови опасности за Америка

На крилете на дипломацията    ©  Reuters

Битките, казва Уинстън Чърчил, са крайъгълните камъни на историята. Руската инвазия в Украйна маркира опасна нова ера на конкуренция между великите сили. Президентът Джо Байдън се справя изненадващо добре с изпращането на оръжия, налагането на санкции и усилването на дипломатическия натиск, така че да помогне на Украйна да отблъсне Русия. През 2023 г. може да му се наложи да се справя със сложността на една наближаваща победа.

През десетилетието, което Байдън нарече "решаващо" за формирането на световния ред, той има и други потенциални конфликти, за които да се притеснява. Байдън обещава да действа, ако Китай атакува Тайван. Обещава и да не позволи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия, въпреки че страната е все по-близо до това да има такива. Северна Корея вече има ядрени оръжия и ги тества все по-интензивно, което кара Америка и Южна Корея да увеличат мащаба на военните си учения, като по този начин вдигат риска от инцидентна война.

Това не е светът, с който Байдън се надяваше, че ще трябва да работи. Той пое поста с желание да инвестира в американската икономика, да стигне до сделка с Иран, да излезе от войните в Близкия изток, да стабилизира връзките с Русия и подобно на предшествениците си, да се заеме с Азия. Вместо това Владимир Путин накара Америка да се заеме отново с Европа.

Байдън преоткрива факта, че Америка като най-голямата световна сила има глобални интереси. Хаосът в една част от света прави Америка слаба в друга, пише в стратегията му за националната сигурност, публикувана през октомври. Неговата надежда е, че успех в Украйна ще донесе позитиви: отслабена Русия, силен НАТО, по-устойчива Европа и потвърждение на американската сила, с която всички автократи трябва да се съобразяват.

Като най-важния застъпник за Украйна Джо Байдън ще има важна роля в определянето кога да спре огънят и при какви условия.

За да се случи това обаче, Украйна първо трябва да победи. Байдън ще трябва да удържи нещата да не се разпаднат и навън, и у дома. Недостигът на енергия в Европа ще боли тази зима. В Америка републиканците си върнаха контрола над Камарата на представителите. Предвид че лоялистите на идеологията "Америка първа" са враждебно настроени към Украйна, на президента може да му е трудно да изпраща десетки милиарди долари военна и икономическа помощ.

Ако приемем, че Украйна продължи да напредва и през 2023 г., наближаваща победа ще доведе до нови проблеми, основният от които е опасността от ядрена ескалация. Колкото по-близо е Украйна до победа над Русия, толкова по-привлекателни ще бъдат ядрените оръжия. Какво би могло да подбутне Путин отвъд ръба на пропастта? Никой не знае.

Ако вместо това Путин опита да консолидира териториалните си завоевания чрез дипломатически подход, Украйна не изглежда в настроение да дава каквото и да било. Тя иска пълно изтегляне на руските войски до границите от 1991 г. наред с репарации и съд за военни престъпления. Някои съюзници в Европа се притесняват за подобен максималистичен подход. Байдън досега не е разкрил ръката си в играта, но като най-важния застъпник за Украйна той ще има голяма тежест в определянето кога сраженията трябва да спрат и при какви условия.

Всякакво споразумение би било по-скоро нестабилно спиране на огъня, отколкото дългосрочен мир. НАТО и ЕС ще трябва да решат дали приемат искането на Украйна за бързо членство. Смелостта на украинската нация ще направи трудно решението за отказ от интеграция в Запада. Но членство в НАТО би означавало разширение на ядрения чадър на Америка до Украйна. Дали това би помогнало за мир, или би вдигнало риска от директен конфликт с Русия?

Русия, казва екипът на Байдън, представлява "настояща и устойчива заплаха". Но най-голямото предизвикателство е Китай, единствената страна, която има желанието и силата да прекрои световния ред. Дори докато води прокси война срещу Русия, Байдън води интензивна "война на чипове" срещу Китай. Предвид бързото разрастване на военния капацитет на Китай, заедно със страховете от атака срещу Тайван през следващите години някои стратези се притесняват, че Украйна е опасно отвличане на вниманието.

Администрацията на Байдън твърди, че може да се справи едновременно и с Русия, и с Китай благодарение на своята мрежа от алианси, която е без конкуренция. Погледнато от военна гледна точка, защитата на съюзниците в Европа изисква предимно помощ от армията, докато подкрепата за азиатските съюзници изисква военноморска и военновъздушна сила. Но военните бюджети винаги имат ограничения - дори и тези с мащабите на САЩ.

Спечелените от републиканците места в Конгреса на междинните избори може да доведат до ръст във финансирането на армията, дори над инфлационното увеличение. Успех на Украйна може да реши някои от геополитическите дилеми на Америка. Дори победа по точки срещу Русия вместо такава с нокаут може да убеди Китай, че рискът от загуба на война заради Тайван не си заслужава.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    Създаването на химери е в пъти по-опасно от казването на истината, колкото и жестока да е тя. При истината все пак може да се намери път, докато разпадането на химерите винаги води до срив.
    А едноплановото и безперспективно бъдще, което ни се чертае ударно, се основава единствено на химери.
    Няма вечна химера.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    Ето друга гл.т, пак от американска медия, с обяснение за причините на конфликта в Украина.
    Доста по-конкретно е от обикнатия тук The Economist:

    https://www.theamericanconservative.com/blackrock-plots-to-buy-ukraine/?fbclid=IwAR08ar_ObB64lpFqGSL9LOMFuW9Bj0WAy8jxHpsDBa68ofNLYbv3BJXshNU

    Нередност?
  • 3
    anihilator_jack avatar :-P
    anihilator_jack
    • - 2
    • + 1

    Отварям напълно рандом статия за войната в Украина и естествено доктора като най-мъдър и знаещ веднага се е из**ал.

    Нередност?
  • 4
    petyo_iliev avatar :-?
    Petyo Iliev
    • + 2

    До коментар [#2] от "D-r D":

    И къде точно е конкретиката? може би в това заключително изречение "... one can almost guarantee BlackRock is getting paid handsomely by the Ukrainian government for advising on this reconstruction roadmap"? И каква е тезата - Украйна продължава войната за да може да взима парите на бедния американски данакоплатец. Сякаш Украйна е започнала войната - това е пар ексаланс Кремълска опорка, маскирана като "другата гледна точка" през американска медия. Я стига, моля ви се!

    Нередност?
  • 5
    weiss avatar :-P
    Weiss
    • - 1
    • + 1

    Обикновено не влизам в спор с радиоточки, защото приятелите ми четат и е конфузно...тук обаче съм анонимен и ще ви дам малко храна за размисъл: две страни, А и Б, воюват от известно месеца. Страната А е загубила за периода, по собствените си думи, 35% от БВП (50% според други, не нейни източници), 8 милиона жители са я напуснали (20% от официалното население, но 25% от реалното), повечето без планове за връщане, индустриалната и база е неработеща, а енергийната система е разрушена. Живее на външно командно дишане, с официална безработица от 35%. Страната Б има бюджетен профицит (ако се сетите за друга воюваща държава с профицит в историята, осветлете ме), валутен курс и нива на инфлация като преди войната, въпреки наложените всички, наистина всички възможни санкции срещу нея. Страна Б е мобилизирала под 1% (един процент) от мобилизационния си ресурс, в страна А е обявена отдавна всеобща мобилизация и в момента е сигурно гендерно най-дебалансираната страна в света. Но победата на страна А е неизбежна, даже скорошна? Може, що пък не :-)

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#4] от "Petyo Iliev":
    Болезнено (и невъзстановимо) промито съзнание трябва да имаш, за да съзираш: "... пар ексаланс Кремълска опорка, маскирана като "другата гледна точка" през американска медия" в статия на The American Conservative.

    Хайде, поограмотявайте се донякъде кой кой е, преди - скрити зад анонимност - да пляскате глупости. Няма лошо. драмата е, че ги четат също толкова простовати хорица, които възприемат "написаното във вестника" като абсолютна истина.

    И е абсолютна, но глупост.

    Нередност?
Нов коментар