Свършват ли мунициите на Русия?

Много от снарядите на страната вероятно са по-стари от войниците, които ги изстрелват

Западни служители говорят за кризата с амунициите в Русия от месеци
Западни служители говорят за кризата с амунициите в Русия от месеци
Западни служители говорят за кризата с амунициите в Русия от месеци    ©  Reuters
Западни служители говорят за кризата с амунициите в Русия от месеци    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Така че позволете ми да кажа на Путин тази вечер това, което собствените му генерали и министри вероятно се страхуват да кажат", заяви адмирал сър Тони Радакин, началник на щаба на отбраната на Великобритания, на 14 декември: "Русия е изправена пред критичен недостиг на артилерийски боеприпаси." Десет дни по-рано Аврил Хейнс, висш служител на американското разузнаване, направи подобна преценка. Свършват ли снарядите на Русия?

Западни служители говорят за кризата с амунициите в Русия от месеци. През септември те казаха, че Русия се е обърнала към Северна Корея за попълването на запаса си. През ноември Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ, говори за "значителен недостиг". На брифинг на 12 декември високопоставен служител на американската отбрана каза, че при настоящите темпове на използване Русия може да поддържа "напълно годни" боеприпаси за тръбна и ракетна артилерия едва до началото на 2023 г.

Други не са съгласни. На 9 декември полковник Марго Гросберг, ръководител на естонското отбранително разузнаване, каза, че Русия има около 10 млн. снаряда и капацитет да произведе още 3.4 млн. в рамките на една година. При пикова скорост на стрелба през лятото в района на Източен Донбас в Украйна Русия правеше около 20 хил. изстрела на ден, каза той, което означава, че страната разполага с достатъчно боеприпаси, "за да се сражава поне една година, ако не и повече". В скорошно интервю за The Economist генерал Валери Залужни, най-високопоставеният офицер на Украйна, предупреди, че Русия се готви за нова офанзива през пролетта, която може да включва нов опит срещу Киев. "Подготвят се боеприпаси", каза генерал Залужни. "Не много добри неща, но все пак."

Защо има различни мнения

Има няколко възможни обяснения за тези различни възгледи. Едното е разликата във вида на боеприпасите, които се броят. Американският брой на "напълно годни" боеприпаси може да се отнася до тези, които са в срок на годност, правилно съхранявани и не се нуждаят от обновяване преди употреба, предполага Майкъл Кофман от мозъчния тръст CNA. Изчислението на Естония вероятно включва по-широка гама боеприпаси, които може да са ненадеждни или опасни, казва той - макар и не непременно неефективни.

Руските боеприпаси често се съхраняват при лоши условия и много по-дълго, отколкото би било в армиите на НАТО. Ако се вярва на Пентагона, Русия използва снаряди, произведени в началото на 80-те години. "Зареждате боеприпасите, стискате палци и се надявате, че ще стрелят", каза представител на американската отбрана. (Украйна също използва и стари снаряди.)

Също така не е ясно колко боеприпаси е загубила и спечелила Русия за десет месеца война. Разходът й може да се изчисли доста точно при наблюдаваните атаки. Но да се изчисли колко боеприпаси е загубила Русия при ракетните атаки на Украйна срещу нейните складове, които бяха особено ефективни през лятото, е малко по-трудно. Особено трудно е да се определи скоростта, с която Русия може да попълни тези запаси.

Някои показатели като производството на стомана дават представа. Но тези данни може и да се подвеждащи. През септември Джак Уотлинг от Royal United Services Institute (RUSI), друг мозъчен тръст, обясни, че по-ранните оценки на руското артилерийско производство от юни са надценили капацитета, тъй като се фокусират върху способността на Русия да лее и оборудва снаряди, а не върху вътрешното им производство. И американското, и британското разузнаване казват, че темпът на производство на Русия е силно ограничен.

Освен че прави снаряди, Русия може да ги внася. Беларус е предоставила големи количества боеприпаси от складовете си от съветската епоха според западни служители. Но голяма част от това вероятно ще бъде под номинала. В речта си адмирал Радакин обвини Северна Корея, че "се стреми да пренесе контрабандно артилерийски снаряди в Русия". Но това предлагане не е значително в момента според Хейнс.

Скоростта на обстрела на Русия е намаляла след интензивните артилерийски удари през лятото. На теория, ако недостигът на боеприпаси е толкова сериозен, колкото твърдят някои, активността на ракетните атаки на Русия трябва да спадне допълнително през следващите месеци. В такъв случай с изключение на неочакван скок в производството или щедър благодетел руската армия няма да бъде в състояние да организира голяма офанзива, за която са нужни снаряди от вида, който генерал Залужни предвижда. Но Уилям Оуен, бивш войник, а сега редактор на списание Military Strategy, предупреждава срещу подобни розови изчисления. Дори ако някои руски снаряди са неефективни, много ще са. "Никога няма да сгрешите, ако приемете, че руснаците разполагат с боеприпасите, от които смятат, че се нуждаят", казва той. Да се прави друго е "напълно безсмислено и глупост, граничеща с опасността".

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар