🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС иска да купува оръжия за Украйна с пари от собствения си бюджет

По този начин производителите ще получават средствата по-рано, което би стимулирало по-бързата доставка

Украйна има оръдия, но боеприпасите не достигат
Украйна има оръдия, но боеприпасите не достигат
Украйна има оръдия, но боеприпасите не достигат    ©  Reuters
Украйна има оръдия, но боеприпасите не достигат    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейският съюз (ЕС) обсъжда вариант, при който да плаща за оръжия за Украйна от собствения си бюджет, пише Financial Times. Идеята е блокът да дава авансови плащания на производителите, като по този начин изпълняването на доставките би трябвало да се случва значително по-бързо. Подобно предложение в момента се разглежда от Европейската комисия (ЕК), като финалният вариант трябва да бъде готов до срещата на външните министри от ЕС, която ще се проведе на 7 март.

Моделът на финансиране би наподобявал брюкселските споразумения за предварителна покупка на ваксини срещу COVID-19. Съгласно споразуменията блокът получи правото да закупи определен брой дози ваксини в даден срок на определена цена. В замяна тя плати част от предварителните разходи от своя Инструмент за спешна подкрепа.

Въпреки това за момента няма пълна яснота дали предложението ще бъде прието. Причината за това е, че договорите в ЕС забраняват използването на средства от блока за военни цели. Те могат да бъдат коригирани, преди да бъдат оповестени, предвид правната сложност, твърдят източници на британското издание. "Нуждаем се от нова инжекция, за да раздвижим отбранителната индустрия", каза един от служителите, всички от които отказаха да бъдат назовани, тъй като плановете не са публични. "Реалността надхвърли настоящите системи", добавя той.

Осигуряването на достатъчни доставки на боеприпаси за Украйна се превърна във важна тема през последните седмици, тъй като високопоставени служители, включително генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предупредиха, че европейската отбранителна индустрия е "под напрежение", защото не успява да посрещне нуждите на Киев. Русия изстрелва повече от 20 хил. снаряда в Украйна всеки ден - толкова, колкото европейските заводи произвеждат за един месец. Украйна изстрелва около една четвърт от тях.

Моделът на финансиране би наподобявал брюкселските споразумения за предварителна покупка на ваксини срещу COVID-19.

В отговор страните в ЕС подкрепиха предложенията за съвместни договори за обществени поръчки, за да рационализират доставките за отбраната и да насърчат компаниите да разширят производството си. Едно такова предложение дойде от Естония, като Талин иска страните да се обединят в договор за 4 млрд. долара за закупуване на един милион артилерийски снаряда.

Предложението на комисията, което беше представено в работен вариант пред външните министри на ЕС в понеделник, ще ускори значително тези усилия чрез използване на седемгодишния бюджет на блока от 1 трлн. евро, за да гарантира тези поръчки. "ЕС има много начини да продължи с такъв проект", каза втори служител. "Трябва да се намери някакъв вид дългосрочен компенсационен механизъм... а бюджетът на [ЕС] е голямата игра. Това е най-голямата игра", добави той пред FT.

"[Украйна] има оръдия, но им липсват боеприпаси", каза в понеделник Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи и сигурността. "Така че правим всичко възможно", добави той във връзка със съществуващата схема за възстановяване на разходите и новите начини, включващи комисионата за "извършване на обща покупка".

Работата по предложението на Брюксел за предплащане идва, след като почти една година се насочват средства от т.нар. Европейски фонд за подпомагане на мира, който е на стойност 5.5 млрд. евро. До момента той беше използван за възстановяване на разходите на страните членки, които са доставили оръжия на Киев.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    Само за тези, които могат да мислят!
    Живелите при соца сме научени да четем пропагандата между редовете.
    Ето моят такъв прочит на горната статия:

    1. Направеният паралел между военното дотиране и дотирането на ковид-ваксините от ЕК е потресаващо откровение за безумието на наливането на пари в смърт. Както се оказа, че е безсмислена, но пък целенасочено обогатяващо акционерите на 2-3 мега фармакомпании, акцията да се наливат десетки милиарди в нещо, поне половината от което се изхвърли на боклука;

    2. Цитирам: "Русия изстрелва повече от 20 хил. снаряда в Украйна всеки ден - толкова, колкото европейските заводи произвеждат за един месец. Украйна изстрелва около една четвърт от тях."

    От това съждение могат да се направят няколко тъжни извода:
    а) руският ВПК явно няма затруднения - за една година война при 20 хил изстреляни снаряда на ден, това са 7.3 млн снаряда. А явно имат още...
    б) пише, че ВПК на страните от ЕС произвеждат по 20 хил снаряда на месец, т.е. по около 240 хил на година.
    Съотношението е 1:30!!!

    3. Тези планове на ЕК са смешни, защото въпросът не е само в парите, а и в доставките на суровини, в наемането на квалифицирана работна ръка, в изпълнението на съществуващите договори. Производството е инерчна система и резултатът от действие на входа се вижда поне след година на изхода.

    Пропагандата все пак - за да не създава отблъскващ ефект от транслираните глупости - трябва от време на време между тях да казва и нещо истинско.

    Нередност?
Нов коментар