🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Путин: Русия ще продължи войната си в Украйна

Речта на президента имаше за цел да успокои руския елит и населението, тъй като Москва не е постигнала военните си цели

Владимир Путин обвинява Запада, че използва Украйна като "таран" срещу Русия
Владимир Путин обвинява Запада, че използва Украйна като "таран" срещу Русия
Владимир Путин обвинява Запада, че използва Украйна като "таран" срещу Русия    ©  Reuters
Владимир Путин обвинява Запада, че използва Украйна като "таран" срещу Русия    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Речта имаше за цел да демонстрира решимостта на Русия да продължи инвазията въпреки провала на първоначалния план.
  • Русия спира участието си в Договора за стратегическите нападателни оръжия.
  • САЩ и Украйна определиха като абсурдно твърдението на Путин, че Западът е започнал войната.

Президентът Владимир Путин обеща да продължи войната на Русия в Украйна и отново обвини САЩ и НАТО, че разпалват конфликта с погрешното убеждение, че може да победят Москва в глобална конфронтация. Обграден от четири руски знамена, Путин каза на руския политически и военен елит, че Москва "внимателно и последователно решава задачите, които стоят пред нас". Той за пореден път повтори, че Русия е направила всичко възможно, за да избегне войната, но подкрепяната от Запада Украйна е планирала да атакува контролирания от Русия Кримски полуостров, анексиран от Москва през 2014 г. Речта му контрастира с очакваната реч на президента на САЩ Джо Байдън във Варшава тази вечер, която се очаква да подчертае сблъсъка на двата възгледа за света и да изтъкне предимството на демокрацията в битката с автокрацията.

Твърденията на Путин за повода на войната не отговарят на истината, защото в нарушение на международното право Кремъл завзе Крим и части от Донбаска и Луганска област. В същото време още от 2021 г. се подготвяше за инвазията, като струпа най-малко 200-хилядна армия и въоръжение в близост до границата с Украйна, включително и на територията на Беларус.

Нищо ново

Речта на Путин имаше за цел да отбележи първата годишнина от войната в петък и да демонстрира решимостта на Русия да продължи инвазията въпреки провала на първоначалния план за блицкриг и опустошителните загуби, които страната е понесла.

Путин защити решението си да нахлуе в Украйна, което според него е било наложително, за да защити Русия от това, което той определи като западни заплахи. В обръщението си към руския елит "За състоянието на съюза" Путин заяви, че е наредил инвазията, за да "защити Русия и да ликвидира неонацистката заплаха" от страна на украинското правителство.

Руският президент предупреди Запада да не предоставя допълнителна военна помощ на Украйна, заявявайки, че подобна подкрепа ще предизвика военен отговор от страна на Москва. "Едно обстоятелство трябва да бъде разбрано от всички... колкото повече оръжия с далечен обсег пристигат в Украйна от Запада, толкова повече ще трябва да изтласкваме заплахата от нашите граници, това е естествено", каза той.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че Путин, а не Западът, е виновен за нахлуването на Русия в Украйна. "Никой не напада Русия. Има някакъв абсурд в схващането, че Русия е била под някаква форма на военна заплаха от Украйна или някой друг", каза Съливан във вторник.

"Ако Русия спре да води войната в Украйна и се прибере у дома, войната приключва. Ако Украйна спре да воюва, а Съединените щати и коалицията спрат да ѝ помагат да воюва, Украйна ще изчезне от картата. Така че мисля, че това ви казва всичко, което трябва да знаете за това кой е отговорен за тази война", каза Съливан, цитиран от Financial Times.

"Никой не напада Русия. Има някакъв абсурд в схващането, че Русия е била под някаква форма на военна заплаха от Украйна или някой друг."

Джак Съливан, съветник по националната сигурност в Белия дом

Украински официални лица също се възмущават от обръщението на Путин. Михайло Подоляк, старши съветник на украинския президент Зеленски, заяви, че речта на руския лидер "демонстрира неговата неуместност и обърканост".

"Той подчерта, че РФ [Руската федерация] се намира в "тайга на безизходица", няма обещаващи решения и няма да има такива. Защото навсякъде има "нацисти, марсианци и конспиративни теории", пише Подоляк в публикация в Twitter.

Подобно мнение изрази и италианският премиер Джорджа Мелони, която е на посещение в украинския град Ирпин. "Част от сърцето ми се надяваше на различни думи, на крачка напред. Това беше пропаганда", заяви тя, цитирана от France 24.Войната в Украйна е най-големият залог на руски лидер поне от разпадането на Съветския съюз през 1991 г. - и хазарт, който западни лидери като президента на САЩ Джо Байдън казват, че трябва да загуби.

Руските сили претърпяха сериозни загуби на бойното поле от началото на войната, но все още контролират около една пета от Украйна. Десетки хиляди мъже бяха убити, а Путин твърди, че Русия е въвлечена в екзистенциална битка с арогантния Запад, който според него иска да раздели Русия и да открадне огромните й природни ресурси. Западът и Украйна отхвърлят тази позиция и заявяват, че разширяването на НАТО на изток не е оправдание за заграбване на земя в имперски стил.

Путин предупреди, че Западът "залага на национални предатели", за да "разбие Русия отвътре", но посочи, че Русия няма да предприеме по-нататъшни стъпки за засилване на репресиите срещу инакомислещите. Реалността обаче е съвсем друга - стотици хиляди граждани напуснаха Русия през последната година, след като Кремъл забрани всякаква критика на войната, а полицията разпръсна със сила протестите срещу нея.

Подготовка за ядрени опити

Путин обяви, че Русия спира участието си в Договора за стратегическите нападателни оръжия. Освен това "Росатом" и военните структури ще подготвят страната за подновяване на ядрените опити, ако това направят САЩ. Путин подчерта, че това не е прекратяване действието на последния международен договор START за контрол над ядрените въоръжения между САЩ и Русия, а че "само спираме нашата част".

Според него САЩ вече разработвали тестване на "отделни образци" ново ядрено оръжие и знаем, че "определени дейци във Вашингтон обсъждат натурални изпитания на своето ядрено оръжие". "Има такава информация", допълни той, без даде повече подробности.

Икономиката се справя, но не съвсем

Президентът твърди, че Русия разполага с всички необходими финансови ресурси, за да гарантира националната си сигурност и развитие, въпреки мащабните икономически санкции, наложени от Запада заради войната в Украйна. Руският президент заяви, че местните компании са възстановили веригите си за доставки в отговор на санкциите. През 2022 г. брутният вътрешен продукт на Русия спадна само с 2.1%, подкрепен от нарастващите цени на износа на енергия, които помогнаха да се компенсира голяма част от удара от санкциите.

Международният валутен фонд прогнозира, че икономиката на Русия ще нарасне с 0.3% през тази година, което е далеч под темповете на растеж на Китай и Индия, но е много по-добър резултат от прогнозите при започването на войната.

Путин заяви, че след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Русия е била ориентирана към Запада, като се пошегува, че никой от обикновените руснаци не е ронил сълзи заради загубата на яхти и имоти на Запад от богати руснаци. Той призова бизнеса да инвестира в руската икономика.

Въпреки оптимистичния тон на Путин за икономиката по-малкото постъпления от петрол и газ и растящи военни разходи вече се отразяват на Кремъл. През януари бюджетният дефицит е 1.76 трлн. рубли, или близо 25 млрд. долара в държавния бюджет на Русия. Енергийните ресурси обикновено носят на Русия около половината от приходите в бюджета, като през миналата година са били приблизително 11.6 трлн. рубли (163 млрд. долара). След техния спад обаче държавата се оказва принудена да продава своите резерви, за да покрие дефицита.

Проблемът за Кремъл е, че година след началото на войната в социално, политическо и икономическо отношение Украйна силно се е ориентирала към Запада, което може би е точно обратното на това, което руското ръководство се е надявало да постигне.

Академикът и писател Марван Кабалан смята, че речта на Путин е имала за цел да успокои руския елит и населението, тъй като Москва не е постигнала военните си цели в Украйна. "Той подцени силата на украинската армия" и подкрепата на Запада, както и "волята на европейците" да се освободят от руските енергийни доставки, казва Кабалан пред "Ал Джазира". "Той не може да каже на народа на Русия никакви добри новини за това, тази специална операция, както той я нарича, която продължава вече почти година и целите не са постигнати", посочва Кабалан.

Китайският външен министър е на посещение в Москва

Освен президентската реч, днес в Москва има и друго голямо събитие - китайският първи дипломат Ван И ще започне посещението си. Той може да се срещне с Путин, според руски официални лица. Очаква се двете страни да обсъдят китайски доставки на оръжия за Русия, след като тази възможност не беше изключена по време на Мюнхенската конференция за сигурност, която се проведе през уикенда. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също изрази подобни опасения, като каза, че това е все по-голяма вероятност, която е обсъждана в алианса.

По темата работи и Тодор Шишков

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 9

    Чия е войната на територията на Украина не е толкова еднозначно, както е изведено тук.
    Затова и съвсем осмислено са пропуснати от внимание три съществени факта:
    1. Какъв бе отговорът на САЩ на руското предложение за сигурност от декември 2021 г? Само да подскажа с разпространеното днес изказване на Блинкит, че Гърция е станала "стратегическо предмостие на САЩ". Какво означава предмостие? А стратегическо?
    2. Защо с години укрепваните (след преврата 2014 г)стратегически линии на Украина не са по границата със заплашващата я Русия, а са насред собствената й територия?
    3. Минските споразумения за радширена автономия на ДЛНР в състава на Украина, чиито гаранти бяха Германия и Франция според неотдавнашното признание на Меркел се оказа, че са само на хартия и за печелене на време за преформатиране на Украина в антируски таран.

    Което е стана. И обяснява и т.1, и т.2.

    Нередност?
  • 2
    ivanbozhidarov avatar :-P
    Wotsonsx
    • - 3

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Да?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 7

    Дълбоко моля уважавания г-н Кирчев за извинение, но преразказът на превода му е доста "развален телефон". Вероятно вината е на google translate.

    С позволението на Капитал, единствено за тези неколцина читатели, които проявяват желание да чуят и другата гл.т. при това без посредници, пък нямат VPN, предлагам пълния запис на речта, за която става въпрос в статията.
    Колкото по-малко посредници (и в търговията, и в информацията), толкова по-достъпно е:

    https://www.youtube.com/watch?v=xXfL-M9Tes0

    Нередност?
  • 4
    uil00646879 avatar :-|
    uil00646879
    • - 4
    • + 5

    И малките деца разбраха кой е виновен за войната. Дори Меркел си призна, че са подписали Минските споразумения единствено за да спечелят време и да подготвят Украйна за война, и никога не са имали намерение да ги изпълняват. Лъгали са през цялото време, че искат мирна развръзка на конфликта, а всъщност са се готвили за военна. До последно Путин им даваше възможност да изберат мира, но Западът предпочете войната.

    Нередност?
  • 6
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 4
    • + 4

    Слушах речта на Байдън от Варшава. На фона на Путиновата е пределно жалка: гердан от клишета. Най-налудното е обръщението към руснаците, че нямало да им напада страната...

    Нередност?
  • 7
    dsc avatar :-|
    Doychin Cheresharov
    • - 3
    • + 2

    абе в капитал защо коментари пишат само тролове?? послание към работодателите на троловете: руското предложение за сигурност винаги е било :"дай да те изям без да риташ, за да не те боли". поне служителите ви признават, че завзетите след 2014 г. от путин територии са :"насред собствената територия" на Украйна. и г-жа Меркел не ви е кукла, в устата на която да вмъквате каквито се сетите небивалици. като заключение- запазете ресурсите си за коментари пред аудиторията орки- 24 часа, труд, телеграф, всички пеефски парцали, кафяви пикаджийки и т.н. в нормалните медии това е губене на време и пари, само ставате за посмешище, ако някой случайно реши да се зачете повече от първия ред на тези плюфни....даже орките вече се умориха да ви цъкат плюсчета по кафявините и да гласуват за вас с хартиени бюлетини. а и заплащането с толкова много поредни избори и със замазването на толкова много гафове и пробойни в лъжите вече не е същото.матросов на амбраазурата вече запова да отпуска бузките и в аналния му отвор навлиза под налягане океана.......

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#6] от "masay":

    Порових и виж какво открих:
    Байдън вчера: САЩ и европейските нации не се стремят да вземат под контрол или да унищожат Русия. САЩ не планират да наадат Русия...Милионите руснаци, които искат да живеят в мир със съседите си, не са ни врагове..."

    Гьобелс преди 80 години: "Германия и нациите от Европа не се стремят да унищожават Русия и руския народ. Ние воюваме с юдокомунистите и кървавия тиранин Сталин.Ние не сме ви врагове. Преминавайте на страната на победоносния вермахт..."

    Открийте разликите...

    Нередност?
  • 9
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 4
    • + 1

    Разликите са ясни. От нацистка Германия емигрира навън де що читав човек имаше. Никой не отиде да живее там от други части на света. Нито пък някой отива да живее в Русия, познай защо. Приликите са очевАдни - превъзходство на една нация, едни идеи, един традиционен начин на живот, всички останали са джендъри, деграданти и второ качество хора. А в САЩ отиде да живее половината свят, при това по-добрата половина. Нещо да кажеш?

    Нередност?
Нов коментар