Байдън е на посещение в Киев, САЩ предупредиха Китай за оръжието за Русия

Държавният секретар Антъни Блинкен повдигна въпроса за подкрепата при срещата си с китайския си колега Ван И

Визитата на американския президент е подкрепа за Украйна, която вече почти година воюва с Русия на своята територия
Визитата на американския президент е подкрепа за Украйна, която вече почти година воюва с Русия на своята територия
Визитата на американския президент е подкрепа за Украйна, която вече почти година воюва с Русия на своята територия    ©  Reuters
Визитата на американския президент е подкрепа за Украйна, която вече почти година воюва с Русия на своята територия    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Китайски компании са предоставили несмъртоносна подкрепа на Русия за използване в Украйна.
  • Вицепрезидентът Камала Харис също намекна за подкрепата на Китай за Русия.
  • Пекин засега е спрял да оказва по-сериозна военна помощ на Москва, но може да промени позицията си, смята Вашингтон.

Американският президент Джо Байдън е на необявено посещение в украинската столица Киев почти година след началото на войната в Украйна. Очакваше се Байдън да посети в понеделник съседната на Украйна Полша.

Визитата на Байдън е първата в Украйна, откакто Русия я нападна преди почти година. Преди месеци, попитан дали подобно посещение е на дневен ред за него, говорител на Байдън отхвърли идеята. И други държавни и правителствени ръководители са посещавали страната в последната година. Но фактът, че американският президент се среща с лидера на Украйна в столицата в разгара на пълномащабен конфликт, е значим и символичен, отбелязва BBC. В Киев Байдън обяви отпускането на нова военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. долара. Тя ще включва включва артилерийски боеприпаси, бронебойни системи, както и противовъздушни радари за наблюдение, за да се "подпомогне защитата на украинското население от въздушен обстрел", каза американският президент.

"Цената, която Украйна плаща е изключително висока. Жертвите са твърде големи", каза Байдън в Киев.

Визитата на американския президент е подкрепа за Украйна, която вече почти година воюва с Русия на своята територия. Темата за подкрепата на Украйна беше водеща и на Мюнхенската конференция за сигурност, провела се в края на миналата седмица.

САЩ напоследък наблюдават "тревожни" тенденции в подкрепата на Китай за руската армия и има признаци, че Пекин иска да "се приближи до границата" на предоставяне на смъртоносна военна помощ на Русия, без да бъде хванат. Това твърдят пред CNN американски служители, запознати с темата. Те не са пожелали да опишат подробно какви разузнавателни данни са получили САЩ, които предполагат скорошна промяна в позицията на Китай, но източниците са заявили, че Вашингтон е бил достатъчно загрижен, за да сподели тези данни със съюзници и партньори на Мюнхенската конференция по сигурността, която се проведе в края на миналата седмица.

Държавният секретар Антъни Блинкен е повдигнал този въпрос при срещата си с китайския си колега Ван И в събота в рамките на конференцията, казват официални лица. "Държавният секретар доста рязко предупреди за последиците от това, че Китай оказва материална подкрепа на Русия или подпомага Русия в системното заобикаляне на санкциите", посочва пред репортери високопоставен служител на Държавния департамент. Вицепрезидентът Камала Харис също намекна за подкрепата на Китай за Русия по време на речта си в Мюнхен.

"Обезпокоени сме и от факта, че Пекин задълбочи отношенията си с Москва след началото на войната", заяви Харис. "Гледайки напред, всякакви стъпки от страна на Китай за предоставяне на смъртоносна подкрепа на Русия само ще възнаградят агресията, ще продължат убийствата и ще подкопаят още повече реда, основан на правила."

Официални лица твърдят, че САЩ виждат как Китай публично се опитва да се представи като привърженик на мира - в Мюнхен Уан обяви, че Пекин ще представи "мирен план" за Украйна и Русия - и да поддържа отношения с Европа, докато в същото време тихо подпомага военните усилия на Русия и обмисля предоставянето на смъртоносна помощ. "Тази война не може да продължава да бушува. Трябва да се замислим какви усилия можем да положим, за да сложим край на тази война", заяви Уан на конференцията.

Пекин официално отрича Москва изобщо да е искала доставки на военно оборудване. Страната обаче не се е присъединила към западните санкции, но макар да купува петрол и газ с отстъпка, някои китайски компании спряха работа и в Русия, и в Беларус. Едновременно с това Китай, предвид добрите си връзки с Русия, не осъжда войната, но настоява, че е неутрален, и призовава за мир. Китайското външно министерство подчерта ангажимента на Пекин към преговори и обясни, че Ван отхвърлил "соченето с пръст и принудата от страна на САЩ", що се отнася до руско-китайските връзки". Според Reuters Ван е казал в Мюнхен, че Китай "нито стои безучастно, нито налива масло в огъня" на войната в Украйна. Външният министър е отбелязал, че предстои Китай да публикува документ за уреждане на конфликта.

CNN попита председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен дали вярва, след като е чула речта на Уан, че Китай се вслушва в посланието на Европа да не подкрепя Русия. "Засега се наблюдава точно обратното", каза тя.

В откъс от интервюто за предаването Face the Nation на CBS, публикуван в събота, Блинкен заяви, че САЩ наблюдават "много внимателно" възможната засилена подкрепа за Русия от страна на Китай и "много ясно са заявили" на Пекин последствията от предоставянето на оръжия или боеприпаси на Кремъл.

"Досега сме виждали китайски компании - и, разбира се, в Китай наистина няма разлика между частни компании и държавата - да предоставят несмъртоносна подкрепа на... Русия за използване в Украйна", каза Блинкен. "Загрижеността ни сега се основава на информацията, с която разполагаме, че те обмислят да предоставят смъртоносна подкрепа. И ние много ясно им заявихме, че това ще доведе до сериозен проблем за нас и за нашите отношения", добавя държавният секретар.

Миналия месец администрацията на Байдън изрази загриженост пред Китай относно доказателствата, с които разполага, сочещи, че китайски компании са продали несмъртоносно оборудване на Русия за използване в Украйна. Това оборудване е включвало артикули като бронежилетки и каски. Но Китай е спрял да оказва по-сериозна военна помощ, като например смъртоносни оръжейни системи за използване на бойното поле в Украйна, която Русия е поискала, тъй като не е искал да бъде възприеман като парий на световната сцена, казват високопоставени служители. Но според тях сега има признаци, че Пекин може да обмисли това, а представители на администрацията на Байдън предупреждават, че САЩ следят внимателно за всякакви нарушения на западните санкции, забраняващи военната подкрепа за Русия.

Русия е извършила престъпления срещу човечеството

Правителството на САЩ е установило, че Русия е извършила престъпления срещу човечеството по време на войната си в Украйна, обяви вицепрезидентът Камала Харис по време на конференцията. "В случая с действията на Русия в Украйна ние проучихме доказателствата, познаваме правните стандарти и няма никакво съмнение: jова са престъпления срещу човечеството. На всички, които са извършили тези престъпления, и на техните началници, които са съучастници в тези престъпления, ще бъде потърсена отговорност."

Декларацията е най-силното обвинение досега от страна на САЩ, които се стремят да накажат Москва за нахлуването ѝ в Украйна. През март миналата година правителството на САЩ обяви, че членове на руските въоръжени сили са извършили военни престъпления в Украйна. Президентът Джо Байдън и държавният секретар Антъни Блинкен заявиха, че личното им мнение е, че са извършени военни престъпления.

Блинкен повтори забележките на Харис в събота в изявление, публикувано от Държавния департамент.

Въпреки че обвинението за престъпления срещу човечеството е значимо, засега то остава до голяма степен символично. То не предизвиква незабавно някакви конкретни последствия, нито дава възможност на САЩ да преследват руснаците, замесени в извършването на престъпления срещу човечеството. То обаче би могло да предостави на международни органи като Международния наказателен съд, които работят за привличане на извършителите към отговорност, доказателства, за да се опитат ефективно да преследват тези престъпления.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    harribbo avatar :-|
    harribbo
    • - 1

    Ще остане в историята като Третата световна "непровокирана" война

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 5

    Това е второто Байдъново посещение в Киев след като в първото изнуди Порошенко и срещу 1 млрд.$ от МВФ издейства уволнението на гл.прокурор Шчокин, който разследваше далаверите около Хънтър Байдън.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 7

    Първо: в подобни ситуации другата страна се уведомява за визитата, за да се избегнат "конфликтни ситуации". Това е протокол. Пък и Джейк Съливан го каза в прав текст.
    Тук не го пише;

    Второ: списъкът на посещаващите Киев държавни глави много ясно показва малката проамериканска и огромната неамериканската част от света. В Киев не са ходили и май нямат намерение да ходят Си, Моди, да Лула, ас Сиси, Мохамад бин Салман, Обрадор, ал-Башир...и още около 130 държавни глави.
    Това също не го пише.

    Трето - униформата на украинските гвардейци от ведиото, е римейк та униформата на УПА, която през Втората активно сътрудничи на нацистите и на чиято съвест лежат около 100 хил избити поляци по време на Волинското клане 1943 г.
    Това също не го пише.

    Четвърто - в отговор на всичко подробно описано горе, представителят на китайското Външно каза просто: САЩ не са в положение да диктуват на Китай каквото и да било.
    И това го няма!

    Нередност?
Нов коментар