🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната | Украйна удари руския десантен кораб "Новочеркаск" в Крим

Москва потвърди и обяви, че е свалила два украински самолета Су-24 по време на атаката

"Новочеркаск", ако бъде потвърдено пълното му унищожаване, ще стане седмият голям кораб, изгубен от Русия от началото на войната, и четвъртият голям десантен кораб.
"Новочеркаск", ако бъде потвърдено пълното му унищожаване, ще стане седмият голям кораб, изгубен от Русия от началото на войната, и четвъртият голям десантен кораб.
"Новочеркаск", ако бъде потвърдено пълното му унищожаване, ще стане седмият голям кораб, изгубен от Русия от началото на войната, и четвъртият голям десантен кораб.    ©  Reuters
"Новочеркаск", ако бъде потвърдено пълното му унищожаване, ще стане седмият голям кораб, изгубен от Русия от началото на войната, и четвъртият голям десантен кораб.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Коледният ден завърши неочаквано за руските части разположени в пристанищния кримски град Феодосия. В ранните часове на 26 декември, около 02:30, украинските военновъздушни сили са нападнали пристанището и са нанесли щети върху десантния и транспортен кораб "Новочеркаск".

Няколко видеоклипа, заснети от очевидци, показват мощен взрив и пожар в района на пристанището. По-късно медиите публикуваха снимки на щетите на жп гарата, отделена от кейовете с релси.

За нападението потвърждава в своя публикация в мобилното приложение "Телеграм" Сергей Аксьонов, който е губернатор на Крим от неговото анексиране през 2014 г. "Вражеско нападение беше извършено в района на Феодосия. Районът около пристанището е отцепен. Към този момент взривовете са спрели и пожарът е под контрол. Всички нужни служби са на място. Няколко от жителите на къщи, намиращи се наблизо, ще бъдат преместени. Държа ситуацията под личен контрол. Моля да запазите спокойствие и да се доверявате само на официална информация", пише в ранните часове той. Губернаторът на Крим също така потвърди, че двама души са ранени и един е убит в следствие на нощното нападение.

Кораб и дронове

Командването на ВВС на Украйна съобщи рано сутринта, че големият десантен кораб "Новочеркаск" е бил унищожен в пристанището на Феодосия, вероятно с товар от дронове Geranium на борда. Официално потвърждение за унищожението на кораба до този момент все още няма.

От рано сутринта руските военни канали съобщаваха за въздушна атака на украинските въоръжени сили, вероятно с крилати ракети Storm Shadow от украински бомбардировачи Су-24. Именно те бяха използвани при септемврийските атаки срещу щаба на руския Черноморски флот от Севастопол и срещу Севастополския завод за ремонт на кораби, където във финален етап на ремонт се намираха подводницата "Ростов на Дон" и големият десантен кораб "Минск", но като резултат от атаката бяха критично повредени.

Около 9:50 московско време руското министерство на отбраната също потвърди, че "Новочеркаск" е бил повреден "при отразяване на атака на украинските въоръжени сили с използване на авиационни управляеми ракети". В изявлението също така се твърди, че два украински Су-24 са били свалени при защитата, и също така става ясно, че атаката е била комплексна с използване на примамки за претоварване на ПВО.

Заедно с нанесените щети върху пристанището от украинските ВВС споделят, че в ранните часове на 26 декември са били свалени между 13 и 19 руски дрона в районите на Одеса, Херсон, Николаев и Хмелницки. Според украинските части руските дронове са излетели от югоизтока (твърденията са все още непотвърдени).

Защо атаката е важна

На фона на продължилата година позиционна безизходица на сухопътния фронт и обявеното вчера от Кремъл превземане на Маринка ударите на украинските въоръжени сили по корабите на руския Черноморски флот изглеждат успешни.

Западни експерти и медии специално отбелязаха, че основните сили на Черноморския флот трябваше да се изтеглят към Новоросийск, което позволи на Украйна да използва транспортния коридор край бреговете на България и Румъния. Украинските власти наскоро съобщиха, че 300 кораба са преминали по този маршрут от август, превозвайки 10 млн. тона товари.

Според данни, публикувани от украинските въоръжени сили в началото на март т.г., руският флот в Черно море е бил 13 кораба и две дизелово-електрически подводници тип "Калибър", които са най-широко разпространените неядрени подводници в руския флот. Четири от руските кораби в Черно море имат готовността да носят и боравят с крилати ракети тип "Калибър".

Сп. Forbes пише, че "Новочеркаск", ако бъде потвърдено пълното му унищожаване, ще стане седмият голям кораб, изгубен от Русия от началото на войната, и четвъртият голям десантен кораб. Русия призна унищожаването на "Саратов" само в Бердянск през март 2022 г., но перспективите за възстановяване на "Минск" и скорошното възстановяване на "Оленегорск Горняк" са под въпрос.

Украйна несъмнено ще се възползва от атаката, а армията на Киев ще се опита да надгради успеха. Ден преди удара президентът Володимир Зеленски каза, че тази Коледа, празнувана за първи път в Украйна според григорианския календар, "задава правилното настроение за цялата следваща година", като говори и за свалянето на пет руски самолета за седмица (това е частично потвърдено).

Все още няма коментари
Нов коментар