🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
съфинансиран от Европейския съюз

БГ квотите за Украйна: 95% от общия внос за слънчогледа и 50% за още 9 продукта

Въвеждат се ограничения и върху количеството украинско олио, влизащо в България

Въвеждането на квотна система за внос от Украйна беше договорено след протест на зърнопроизводителите и земеделци от други браншове през септември
Въвеждането на квотна система за внос от Украйна беше договорено след протест на зърнопроизводителите и земеделци от други браншове през септември
Въвеждането на квотна система за внос от Украйна беше договорено след протест на зърнопроизводителите и земеделци от други браншове през септември    ©  Георги Кожухаров
Въвеждането на квотна система за внос от Украйна беше договорено след протест на зърнопроизводителите и земеделци от други браншове през септември    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

България ще замени забраната за внос на слънчоглед от Украйна с разширен списък от десет земеделски и хранителни продукта, за които ще бъде въведено максимално количество, което може да влезе в страната. Цялостният подход е таванът да представлява половината от общия годишен внос за всеки конкретен продукт. А при най-конфликтната тема - за продажбите на украински слънчоглед към български преработватели, формулата предвижда по-високо разрешено количество суровина - около 95%, но и ограничения върху досега свободния внос на олио.

Така най-общо изглеждат проектоквотите, предлагани от земеделското министерство, които трябва да действат от декември. Решението да има такива дойде след протест на зърнопроизводителите и други земеделски браншове през септември и споразумение с правителството, предвиждащо временно удължаване на забраната за внос от Украйна и ограничения върху него от 1 декември.

Сега предстои да се създаде и постоянна комисия с членове от няколко институции, която ще разглежда заявките за продажбите в България на украински продукти от "квотния списък".

Лицензионен режим за десет продукта

Във втората половина на септември зърнопроизводителите и други земеделци протестираха, като основното искане беше България да се откаже от взетото парламентарно решение, предвиждащо отпадането на временната забрана за внос на пшеница, слънчоглед, рапица и царевица от Украйна, въведена през пролетта след решение на ЕК. Тридневната стачка завърши със споразумение: правителството удължава до края на ноември забраната за внос на украински слънчоглед (реално Украйна си е спряла износа към България), след което се въвежда "лицензионен режим, който отчита необходимите количества на преработвателните предприятия за производствените им нужди".

Текстовете предвиждат още освен слънчогледа под лицензионен режим да е и вносът на пшеница, рапица и царевица, както и на други продукти, при които той "надвишава 10% от общия обем по себестойност на вноса и вътрешнообщностната доставка в България за съответния тип продукт".

На тези критерии отговарят 10 земеделски и хранителни продукта, става ясно от информация на земеделското министерство, изпратена до парламентарната комисия по земеделие (виж прикачения файл). Така от декември лицензионен режим за внос от Украйна в България освен за четирите основни зърнени и маслодайни култури - пшеница, слънчоглед, рапица и царевица, ще действа още за рафинирано и нерафинирано олио, бяла захар, сухо мляко, замразени малини и мед.

При всички тези продукти според данните на агроведомството за период от една година доставките от Украйна са били между 18 и 95% спрямо общия внос в България на конкретния продукт, тоест надвишаващи заложения в стачното споразумение праг от 10 на сто. Съответно за тях ще се въведат и квоти за разрешено количество, което може да влезе в страната до края на стопанската година през септември 2024 г.

Изключения за слънчогледа, но ограничения и върху олиото

При изчислението на разрешителната квота украински продукти агроминистерството е ползвало два подхода. За девет от тях тя ще представлява 50% от едногодишния общ внос в България на конкретния продукт. За "суровината на раздора" обаче - маслодаен слънчоглед, максималните количества, които ще се допускат в България, са базирани на прогнозен баланс за 2023-2024 г. От една страна, той включва наличностите в страната - като складови резерви и продукция от нова реколта, а oт друга - прогнозата за потреблението от преработвателния сектор за 2023-2024 г., изготвена спрямо дейността им през предходната година и заявените нужди от внос.

Така агроведомството планира да въведе квота от 923 хил. тона украински слънчоглед, който може да влезе в България до края на стопанската година през 2024 г. Това представлява 95% от общия едногодишен внос, който по данните на министерството е бил малко над 970 хил. тона, от които около 744 хил. тона с произход Украйна.

Същевременно обаче относително високото разрешено количество слънчоглед за преработвателите "върви" с две ограничения, каквито досега не са съществували. На принципа "лиценз за продукт с 10% дял в общия внос" ще се въведе квота за напълно свободния досега внос на рафинирано и нерафинирано олио.

Така в периода до края на стопанската година количеството нерафинирано слънчогледово масло, чийто едногодишен внос е бил 158.2 хил. тона, над 95% от който украински, ще бъде ограничено до 79.5 хил. тона. В другата категория - рафинирано слънчогледово масло, квотата ще бъде 11.7 хил. тона при общ внос над 23 хил. тона, една четвърт от който украински.

При останалите земеделски продукти и храни извън слънчогледа и олиото въведената квота, равняваща се на 50% от общия внос (виж таблицата в текста), също ще има разнопосочни ефекти. Така например при продукти като пшеница, сухо мляко, мед и захар едногодишният внос от Украйна е по-малък от 30% от общия дял, което означава, че разрешените квотни количества са повече, отколкото е бил досегашният внос. В обратна посока е случаят с рапицата например, където през миналата година са внесени 27.8 хил. тона от Украйна (близо 78% от общия внос), а сега количеството ще бъде ограничено до 18 хил. тона.

Комисия ще координира лицензионния режим

Според плана на земеделското министерство предстои да бъде създадена постоянна комисия, която да координира заявките и контрола на украински продукти от "квотния списък". В нея ще влизат представители на различни ведомства - министерствата на земеделието, на икономиката, на вътрешните работи, както и НАП, Агенция "Митници", агенцията по храните и др. Обемите на вноса за всеки продукт ще се следи на седмична база с натрупване до достигане на максимума, предвижда планът.