САЩ тихо променят стратегията си в Украйна

В продължение на две години Байдън и Зеленски се фокусираха върху прогонването на Русия от Украйна. Сега Вашингтон обсъжда преминаване към по-отбранителна позиция

Докато помага на Украйна да премине към по-отбранителна позиция, администрацията на Байдън не може да изглежда в очите на обществото, че предава предимството на Путин, след като от началото на войната през февруари 2022 г. настоява, че изцяло стои зад обещанието към Зеленски за победа над Москва.
Докато помага на Украйна да премине към по-отбранителна позиция, администрацията на Байдън не може да изглежда в очите на обществото, че предава предимството на Путин, след като от началото на войната през февруари 2022 г. настоява, че изцяло стои зад обещанието към Зеленски за победа над Москва.
Докато помага на Украйна да премине към по-отбранителна позиция, администрацията на Байдън не може да изглежда в очите на обществото, че предава предимството на Путин, след като от началото на войната през февруари 2022 г. настоява, че изцяло стои зад обещанието към Зеленски за победа над Москва.    ©  Reuters
Докато помага на Украйна да премине към по-отбранителна позиция, администрацията на Байдън не може да изглежда в очите на обществото, че предава предимството на Путин, след като от началото на войната през февруари 2022 г. настоява, че изцяло стои зад обещанието към Зеленски за победа над Москва.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фокусът на Запада се променя - от подкрепа на целта на Украйна за пълна победа над Русия към подобряване на нейната позиция в евентуални преговори за прекратяване на войната. В същото време администрацията на американския президент Джо Байдън работи за бързото съживяване на отбранителната индустрия на Украйна, за да достави необходимото оръжие, което Конгресът на САЩ се бави да осигури.

Тъй като американската и европейската помощ за Украйна вече са сериозно застрашени, Белият дом и европейските официални лица тихомълком се пренасочват към засилване на позицията на Украйна в евентуални мирни преговори. Това твърдят пред Politico служител на администрацията на Байдън и европейски дипломат, базиран във Вашингтон. Такива преговори вероятно ще означават отстъпване на части от Украйна на Русия.

Официално промяна няма, но...

Белият дом и Пентагонът публично настояват, че няма официална промяна в политиката на администрацията - че все още подкрепят целта на Украйна да изтласка руските военни от страната. Но заедно със самите украинци американски и европейски официални лица сега обсъждат пренасочването на силите на Киев от предимно неуспешната контраофанзива на украинския президент Володимир Зеленски към по-силна отбранителна позиция срещу руските сили на изток, твърдят пред изданието служителят от администрацията и европейският дипломат. Тази позиция е била потвърдена и от висш служител на Белия дом. Тези усилия включват и засилване на системите за противовъздушна отбрана и изграждане на укрепления, противотанкови препятствия и ровове по северната граница на Украйна с Беларус, казват тези служители.

Освен това администрацията на Байдън се фокусира върху бързото съживяване на отбранителната индустрия на Украйна, за да достави необходимото оръжие, което Конгресът на САЩ се бави да осигури.

Служител на администрацията заяви пред Politico в края на миналата година, че тази стратегическа промяна в отбраната има за цел да укрепи позицията на Украйна при евентуални бъдещи преговори. "Това беше нашата теория по случая през цялото време - единственият начин тази война да приключи в крайна сметка е чрез преговори", казва служителят от Белия дом, който не е пожелал името му да бъде цитирано, тъй като не е упълномощен да говори официално. "Искаме Украйна да има възможно най-силната ръка, когато това се случи."

Той обаче подчертава, че все още не са планирани никакви преговори и украинските сили все още са в настъпление на места от фронтовата линия. "Искаме те да бъдат в по-силна позиция, за да задържат територията си. Не става дума за това, че ги разубеждаваме да започнат нова офанзива", добавя източникът.

Докато помага на Украйна да премине към по-отбранителна позиция, администрацията на Байдън не може да изглежда в очите на обществото, че предава предимството на Путин, след като от началото на войната през февруари 2022 г. настоява, че изцяло стои зад обещанието към Зеленски за победа над Москва.

"Тези дискусии [за мирните преговори] започват, но [администрацията] не може да отстъпи публично заради политическия риск" за Байдън, казва служител на Конгреса, който е запознат с мисленето на администрацията и на когото е обещана анонимност, за да говори свободно.

В интервю на 21 декември Джон Кърби, ръководител на отдела за стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност, заяви, че след като Вашингтон "наближава края на възможностите ни" да предоставим военна помощ на украинците, тъй като републиканците са блокирали искането на Байдън за още около 60 млрд. долара помощ, администрацията на Байдън е "силно фокусирана върху това да им помогне в нападение и отбрана".

"Водим буквално ежедневни разговори с украинците за бойното поле, за това какви са техните нужди и намерения", каза Кърби. Но добави: "Няма да телеграфирам на руснаците каква е украинската стратегия през следващите месеци."

На пресконференцията си в началото на декември Зеленски заяви, че Украйна подготвя нови предложения за прекратяване на войната, но добави, че няма да промени настояването си Русия да изтегли всичките си сили. Кърби потвърди линията на администрацията, че "ние не диктуваме условия на президента Зеленски". Вместо това, казва той, Белият дом помага на Зеленски да "операционализира" собственото си предложение за мир "със събеседници от цял свят".

През изминалата година, когато американската военна подкрепа в Конгреса бързо намаля, а контраофанзивата на Зеленски, започнала през юни, не постигна очакваните резултати, Байдън промени тона от обещание, че САЩ ще подкрепят Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо", към изявление, че САЩ ще предоставят подкрепа "толкова дълго, колкото можем", и заяви, че Украйна вече е спечелила "огромна победа", а Путин се е "провалил".

Някои анализатори смятат, че това е сигнал, който значи следното - пригответе се да обявите частична победа и да намерите начин поне за примирие или прекратяване на огъня с Москва. Това обаче ще остави Украйна частично разделена.

"Коментарът за победата на Байдън има предимството да е верен", казва пред изданието Джордж Бийби, бивш ръководител на отдела за анализ на Русия в ЦРУ, който сега е ръководител на стратегическия отдел на Института за отговорно държавно управление в Куинси.

Но "времето се превърна в крайно неблагоприятен фактор, когато става въпрос за работната сила и промишления капацитет на Украйна, и това е вярно, дори ако Западът продължи подкрепата си. Колкото по-дълго продължава това, толкова повече ще трябва да отстъпваме само за да накараме руснаците да седнат на масата за преговори".

Ефекти от смяната на позицията

Пренасочването към отбраната може да спечели на Украйна времето, от което се нуждае, за да принуди в крайна сметка Путин да се съгласи на приемлив компромис. "Много е вероятно преминаването към отбранителна позиция да позволи на украинците да запазят ресурсите си, като в същото време бъдещият руски напредък да изглежда малко вероятен", казва Антъни Пфаф, експерт по разузнаване във Army War College в САЩ, който е съавтор на проучване, предвиждащо нахлуването на Путин в Украйна години преди то да се случи.

Базираният във Вашингтон европейски дипломат казва, че Европейският съюз също така повдига перспективата за ускоряване на членството на Украйна в НАТО, за да "постави украинците във възможно най-добра ситуация за преговори" с Москва. Тази тема е огнище на напрежение за Путин, за когото се смята, че се интересува главно от стратегическо споразумение с Вашингтон, при което Украйна няма да влезе в НАТО. Администрацията на Байдън продължава публично да твърди, че не се водят преговори за членство в НАТО. "Президентът Байдън много ясно заяви, че НАТО ще бъде в бъдещето на Украйна", каза Кърби.

Двете армии остават до голяма степен в задънена улица, но сега Путин може би дава знак, че е готов на компромис, ако му бъде позволено да запази приблизително 20% от украинската територия, която частично контролира в източната част на страната, съобщи миналата седмица The New York Times. Помолен да отговори на тази публикация, говорителят на администрацията заяви: "Не ми е известно да има някакви сериозни дискусии на този етап."

Не се очакваше външната политика да играе важна роля в кампанията през 2024 г. - особено след като през първите две години от мандата на Байдън инфлацията нарасна, а миналата година икономистите прогнозираха рецесия. Икономиката на САЩ вероятно все пак ще бъде основният въпрос, сочат социологическите проучвания, а според последните съобщения основната тема на кампанията на Байдън ще бъде "защитата на американската демокрация".

Но с бързото отстъпление на инфлацията - спаднала от над 9.1% преди година до близо 2%, колкото е целта на Федералния резерв в момента - и с приближаването на икономиката до постигането на неочакваното "меко приземяване", сметката за това, което може да повлияе на гласуването през 2024 г., може да се промени, казва Брус Джентълсън, изследовател на президентството в университета "Дюк".

Байдън все още страда от нисък рейтинг на одобрение, а дейностите му във външната политика като цяло и по Украйна и Израел в частност напоследък се превърнаха във фактори за тази оценка.

В резултат на това умножаването на кризите в чужбина може да застраши президента в предизборната кампания, предвижда Джентълсън, който е бивш съветник на вицепрезидента Ал Гор. "Това, което често се случва, е, че избирателите гледат на начина, по който правите външната политика. Те не се интересуват от проблемите сами по себе си, но искат да видят лидерство."

Доналд Тръмп, водещият претендент на републиканците, вече се възползва от усещането, че събитията в чужбина излизат извън контрол.

Самите украинци вече водят дебат за това колко дълго могат да се противопоставят на Путин.

На практика Байдън е изправен пред политическа опасност, ако войната се развие зле за украинците. Дори ако републиканците в Конгреса са основно отговорни за забавянето на военната помощ, това няма да помогне много на Байдън политически, ако Путин започне да си възвръща предимството на бойното поле през тази година, след като САЩ вече са вложили близо 100 млрд. долара за спиране на Русия. През по-голямата част от конфликта критиците обвиняваха Байдън, че действа твърде бавно, за да въоръжи Украйна с най-модерното въоръжение като танковете M1A1 Abrams, прецизна артилерия с голям обсег и изтребители F-16.

В интервю през юли самият Зеленски заяви, че забавянето "е дало на Русия време да минира всичките ни земи и да изгради няколко линии на отбрана".

Продължаващата криза в Украйна също така изважда отново на преден план старата критика на Тръмп към НАТО и недостатъчно ефективните разходи на европейските членки на алианса. Според доклад на НАТО от началото на миналата година всички най-големи европейски икономики не са постигнали общата цел да изразходват 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

Путин може да бъде допълнително подпомогнат в Европа от неотдавнашните изборни победи на още негови симпатизанти, включително Роберт Фицо в Словакия и Герт Вилдерс в Нидерландия, които могат да се присъединят към унгарския премиер Виктор Орбан, за да блокират предложения пакет от помощи в размер на 50 млрд. евро (макар че Брюксел има лостове да заобиколи тази блокада).

Самите украинци вече водят дебат за това колко дълго могат да се противопоставят на Путин. Тъй като Украйна не разполага с достатъчно голяма армия и оръжия, отказът на Зеленски да обмисли нови преговори с Москва изглежда все по-неустойчив от политическа гледна точка в страната. Украинският президент, който ще трябва да реши дали да мобилизира още половин милиона украинци, както иска ръководството на армията, се сблъсква с нарастваща вътрешна опозиция от страна на своя главнокомандващ генерал Валерий Залужний и кмета на Киев Виталий Кличко.

Високопоставен служител от администрацията на Байдън посочва пред Politico, че всички тези фактори - съпротивата в Конгреса и вътрешната политика на Украйна - играят роля в новите дискусии с Киев за пренасочване към отбранителна позиция. Другата важна карта е доколко времето ще бъде фактор. Когато решат как да се позиционират през следващите два-три месеца, ще стане физически по-трудно да се действа и да се премине в настъпление, казва източникът.

Един от проблемите, разбира се, е, че Путин твърде добре разбира тези залози - особено предвид нарастващите резултати от социологическите проучвания на Тръмп, който предложи както бързо да сключи сделка с Русия за Украйна, така и да нареди на САЩ да излязат от НАТО или поне да намалят капацитета му. Във военно отношение най-голямото безпокойство може да бъде свързано с това, че Путин може да премине в настъпление през пролетта с голяма въздушна подкрепа, която досега избягваше, но която може да използва, когато Украйна изчерпи ракетите си. В политическо отношение опасенията са, че Путин няма да склони на преговори, докато не види кой ще е следващият президент на САЩ.

В края на септември министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви, че руснаците имат "план за действие до 2025 г.", а през следващия месец Путин заяви, че Украйна ще има "една седмица живот", ако доставките на оръжие от западните страни бъдат прекратени.

В крайна сметка, казва Кърби, Путин е този, който трябва да направи първата крачка - а руският президент все още не е направил нищо подобно. "Макар че всички ние бихме искали тази война да приключи незабавно", каза Кърби, Путин "не е показал никакви признаци, че ще започне добросъвестни преговори".

Все още няма коментари
Нов коментар