В резултат на всички тези атаки с дронове Украйна до голяма степен успя да прогони руския боен флот от западната част на Черно море, както и да направи операциите му в останалата част на водния басейн твърде рисковани. Така Киев успя да разблокира търговското корабоплаване от основните си неокупирани пристанища
В резултат на всички тези атаки с дронове Украйна до голяма степен успя да прогони руския боен флот от западната част на Черно море, както и да направи операциите му в останалата част на водния басейн твърде рисковани. Така Киев успя да разблокира търговското корабоплаване от основните си неокупирани пристанища    ©  Reuters

Войната | Украйна потопи с дронове и руския патрулен кораб "Сергей Котов"

Модерната ракетна корвета най-вероятно е пратена на дъното след успешна атака с катери-камикадзе край Федосия в окупирания Крим

В резултат на всички тези атаки с дронове Украйна до голяма степен успя да прогони руския боен флот от западната част на Черно море, както и да направи операциите му в останалата част на водния басейн твърде рисковани. Така Киев успя да разблокира търговското корабоплаване от основните си неокупирани пристанища    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Украинските морски дронове камикадзе карат руския боен флот да изглежда все по-безпомощен. В резултат на атака с дистанционно управляеми морски апарати руският патрулен кораб "Сергей Котов" е понесъл тежки поражения край бреговете на окупирания Крим и най-вероятно е бил потопен. Според твърденията на украинското военно разузнаване ГУР операцията срещу една от най-новите руски корвети е извършена миналата нощ край пристанищния град Феодосия в близост до Керченския проток. Руски източници също твърдят, че патрулният кораб, пуснат на вода 2021 г. и приет на в редовете на руския флот през лятото на 2022 г, действително е потопен.

"В резултат на удар от морски дронове "Магура V5" руският кораб Проект 22160 "Сергей Котов" получи повреди по кърмата, десния и левия борд", се казва в днешното съобщение на спецслужбата ГУР. Смята се, че поразеният корабът струва около 65 млн. долара. За момента не е ясно каква е съдбата на 80-членния му екипаж, но най-вероятно при потъването на кораба е бил загубен и един военноморски хеликоптер Ка-29.

По-късно в социалните мрежи и платформата Telegram се появиха видеа на атаката - както от странични наблюдатели, заснели един от ударите, така и от гледната точка на самите морски дронове камикадзе. Въпросният кораб не за първи път е цел на подобна атака с безпилотни катери - и през септември 2023 г. той беше ударен от морски дронове, но понесе по-леки поражения и впоследствие беше върнат на бойна служба. Обект на подобни атаки с нефатални поражения през последните месеци са били още две корвети от същия клас - "Василий Биков" и "Павел Державин".

"Сергей Котов" е третият потопен руски кораб в Черно море за малко повече от месец. На 1 февруари украинските безпилотни катери удариха край бреговете на западен Крим "Ивановец" - ракетен катер клас "Тарантула", за който също се твърди, че е бил изпратен на морското дъно. След това на 14 февруари съдбата му последва и "Цезар Куликов" - тежък десантен кораб клас "Ропуча". От началото на инвазията до момента украинските сили са успели да извадят от строя или потопят още три десантни кораба от този тип - "Оленогорски Горняк", "Минск" и "Новочеркаск".

Смята се, че благодарение на атаките с украинските морски дронове, крилати ракети Storm Shadow/SCALP и противокорабни "Нептун" руският Черноморски флот по един или друг начин е изгубил около 25% от плавателните си съдове, които са потопени или за дълго извадени от строя. В това число влизат дори тежкият ракетен крайцер "Москва", който беше флагман на руските военноморски сили в региона, преди да бъде потопен през април 2022 г., както и подводницата "Ростов на Дон", която беше унищожена, докато се ремонтираше на сух док в окупирания Севастопол.

В резултат на всички тези атаки Украйна до голяма степен успя да прогони руския боен флот от западната част на Черно море, както и да направи операциите му в останалата част на водния басейн твърде рисковани. Основната част от руските бойни кораби и подводници бяха пребазирани в пристанището на Федосия в Източен Крим, както и в Новоросийск в Краснодарский край в "стара" Русия. Украински атаки с морски дронове обаче бяха извършени и в източната акватория на Черно море на стотици километри от украинския бряг. По този начин Киев постепенно успя да разблокира търговското корабоплаване от основните си неокупирани пристанища в Одеска област, както и до голяма степен да спре обстрелите с крилати ракети "Калибр" от патрулните кораби като "Сергей Котов" и подводниците клас "Кило", подобни на "Ростов на Дон".

Парадоксалното в случая е, че Украйна успява да постигне надмощие в Черно море само с дронове камикадзе и без в момента да има дори един функциониращ боен плавателен съд, по-голям от лек военен катер. От друга страна обаче, това демонстрира нагледно как най-вероятно ще се развиват военноморските конфликти в близко бъдеще и как тежките и свръхскъпи военни кораби ще стават все по-уязвими за децентрализирани асиметрични атаки с рояци от евтини безпилотни апарати.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 5
    • + 6

    Нарочно изчаках с коментара си за френско-германските отношения от статията на побратимия Икономист, защото бях абсолютно сигурен, че ще има и по-велика „мисъл“, особено покрай снощната атака в Крим. Няколко неща за корабчето „Сергей Котов“:
    - Има потвърждение, че е ударен на две места от морските безпилотни лодки и екипажът е евакуиран.
    - Повечето специалисти са на мнение, че най-вероятно е повреден и не е потънал. Но дори и да е, това е в плитката част около Керч, корабът е сравнително малък и може да бъде възстановен.
    - Няма потвърждение, че корабите от Проект 22160 са с инсталирани вертикални системи за ракети Калибър. Имало е предложение на база различни модулни пакети да се добавят такива. Засега крилатите ракети към Украйна се изстрелват от няколко военноморски съда – корветите клас „Буян“, фрегатите клас „Адмирал Григорович“ и модернизираните подводници от клас „Кило“.
    - Това е втори път, когато украинците твърдят, че са ударили този кораб. Същата история е с повечето им „победи“ – потвърдени пълни загуби на руснаците са – крайцера „Москва“ (потопен с ПКР и натовско целеуказване), десантният „Новочеркаск“(ударен на док с крилата ракета Scalp и напълнен с боеприпаси или гориво, преди това отново ударен през 2022 г. в Бердянск) и корветата „Ивановец“. Всичко друго е или пропаганда или може да се отремонтира за някакъв срок.

    Украинските победи продължават да са символични, докато ситуацията на фронта е трагична. ВСУ загуби за няколко дни 3 танка Ейбрамс или 10% от наличните. Единствената причина, да не се разпадне напълно линията след Авдеевка е вкарването в последния момент на дълбоки механизирани резерви и много дронове, които да компенсират липсата на артилерия. Не успеят ли да удържат руснаците, следващия защитен вал е на над 10 км на запад и ще постави под опасност за оголване на северния фланг на цялата линия чак до Угледар.

    Като изключим единия свален от приятелски огън А-50, няма нито едно потвърждение или доказателство за свалените над 14 Су-34 и Су-35 от украинското ПВО. Последното такова е за тройката Су-34 свалени над Херсон декември месец, след „югославска засада“ с ракети Пейтриът. Даже снимките и материалите от него обикалят Телеграма като „нови“ свалени изтребители. Опитите на ВСУ да разположат останалото им ПВО около градовете по фронта засега повече влиза в ролята на пуканки за руските дронове и артилерия. Украинците се опитват да го играят като сърбите през 1999 г. с малкото им останали зенитни системи, но това не са Балканите и затова ще търпят загуби до изчерпване.

    Нито редче за изтеклия запис на германските офицери и ракетите „Таурус“. Толкова бях шокиран от него, че даже си помислих, че руснаците са си играли с изкуствен интелект. Само, че всички големи германки медии потвърдиха, че е автентичен и след смешното подвикване от военните, че е „дезинформация“ лека-полека си признаха. Този разговор показва страшно много неща:
    1. Обсъжда се активно доставки на 100 крилати ракети или 17% от наличните в Бундесвера. Ако французите и англичаните са доставили същия дял от своите запаси това означава, че ВСУ е получила 119 френски SCALP и 144 британски Storm Shadow.
    2. Необходими са между 4 и 8 месеца за доставка, инсталиране, привеждане в експлоатация с украинските ВВС и тренировка на пилотите и наземния персонал. Дори да получат „Да“ от Шолц, първите крилати ракети ще видим в употреба чак есента.
    3. Украинските ВВС имат „едноцифрена“ бройка останали Су-24 или под 10. Всичко друго е изпопадало случайно по пътя или е в невъзстановяемо състояние.
    4. „Необходими са поне 10 дори 20 ракети, за да се удари Кримския мост“ – тъй като немския не ми е силен език, а английския и руския преводи не дават точен контекст дали става дума, че са необходими 20 ракети, за да се постигне един точен удар или са необходими 20 ракети, за да се неутрализира моста. Ако е първото, означава, че „Таурус“ е по-малко надежден в ситуация на силно руско ПВО от англо-френските ракети, които при изстреляни 10-12 до целта стигат 1-2. При 20 ракети за неутрализиране на моста се потвърждава моето твърдение, че ще са необходими 12-16 ракети, а г-н Ралев не ми вярваше.
    5. Германските офицери не разбират, защо им е на украинците да удрят моста и индиректно си казват, че е разхищение на ресурс. За тях по-логична цел е петролната база (в разговора е военен склад, но на източния бряг е построена петролен такъв) отколкото моста. Ама „тъпите шапки“ няма да проумеят или да признаят, че цялата стратегия на ВСУ се крепи първо на медийната среда и след това победата на фронта ако изобщо има такава.
    6. Начинът на дискусия между същите „фуражки“ е повече от тревожно, защото показва, че натовските офицери искат директна война с руснаците и не си дават сметка, че тя ще ескалира много бързо в ядрена. Неслучайно след „изхождането“ на Макрон изтече документа за руската ядрена доктрина, който показва това, което и аз набивам в този форум – в момента в който Русия се изправи срещу НАТО в конвенционална война и започне да губи ще завалят атомките.

    Нередност?
  • 4
    d_s_simeonov avatar :-|
    D Simeonov
    • - 4
    • + 2

    Тия хора нямат грам мозък. Играят си с огъня.

    Нередност?
  • 5
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 4
    • + 2

    По темата се пише все по-рядко, защото времетраенето от перемога до перемога взе да става твърде дълго. А помежду им - гробовно мълчание. И на мен ми беше преинтересно как ще се обясни "германският разговор". И познах - щото е посред перемогите - с гробовното мълчание.

    Що се отнася до западното целеуказване и морската дронова война в Чарно, един-двама хусити-капитани на заем на ЧФ мисля, че ще приложат челен опит :)

    В същото време руската пропаганда вече дава признаци на живот. Един нелишен от сарказъм изборен клип (габаркат се със Зеле, който непще и не ще да се подложи отново на избори):

    https://colonelcassad.livejournal.com/9005229.html

    Нередност?
  • 6
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2

    До коментар [#3] от "kuranakyumura":

    P.S. И прелюбопитното разкритие на Арестович за обявяваните микроскопични загуби на ВСУ на фронта - 31000 за две години война...Просто мобилизираните масово не полагат клетва и не се водят военнослужещи - някакви граждани умрели по землянките...

    https://vk.com/video16580414_456239507

    Нередност?
  • 8
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 2

    ПП "Котов" е бил закачен на буксир, но заради 40-минутно закъснение в крайна сметка пробойните го напълват с вода и потъва. Остава отворен въпроса дали руснаците имат капацитета да го извадят, за "Курск" нямаха, но "Котов" е доста по-малък и на по-плитко.

    До коментар [#6] от "D.r D":

    Загубите са значително принизени административно - това е повече от явно. Само, че рано или късно ще паснат регистрите на мобилизираните със загиналите и тогава числата рЕзко ще се изменят.

    Отделно бойното поле е осеяно с трупове на ВСУ, които най-вероятно никога няма да се приберат. В Днепър бая време ще плува великия "десант". Украинците ползват полуофициално и масови гробове - уж погребват един, но заедно са 5-6 и дори 10 загинали.

    Нередност?
Нов коментар