Камарата на архитектите: Сградата на бъдещата детска болница е невъзможна, незаконна и опасна

Организацията иска от Върховния административен съд да спре обществената поръчка

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сградата на бъдещата национална детска болница е незаконна, невъзможна за построяване и опасна, се казва в жалбата на Камарата на архитектите в България, в която те настояват Върховният административен съд да спре поръчката. Делото е насрочено за 11 ноември. Междувременно Министерството на здравеопазването отвори трите предложения за строеж и в 40-дневен срок планира да определи победителя.

Защо сградата не може да се случи

Според жалбата, ако се достроят 12-етажни корпуси, те ще бъдат опасни, защото според общия устройствен план и подробния устройствен план болницата не може да бъде по-висока от 20 метра или осем етажа.

"Незавършеният строеж не отговаря на нормите за земетръс. През 2011 г. той е е определен за премахване с подробния устройствен план на столицата и се предвижда изграждането на нова, различна по конфигурация детска болница на 5 етажа. Всичко това прави стария строеж, както и обществената поръчка за довършването му напълно незаконни", коментира архитект Петрана Бакалова, заместник-председател на КАБ. По думите й двата плана могат да бъдат променени, но и тогава болницата ще бъде опасна за децата, родителите им и персонала.

Тя припомня, че грубият строеж е започнат през 1978 г. и за толкова време всяка сграда старее. "12-те етажа бетон и арматура са били изложени десетилетия наред на дъжд, сняг, лед и пек без никаква защита. Това означава, че процесите на износване, ръждясване и рушене са протекли още по-бързо", казва тя и припомня, че експертите, включително на самото здравно министерство, са достигнали до същия извод през 2004 г. Те са установили, че по корпуса са настъпили непоправими конструктивни поражения, и препоръчват да се построи нова сграда, съобразена със световните стандарти.

Без жизненоважни системи

Според Камарата на архитектите в поръчката не са заложени изисквания за жизненоважни системи за болницата като електричество, вода, климатизация, осигуряваща микроклимата и стерилността на въздуха, инсталации за кислород и други медицински газове.

"Болниците са сред най-големите консуматори на енергия. При средна продължителност на ползване на сградата между 50 и 100 години, разходите за електричество са стотици милиони левове. Съвременните лечебни заведения се проектират като пасивни сгради с ниско потребление и със собствено производство на енергия. В Ливърпул например детската болница произвежда сама около 60% от необходимата енергия. Подобни съвременни изисквания в техническото задание на МЗ няма", казва Бакалова.

Тя допълва, че болниците са особено важни при природни бедствия, терористични актове и военни конфликти и трябва да издържат на силни земетресения, да имат собствено електрозахранване, резервоари за вода и храна, да функционират въпреки катаклизмите навън.

"В заданието на министерството няма и дума за по-високи изисквания от минималните, заложени с наредбите за строителство. Няма и никаква идея за броя на паркоместата, да не говорим за хеликоптерна площадка за спешните случаи. Няма мисъл за изграждането на топла връзка със съседната университетска болница "Майчин дом", казва Бакалова и заключава, че всичко това прави бъдещата сграда опасна.

Какво реши КЗК

Камарата на архитектите оспорва заданието пред КЗК, заради което срокът за подаване на документи беше удължен с повече от месец. През това време обаче пропуските не бяха поправени, а КЗК отхвърли жалбата на архитектите.

Те отбелязват в жалбата си, че тя не е взела предвид доказателствата и е допуснала непълнота на доказателствения материал, което противоречи и конституцията.

"Оспореното решение на КЗК е постановено при нарушение на материалния закон и е необосновано. Тя например е приела, че документацията на поръчката съдържа минимално необходимите изходни данни, а конструктивното обследване и конструктивната експертиза за обекта не са необходими за изготвянето на оферти от участниците", се казва в жалбата.

От камарата отбелязват, че в профила на купувача не са публикувани доклад от извършеното обследване, конструктивна експертиза в цялост, а само един лист от нея, както и други документи като акт за собственост, подробен устройствен план, които са от значение за преценката на участниците дали да предприемат участие в процедурата, каква цена за изпълнение да бъде предложена, дали поръчката има възможен предмет. КЗК дори казва, че конструктивната експертиза за това дали корпусът може да се довърши не е необходима на участниците за подготовка на офертите, а според архитектите именно цените за проектиране и за строителство са в пряка зависимост от резултатите от тази конструктивна експертиза.

КЗК не е проверила и твърдението на Камарата на архитектите за неспазване на законовата разпоредба по ЗОП и Закона за устройство на територията възложителят да определи технически спецификации на сградата, за която обявява поръчка.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dqd08318862 avatar :-|
    dqd08318862
    • + 2

    Ужас.

    Нередност?
  • 2
    wth1481915681513031 avatar :-@
    Plamen Ushakov
    • + 3

    Интересно е да се провери в стенограмите от 2004г, в качеството си на какъв е присътвал настоящия здравен министър?Явно страда от някакво заболяване свързано със загуба на паметта.Интересно е и да се провери какви са мотивите му да възобнови тази от всякъде неаконна поръчка? От всякъде мирише на злоупотреба,нагласен конкурс и явно потъпкване на обществения интерес.

    Нередност?
Нов коментар