Защо медицинските сестри протестират отново

Увеличение на основните им заплати има, но то е било за сметка на бонусите от клинични пътеки

Медицинските сестри протестираха за увеличаване на заплатите си пред здравното министерство през март и след това спорадично - през цялата година
Медицинските сестри протестираха за увеличаване на заплатите си пред здравното министерство през март и след това спорадично - през цялата година
Медицинските сестри протестираха за увеличаване на заплатите си пред здравното министерство през март и след това спорадично - през цялата година    ©  Анелия Николова
Медицинските сестри протестираха за увеличаване на заплатите си пред здравното министерство през март и след това спорадично - през цялата година    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пред сградата на Министерския съвет за пореден път през последните 10 месеца има протест на група медицински сестри с искания за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Протестиращите настояват за среща с премиера Бойко Борисов, на която искат той да поеме гаранции, че обещаните от здравния министър Кирил Ананиев средства за увеличение на заплатите ще стигнат и до тях.

След като разпънаха палатков лагер пред Министерския съвет в неделя, правителствената пресслужба съобщи, че е насрочена среща с тях за вторник. Малко по-късно от там пуснаха още едно съобщение,че "заради изразеното публично недоверие от страна на протестиращите, че срещата ще се състои" Борисов ще се срещне с представители на протестиращите медицински сестри още в понеделник вечерта.

Кой протестира

Този протест се оглавява от медицинската сестра Мая Илиева, която е учредител на новия синдикат на българските медицински специалисти - медицински сестри, акушерки, фелдшери, рехабилитатори и лаборанти. Тя е и сред организаторите на първите сестрински протести през март тази година.

Илиева беше част от предизборния щаб на кандидата за кмет на София Мая Манолова. Сега Илиева и съмишлениците й учредиха и собствена асоциация на медицинските сестри. В момента се изграждат структурите й.

До създаването им се стигна, след като много от медицинските специалисти решиха, че двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа", както и създадената със закон съсловна организация – Асоциация на професионалистите по здравни грижи, не защитават интересите им. Синдикатите и съсловната организация не подкрепиха протестите за повече средства за заплати в здравния сектор, които се случваха през цялата година. Те организираха отделен протест едва през октомври и веднага бяха приети от премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев, които обявиха, че през 2020 г. ще има 400 млн. лв. повече за здраве, 200 млн. от които за болниците, като 100 млн. лв. ще отидат за увеличаване на заплатите.

Какво искат сестрите?

В края на миналата година здравният министър Кирил Ананиев подписа колективен трудов договор в сектора със синдикатите и работодателските организации. Според него заплатите на сестрите трябва да бъдат минимум 900 лв. в извънболничната помощ и 950 лв. в болничната помощ. Срокът за изпълнение на това условие е две години – до края на 2020 г.

До тази година всеки министър подписваше протоколно КТД и той обикновено не се изпълняваше. Причината е, че заплатите не зависят от министъра, а от това колко болни е приела и лекувала болницата, както и как се управлява тя. Още през февруари министерството отпусна от бюджета си 28 млн. лв. за общинските и държавните болници за заплати. Около протестите здравната каса отпусна от резерва си 50 млн. лв. за увеличаване на клиничните пътеки по най-недооценените специалности като педиатрия и пулмология.

На практика чрез увеличаване на средствата по масовите пътеки може да се постигне увеличаване на заплатите на сестрите. Здравният министър проконтролира това да се случи в държавните болници, на които той е принципал. В общинските и частните болници обаче разпределянето на средствата за заплати зависи от собствениците.

Протестиращите признават, че заплатите са достигнали нивата в колективния трудов договор. Заплащането в болниците обаче има още няколко компонента – сестрите получават някаква част от средствата по клиничните пътеки, за нощни дежурства и извънреден труд.

"Получи се така, че заплатите бяха увеличени с 50-100 лв. и достигнаха нивата в колективния трудов договор. За сметка на това обаче допълнителното материално стимулиране от клиничните пътеки намаля и се получава така, че повечето колеги взимат по-малка заплата от преди", обяснява Илиева.

Тя допълва, че въпросът вече не е толкова за заплатите, а за условията на труд като цяло, тъй като системата се крепи на медицински сестри пенсионерки, които продължават да работят на по две места, докато младите сестри напускат страната и работят в чужбина.

"Премиерът парите ги е дал, искаме тяхното разпределение за заплати да важи и за общинските, и за частните болници. Освен това искаме КТД да бъде задължителен, а не пожелателен за всички работодатели в здравеопазването. Ще искаме извънредният труд да се заплаща справедливо и да се контролира дали се спазва, а освен това ще настояваме за седемчасов работен ден в реанимациите, както е в спешните звена", каза Мая Илиева.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Протестът е симптоматичен за разбирането у хората, че в авторитарния тип държава бащицата може да реши всичко.

    Затова не опъват палатки пред Народното събрание, където е сътворен проблемът, а пред прозорците на Тато 2.0. Който, обаче , напук на разделението на властите, може да нареди поредната поправка на закон...

    Защо е толкова тръдно да се разбере истината, че колкото и милиони да се наливат, до заплатите на мед.сестрите и останалите средни мед.специалисти ще стигнат трохи, защото законодателно е заложен § 22:

    1. Хем болниците по закон са търговски дружества и е логично, че колкото повече лекуват, толкова повече пари ще има за заплати;
    2. Хем са клиенти на единствената здравна каса, която им определя лимити за дейността. Т.е. предварително обявява на всяка болница, че за годината ще заплаща медицински дейности на еди каква си стойност, която обикновено е около половината от възможностите на болницата.
    Казано с две думи - през юли болниците свършват лимита, който им отпуска НЗОК и всеки здравноосигурен, когото приемат, го лекуват за своя сметка. При това от касата ги и глобяват за преразхода, въпреки че не го плащат...

    Така се натрупват милионните задължения на държавните болници за лекарства и консумативи, за ток, парно, вода, заплати, данъци и осигуровки, за покриването на които държавата един път в годината след много шум отпуска някой милион, като изрично се подчертава, че това са пари "за здравеопазването".

    По закон ръководствата на болниците не могат да насочват пари към фонд Заплати, ако имат задължения. И тъй като те всяко второ полугодие започват да ги трупат, до увеличение на заплатите просто по легален начин няма как да се стигне.

    Костовият моидел болниците - търговски дружества в комбинация с една-единствено здравна каса обричат здравеопазването на това дередже.

    При тези условия - толкова!

    Нередност?
  • 2
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    Грешката на централната банка за неправилно емитиране на лева е съществена причина за щети и проблеми при българското обществено здравеопазване.
    При запазване на грешката на централната банка, икономическият растеж създава условия за допълнителни щети и проблемите при общественото здравеопазване се увеличават. Правителството е със съдба на жертва и подсигуряван провал.
    Има лица със заблуда, че няма да са поразени от грешката на централната банка.
    Устойчивият просперитет на Република България с благодатно обществено здравеопазване са възможни, когато централната банка правилно емитира лева.

    Нередност?
Нов коментар