🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По сигнал на медицински сестри започват проверки на МВР в болниците

Протестиращите професионалисти по здравни грижи се договориха с премиера да вдигнат палатковия си лагер и очакват задължително увеличение на заплатите във всички лечебни заведения

Разговорът между премиера и медицинските сестри продължи два часа
Разговорът между премиера и медицинските сестри продължи два часа
Разговорът между премиера и медицинските сестри продължи два часа    ©  Правителствена информационна пресслужба
Разговорът между премиера и медицинските сестри продължи два часа    ©  Правителствена информационна пресслужба
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Масови проверки за надписване на фалшиви клинични пътеки и фалшиви болнични листове, за корупция и необяснимо забогатяване на лекарите започва полицията по сигнали на протестиращите медицински сестри след снощната среща с премиера Бойко Борисов. Сестрите обясниха многократно, че лекарите, с които работят, взимат големи заплати, карат скъпи коли и фалшифицират документация. В отговор премиерът Борисов повика вътрешния министър и разпореди проверки. Освен това той настоя, ако има нарушения, здравният министър да отнеме лицензите на болниците нарушители.

Протестиращата група медицински сестри, начело с основателя на новия синдикат и асоциация на медицинските сестри Мая Илиева, се договориха с премиера Бойко Борисов да вдигнат палатковия лагер, който просъществува един ден пред Министерския съвет. В замяна те настояха колективният трудов договор в здравния сектор да важи за всички болници – държавни, общински и частни, както и заплатите им да бъдат увеличени.

Здравният министър Кирил Ананиев отбеляза, че 50% от клиничните пътеки ще отиват за заплати и това ще бъде включено в Националния рамков договор, който ще бъде подписан през следващите дни. В него ще има и специален текст за съотношението между заплатите на лекарите, сестрите и санитарите в болниците. В момента 90% от държавните болници са изпълнили действащия колективен трудов договор, в който е записано, че основната заплата на сестрите е 950 лв.

Сестрите срещу лекарите

Сестрите обясниха на премиера, че в болниците има много нарушения. "В болница се води на работа доктор, когото не съм виждала седем години. Правят се пътеки само с лични карти. Влиза се по пътека за три дни и се пише болничен за 30 дни, аз съм писала анестезиологични листове, в които пише доктори, които не са били там. Писна ни да бъдем крадци, да крадем от нашите пенсии, ще ви разкажем за далаверите", обясниха сестрите.

Те настояха допълнително да се въведе проверка с пръстови отпечатъци дали лекарите са по местата си, или работят в няколко клиники.

Сестрите обясниха още, че лекарите изкарват хиляди левове и не ги споделят с тях. "Уважавам много труда на докторите, те заслужават повече пари, защото и повече са учили. Знаете ли колко е тънка границата между полицейската държава и демокрацията? Лекарите трябва да са най-чистата част от обществото. Ще направим проверки, щом искате", обеща премиерът и повика вътрешния министър, за да получи лично сигналите.

Следобед на другия ден Българският лекарски съюз реагира с декларация, в която се казва, че по време на срещата, съзнателно или не, се е насадило внушението, че лекарите са "лоши хора с големи заплати".

"Остро възразяваме срещу направените внушения, че "парите за здраве отиват в джобовете на лекарите". Същите тези лекари, които застават с имената си и във всеки един момент могат да бъдат подведени под съдебна

отговорност", казват лекарите.

Още по време на срещата здравният министър обяви, че единици са лекарите, които получават заплати от по 50 хил. лв.

Заплатите на сестрите

Медицинските сестри настояха колективният трудов договор да важи за всички болници – държавни и частни.

Здравният министър Ананиев отвърна, че това ще стане с Националния рамков договор и заложените в него пропорции между заплатите на лекарите и останалите членове на екипа.

Сестрите настояха още да им се плаща извънредният труд и преминатите квалификационни курсове.

Ананиев коментира, че не всички общински болници ще могат веднага да отговорят на изискването за 950 лв. заплата и че могат с искането да вкарат веднага 150 малки болници във фалит.

Премиерът постави въпроса дали болниците в България не са много и не трябва ли да бъдат намалени като брой. Той допълни още, че трябва да се помисли как да се увеличат заплатите в сектора така, както се е получило в образователния сектор и полицията.

Сестрите настояха да се увеличат заплатите в държавните болници, които да гарантират, че могат да лекуват всички пациенти, и да не се плаща на частните болници. Социалният министър Деница Сачева зададе въпрос дали качеството на лечението зависи от това дали болницата е държавна или частна, но не получи отговор.

В крайна сметка сестрите обявиха, че вдигат палатковия лагер, че очакват Националния рамков договор за цените и обемите, по които ще плаща здравната каса през следващата година, и останаха да коментират пред вътрешния министър нарушенията в клиниките.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • + 2

    Тези неспирни проблеми говорят за некомпетентност, вероятно основно на министъра.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 6

    Сестричките не разбраха как обслужиха Борисов.. И му се отблагодариха за вниманието, като му изляха целия си поток на съзнанието. Той пък прати милиционерите, за да изловят лошите доктори.

    Много дебил в тая територия, бе!
    Я почвайте да свиквайте да ходитете по врачки и ходжи.

    Нередност?
  • 3
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • + 4

    Където седне и където стане, Баце използва всеки удобен момент, за да противопостави групи по някакви признаци. Аз се учудвам как може хора в един бранш да започват конфронтация помежду си. Как ще работят заедно, когато мед. сестри враждуват с лекари? От своя страна лекарите мразят пациентите, защото не плащат колкото на лекарите им се иска, пациентите мразят лекарите заради презрителното отношение. Ако тръгне някой да протестира, веднага срещу него се насъсква някоя от другите групи. А Баце седи отгоре и само се чеше по тумбака.

    Нередност?
  • 4
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • + 3

    Хора, прочетете поне една от книжките на Макиавели и ще видите много от начините, по които ви работят!

    Нередност?
  • 5
    ckc50594919 avatar :-|
    Тиква загубена
    • + 1

    Сестрите клекнаха пред великата Бока.

    Нередност?
  • 6
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 2
    • + 2

    1. "Сестрите настояха да се увеличат заплатите в държавните болници, които да гарантират, че могат да лекуват всички пациенти, и да не се плаща на частните болници."
    -- Държавните болници, като повечето държавни неща, имат свойството да губят много пари поради факта че управителя е на процент от разходите, а не от приходите. Има търг, има висока цена - има парички. Какво му пука за приходите?!? Защо този гняв срещу частните болници - те не лекуват ли същите тези граждани или само марсианци?

    2. "Социалният министър Деница Сачева зададе въпрос дали качеството на лечението зависи от това дали болницата е държавна или частна, но не получи отговор."
    -- И аз не получавам отговор. По свой опит и този на семейството ми, разлика има между екипи и отделения, а не между вида собственост. И добри лекари и калпазани има и в двата вида, не е там заровено кучето.
    ----
    Националния рамков договор отдавна не е договор, а едностранна бухалка от страна на държавата кум сектора. Модела с една здравна каса е зле прикрит социализъм и отдавна дава своите дефекти. Министъра няма власт над финансовите потоци, оттам няма и реална власт в сектора. Заради конюнктурни интереси на селските феодали, МЗ не ползва регулационната си власт за да отсее общинските скотобойни, поради което малкото пари в сектора изтичат в разни селски лазарети, а реалното здравеопазване се крепи на магия.
    ----
    Никак не съм уверен че тези каки представляват цялото съсловие на сестрите. И правят лоша услуга на себе си с това че дават възможност на Бай Х да обвини за всички проблеми "лошите лекари". Това ще се върне към тях с още по-лоши условия на труд. Лекар без сестра може, ама обратното не става. Изгори ли лекаря, сестрата отива на ... където там отива.

    Нередност?
Нов коментар