По съвет на израелския премиер се обмисля край на грипните ваканции за децата

В Плевен решиха да не пускат никакви пациенти в болницата и здравното министерство ги порица

Израелският премиер Бенямин Нетаняху посъветва Бойко Борисов да не пуска децата във ваканция за коронавируса, защото те са най-малко засегнати от него
Израелският премиер Бенямин Нетаняху посъветва Бойко Борисов да не пуска децата във ваканция за коронавируса, защото те са най-малко засегнати от него
Израелският премиер Бенямин Нетаняху посъветва Бойко Борисов да не пуска децата във ваканция за коронавируса, защото те са най-малко засегнати от него    ©  Reuters
Израелският премиер Бенямин Нетаняху посъветва Бойко Борисов да не пуска децата във ваканция за коронавируса, защото те са най-малко засегнати от него    ©  Reuters

Държавите, засегнати от коронавируса, да предприемат еднакви ограничителни мерки, за да опазят населението си от епидемията, но и тя да не се отрази на икономиката - за това призова премиерът Бойко Борисов по време на видеоконферентен разговор с премиерите на Австрия, Унгария, Израел, Хърватия, Италия и Гърция.

На нея държавите споделиха мерките, които са взели за ограничаване на епидемията. Стана ясно, че България ще разчита на доставка на защитни облекла и лекарства от Израел.

До следобеда в България не беше регистриран нов случай на COVID-2019.

Край на грипната ваканция?

Премиерът Борисов обяви, че България е издала заповеди със строги ограничения, макар че не е убеден, че пътят е затварянето на детските градини и училищата, защото родителите трябва да отидат на работа. "Ако затворим градския транспорт или метрото в София, ще блокираме икономиката. Дали сте затваряли училищата и детските градини и за колко време", попита Борисов. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отговори, че не са затваряли училищата и детските градини, защото "коронавирусът засяга по-възрастните хора и не е опасен за децата".

"Ние тестваме постоянно учителите, но няма проблем с инфектирането на деца и тийнейджъри. Децата могат дори да гледат по-малките в семейството, за да могат родителите да ходят на работа. Можем да използваме доброволни младежки отряди да почистват публични сгради, а армията да дезинфекцира критичните места", каза Нетаняху.

Веднага след това Борисов поиска след изтичането на грипната ваканция в сряда "учебните заведения да си работят, за да не се нанесе щета на обучението". Малко по-късно от кризисния щаб обявиха, че обмислят дали децата да тръгнат на училище. Причината е, че при грип В, за който е сегашната ваканция, се засягат предимно децата и младите хора, а при коронавирус - възрастните хора.

Проблемът обаче е, че децата - въпреки че не изкарват тежко болестта, могат да бъдат идеални заразоносители и така коронавирусната инфекция да бъде предадена на възрастните, които живеят в същия дом. От друга страна - в България в момента учителите не се тестват за коронавирус.

Въпросът за край на грипните ваканции тепърва ще бъде разгледан от кризисния щаб. Междувременно някои области като Пловдив взеха решение за удължаване на ваканцията до края на седмицата и заради коронавируса.

Неразбраната заповед

Веднага след правителственото заседание за мерките при вече открити заразени с коронавирус здравният министър издаде редица заповеди за работата на лечебните заведения и отпътува към Плевен и Габрово, за да инспектира на място случващото се и да занесе защитни облекла на медиците.

Тази сутрин телевизии показаха как от университетската болница в Плевен връщат пациенти на хемодиализа и такива, на които е насрочена химиотерапия. "Недопустимо е приемът на хората, които имат нужда от хемодиализа, химиотерапия, лъчетерапия, ТЕЛК, да бъде отказван. Заповедта е изключително ясна - да се ограничи достъпът на външни лица, да се преустановят детските и женските консултации, плановите операции и свижданията. Това са ограниченията, всичко останало трябва да се изпълнява от лечебните заведения", каза Ананиев след заседанието на кризисния щаб.

Той добави, че е разочарован от случилото се в Плевен, още повече че лично се убедил в отличната организация, която са създали, и посъветва ръководството да не допуска тълкувания на текстове, а ако имат въпроси - да попитат здравното министерство.

Още тестове

Според Борисов лекарите трябва да изработят единна стратегия за лечение на по-леките случаи на коронавирус в домашни условия, тъй като се очаква болничните легла да станат дефицитни във всички държави. Доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение на Инфекциозна болница - София, също обяви пред "Нова", че леко болните спокойно могат да останат у дома, за да не натоварват системата и да не заразят лекарите.

За да се разшири броят на лаборатории, които обработват проби за коронавирус, председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че всички университетски болници в страната с вирусологични лаборатории ще бъдат натоварени да работят новите тестове, а персоналът ще бъде обучен. Доц. Мангъров обяви, че могат да бъдат правени и бързи тестове в домашни условия. В момента щабът преговаря за внос на такива тестове, първоначално за лабораториите, а след това и за аптеките.

Забрана за търговия с маски

След като в първия ден с установени пациенти с COVID-2019 правителството реши да натовари МВР, Икономическа полиция и ДАНС с борба със спекулата и необоснованото поскъпване на защитни маски и други продукти, свързани с предпазване от коронавируса, един от платформите за електронна търговия - OLX, обяви, че е забранила публикуването на обяви за "медицински маски" и е премахнала около 400 обяви.

В търсене на нулевия: Не е "Балкански поток".

Нулевият пациент, свързан с коронавируса, не е тръгнал от проекта "Балкански поток". Всички работници се проверяват ежедневно и досега никой не е проявил симптоми. Това каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов по повод твърденията, че четиримата заразени са били в контакт с италиански граждани, работещи по изграждането на българската отсечка от газопровода "Турски поток".

От общо 550 работници на обекта 75 са италианци. 25 от тях са пристигнали в България в рамките на 25 февруари - 6 март, предаде БНТ.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gosko22 avatar :-@
    gosko22
    • + 7

    Г-н Борисов,
    Вие май не сте ходили скоро в тоалетната на държавно училище. Изберете си едно. Примерно Музикалното на Оборище е близко до парламента.
    Там няма сапун в тоалетните. Там и тоалетна хартия няма. Дизенфектанти за ръце също няма да видите а и вечерно време не пускат UV лампи и не мият пода с дизенфектанти.

    Г-н Борисов, Българското Училище и Израелското Училище НЯМАТ НИЩО ОБЩО.

    Нередност?
  • 2
    voda avatar :-|
    The investor
    • + 3

    По-добре е да се удължат грипните ваканции. България трябва да играе на сигурно.

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 1

    Този макак дето ни е премиер като ще преписва от ИЗраел да вземе да препише и тяхната карантинна политика:

    Всеки пътник влизащ в Израел се подлага на 14-дневна задължителна карантина. И това не е домашна (псевдо-)карантина като при нас - в Израел ще ги изолират в полеви лагери и казарми под охрана. Няма не искам, няма не мога.

    Това що не го препише?

    Нередност?
  • 4
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    В Австрия се отменят всички мероприятия на закрито с участието на над 100 души, както и тези на открито с участието на над 500 души.

    Нека в БГ ограничат до 100 билета на представление и да пускат само хора с маски за лице. Не толкова за да не се заразят те, а за да не заразяват други.

    Маските трябва да станат задължителни при всички мероприятия на закрито - така както са задължителни плувните шапки при посещение на басейн.

    Нередност?
Нов коментар