🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Поредно бизнес творчество на болница – такса за рецепта

Здравната каса ще сезира изпълнителна агенция "Медицински надзор" за нарушение на правата на пациентите

Докато част от болниците продължават да се борят с COVID-19, други техни колеги се упражняват в развиването на такси, които да взимат от пациентите.
Докато част от болниците продължават да се борят с COVID-19, други техни колеги се упражняват в развиването на такси, които да взимат от пациентите.
Докато част от болниците продължават да се борят с COVID-19, други техни колеги се упражняват в развиването на такси, които да взимат от пациентите.    ©  Цветелина Белутова
Докато част от болниците продължават да се борят с COVID-19, други техни колеги се упражняват в развиването на такси, които да взимат от пациентите.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

* Статията е допълнена в 14 ч. на 17 юни 2020 г.

Част от болниците залагат в ценоразписите си най-различни екзотични такси, които събират от пациентите за услуги, които заплаща здравната каса и които по принцип би трябвало да са част от диагностичния и лечебния процес. За пореден такъв случай съобщи пред "Капитал" председателят на организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България - Боряна Ботева - една от университетските болници в Плевен е въвела със заповед на директора си нова такса за пациентите, която те са били принудени да платят. Става въпрос за такса за издаване на протокол за лечение със скъпоструваща терапия, който се издава средно веднъж на шест месеца и всеки път пациентите трябва да плащат по 24 лева.

Това обаче е процедура, която се плаща от здравната каса и допълнителното заплащане не фигурира нито в Националния рамков договор, нито в закона, нито има как да бъде записано във функциите на лекарските комисии. Лекарства по протоколи получават всеки месец 190 хил. пациенти, като документът трябва да бъде преиздаван поне веднъж на шест месеца.

От здравната каса заявиха, че събирането на такса от пациентите е тотално нарушение на правата им и на правата на здравно осигурените лица изобщо и веднага ще сезират изпълнителната агенция "Медицински надзор", която да направи проверка и да преустанови порочната практика.

На 17 юни от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" съобщиха, че са се самосезирали от публикацията и вече извършват извънредна проверка на УМБАЛ "д-р Георги Странски" - Плевен, в която ще се установи дали са нарушени правата на пациентите и законосъобразността на издадената заповед.

Проверката ще приключи в законоустановения срок, който е до два месеца.

Какво представляват протоколите

Здравната каса покрива лечението на пациентите у дома с два вида документи - с рецепта и с протокол. С рецепта обикновено се получава масова терапия за социалнозначими заболявания като хипертония и диабет. Протоколите са за скъпоструваща терапия - онкологична, хематологична, за множествена склероза, диабет, за ревматоиден артрит, тежки гастроентерологични, белодробни и кожни заболявания. Тези документи се издават от специална лекарска комисия, която оценява тежестта на заболяването на пациентите и необходимата доза от съответното лекарство.

Какво се случва в Плевен

Със заповед на изпълнителния директор на УМБАЛ "Георги Странски" от 9 юни на пациентите се събира такса за издаване на протокол, като в нея е упоменато, че от всяка такса се отделят 12 лв. за допълнително материално стимулиране на лекарите.

"Това е незаконна такса и в законодателството изрично е упоменато какво се заплаща. Документът, който се издава от лекарските комисии, така или иначе се заплаща от здравна каса по амбулаторна процедура. Обадиха ни се десетки пациенти, които ни изпратиха касовите си бележки за платена услуга по издаване на медицински протокол", разказва Боряна Ботева. Тя допълва, че също смята да се обърне към медицинския надзор, който да установи защо на пациентите се събират допълнителни такси без законово основание.

Все още няма коментари
Нов коментар