🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Парламентът разрешава донорството и от хора, които не са роднини на пациентите

Депутатите одобриха и нова, но по-малка правителствена болница, гласуваха и сестрите, акушерките и рехабилитаторите да имат собствени практики

Медицинските сестри вече ще могат да се договарят директно със здравната каса да заплаща труда им.
Медицинските сестри вече ще могат да се договарят директно със здравната каса да заплаща труда им.
Медицинските сестри вече ще могат да се договарят директно със здравната каса да заплаща труда им.    ©  Надежда Чипева
Медицинските сестри вече ще могат да се договарят директно със здравната каса да заплаща труда им.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България разрешава кръстосаното донорство, при което пациентите могат да получат орган от хора, които не са техни роднини, и обратното - техните роднини да дарят орган на друг пациент, с когото са по-добре съвместими. Това реши парламента на второ четене на проектозакона за лечебните заведения, с който се променят няколко здравни закона.

Текстът беше одобрен на първо четене през януари, но след това беше отложен по време на извънредното положение. До момента пациентите в България можеха да получават органи само от трупни донори или от роднини, с които са съвместими. Кръстосаното донорство, което се прилага в много европейски страни и често посещаваната за трансплантации Турция, ще даде по-широка възможност за намиране на органи за нуждаещите се. Според законовата разпоредба лица, които нямат близки роднини, няма да имат право да бъдат донори, за да се предотврати търговията с органи.

Правителствена миниболница

С решение на Министерския съвет и по предложение на здравния министър държавата ще има нова правителствена болница. Тя, обаче, ще се грижи само за тесен кръг лица - президента, вицепрезидента, председателя на парламента, премиера и главния прокурор, а освен това ще осигурява медицински дежурства по време на пленарните заседания на парламента. Клиниката ще трябва да осигурява придружаващи медици при гостуванията в чужбина на делегации, в чийто състав са петте лица, а също така и при гостуване на техните колеги от чужбина.

Медицинската помощ, която ще бъде оказана, ще се заплаща от държавния бюджет чрез здравното министерство, а ако се наложи лечение в болница, то ще се покрива от здравната каса. При пътуване в чужбина, ведомствата ще плащат за обслужващите ги медицински лица.

Предстои здравният министър да предложи коя болница ще изпълнява тези функции. Предишната правителствена болница "Лозенец" с решение на правителството беше прехвърлена на Софийския университет, чиято учебна база е. В нея се лекуваше целият държавен апарат, включително и служителите на съдебната система.

Сестрински практики

Медицинските сестри, акушерките и рехабилитаторите ще могат да работят без пряк лекарски контрол, като си създадат практики, реши парламентът. Най-общо те ще могат да оказват медицински услуги, предписани от лекар, в рамките на своята компетентност на нуждаещите се пациенти, като включително ги посещават в домовете.

В момента множество пациенти не се нуждаят от активно лечение, а от грижи у дома - инжекции, системи, превръзки и рехабилитация, както и грижи за бременни жени. До момента оказваната помощ винаги е била в сивия сектор. Сега професионалистите по здравни грижи ще могат да сключват договори с НЗОК и да получават заплащане от нея за труда си.