🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Броят болници в България е около 340 през последните 10 години

Лекарите са се увеличили с 1700, но 52.9% от тях са на възраст над 55 години

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В рамките на последните 10 години болниците в България не са намалели като брой, а въпреки всички съкращения и лимити, броят на леглата се увеличава непрекъснато. В края на миналата година те са надхвърлили 54 хил. при 49 хил. преди 10 години, показват данните, публикувани от Националния статистически институт. Така България е на второ място в ЕС със средно 5.2 болници на 100 хил. души население при средно 2.9 в ЕС.

Твърде много възрастни лекари

Притеснителната тенденция, обаче, е, че зад тези легла не стоят лекари. Броят на лекарите се увеличава с около 1700 за период от 10 години от 2010 до 2020 г. Проблемът, обаче е, че 52.9% от тях са на възраст над 55 години, а общо 17.8% от всички практикуващи лекари в България или 5299 души са в пенсионна възраст - над 65 години. Младите лекари до 35 години са само 4589 души, което прави общо 15.4% от всички лекари в България.

Медицинските сестри пък са по-малко на брой от лекарите, което означава, че системата няма как да функционира пълноценно, защото няма кой да се грижи за пациентите. По световните критерии, за да бъде медицинската услуга качествена на всеки работещ лекар трябва да се падат по две медицински сестри.

Твърде много легла

Според последния анализ на НСИ осигуреността на населението с болнични легла в края на 2020 г. е 783.9 на 100 000 души от населението и в сравнение с 2019 г. се увеличава със 7.1 пункта (776.8), като това се явява една от най-високите стойности за осигуреност в ЕС. През миналата година предишните управляващи обявиха, че факта, че не са правили реформа и не са съкращавали легла, много помага в период на пандемия. Колко е помогнало, при положение, че зад тези легла не стоят нито достатъчен на брой персонал, нито апаратура, в момента се анализира от здравното министерство. Фактът, обаче е, че България продължава да бъде втора в ЕС по смъртност от коронавирус.

В публикацията НСИ прозира една от причините за това. През миналата година в България са работили общо 233 специалисти по инфекциозни болести и 601 пулмолози, съответно 0.8% и 2% от практикуващите лекари, но пък за сметка на това в България има кардиолози и акушер-гинеколози.

Според анализа на НСИ най-много легла на 100 хил. души има в три области - Смолян, Плевен и Пловдив, а най-лишени от възможност за болнично лечение са в Перник, Ямбол и Видин.

Повече за случващото се в една част от болниците - държавните, както и какви са предложенията на политическите партии в сектора можете да прочетете в темата на броя на "Капитал" утре.

Все още няма коментари
Нов коментар