🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Консумирането на кафе носи физически и психологически ползи

... или седем по-малко известни предимства на напитката

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Последните проучвания показват, че три чаши кафе на ден, освен че имат мощен съдоразширяващ ефект, предотвратяват и развитието на различни видове рак и заболявания като диабет. Консумирането на кафе носи не само физически, но и психологически ползи, тъй като дава повече енергия, увеличава удоволствието и ентусиазма. Ползите от кафето обаче не спират до тук. Налице са и други предимства от пиенето на кафе:

1. Повишава нивото на внимание и концентрация

Съставката, заради която кафето има толкова много последователи, е кофеинът. Той е важен психоактивен елемент, който ускорява цялата мозъчна активност, като повишава нивото на норадреналин и допамин.

Няколко проучвания показват, че освен това кафето подобрява и други съществени аспекти от живота като настроението, паметта, бдителността и когнитивните функции. Ето защо кафето ви държи будни по-дълго и намалява умората. По същата причина обаче експертите препоръчват да не се превишава количеството от пет чаши кафе дневно, защото прекомерната консумация причинява безсъние.

2. Спомага за изгарянето на мазнините

Забелязали ли сте, че повечето хранителни добавки за отслабване имат кофеин в състава си? Това не е случайно! Кафето е естествено вещество, сред ползите на което е и увеличаване на изгарянето на мазнините.

3. Подобрява физическата сила

Едно от основните предимства на кафето е, че помага за повишаване нивото на адреналин в организма. По този начин две чаши кафе, изпити преди джогинг или преди фитнес залата, помагат за по-добро физическо състояние и по-добро представяне в спорта.

Кафето помага за увеличаване на физическата ефективност, тъй като разгражда мастните клетки, освобождавайки по този начин мастни киселини, които тялото използва като гориво. В допълнение - това помага да се противодейства на умората, което води до увеличаване на възможността за обработка на визуална информация. Така че за по-добро представяне в спорта - първо изпийте чаша кафе.

4. Дава голямо количество основни хранителни вещества

Обикновено се смята, че изпитото кафе раздвижва мозъка поради приема на кофеин. Една чаша кафе съдържа повече антиоксиданти от голяма част от плодовете и зеленчуците. Към това се добавят витамини В2 и В5 (пантотенова киселина), манган, ниацин (витамин B3), магнезий и калий. Мощен коктейл срещу свободните радикали.

5. Намалява рисковете от развиване на диабет

Друго предимство сред многото, които кафето предлага, е неговата сила да предотвратя определени заболявания. Най-разпространеният диабет е тип 2, който може да се избегне чрез поддържане на здравословен живот, включващ редовни физически упражнения. Но и кофеинът намалява риска от диабет с между 23% и 50%, а някои изследователи повишават този процент дори до 67%.

6. Намалява риска от невродегенеративни заболявания

Болестите на Алцхаймер и Паркинсон са основните невродегенеративни заболявания, които, за съжаление, са все по-често срещани в наше време поради застаряващото население. Проучванията показват, че любителите на кафето имат до 60% по-малък риск да развият болестта на Паркинсон и 65% по-малка вероятност да заболят от Алцхаймер. Смята се, че кофеинът отново е компонентът, който влияе на тези проценти.

7. Грижи се за черния дроб, намалява риска от цироза

Четири чаши кафе на ден намаляват риска от цироза с до 80% - заболяване, което в повечето случаи е фатално. В същото време кафето намалява риска от развитието на хепатит. Черният дроб играе важна роля в организма, регулирайки метаболизма на липидите, въглехидратите и протеините. Заедно с панкреаса черният дроб регулира нивата на кръвната захар.

Това са само някои от безбройните ползи от кафето. За да се наслаждавате на хубаво кафе, на една ръка разстояние дори и у дома, помислете за закупуване на кафемашина, която да ви гарантира наличието на висококачествено кафе по всяко време.