Посрещаме четвъртата вълна, а лекарите не получават парите си за работа на първа линия

За смъртността да говорят тези, които са против ваксините и против ковид мерките, каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров

Посрещаме четвъртата вълна, а лекарите не получават парите си за работа на първа линия
Посрещаме четвъртата вълна, а лекарите не получават парите си за работа на първа линия
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"За смъртността да говорят тези, които са против ваксините и против ковид мерките, защото от името на лекарите мога да кажа, че колегите работят - повече от година и половина на първа линия, изтощително, а не си получават парите. Ако някой си позволява да ги обвини, да го каже публично, за да твърди, че не трябва да им плаща. Те не получават парите си за работа на първа линия." Това каза днес д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, в ефира на сутрешния блок на БТВ.

Той уточни, че натискът към болниците се усилва през всеки изминал ден, а лекарите не получават парите си, както е било по време на другите вълни.

"Убеждаваха ни, че това се случва заради неразбории и неправилно тълкуване, но се оказа, че те не искат да плащат, защото се уповават на методика, която все едно е Конституцията на Република България и се променя само след свикване от Велико народно събрание, а тя се приема от членове на надзорния съвет, който се събира днес. Ако днес не си промените методиката по начина, по който трябва, за да си получават лекарите парите, колегите няма да работят, отказват да работят", предупреди още той.

Пред сериозен проблем заради намалените средства са и директорите на болниците, които опитват да направят график с работещи в ковид отделения или ковид зони, но той не се получава.

"Има най-различни начини колегите и медицинските работници и немедицинските лица да намерят начин да не работят. Тези управители на лечебни заведения трябва да намерят някакъв начин да решат проблема, но не могат да го решат, не могат да платят и колегите излизат на улицата. Това са стъпките, които могат да се случат", каза д-р Маджаров.

Внушението, че системата на здравеопазването е получила огромни пари през изминалата година, не е вярно. По думите на д-р Маджаров от началото на годината в българските лечебни заведения, ако тенденцията продължи до края й, ще бъдат получени 166 млн. лв. по-малко от предвиденото в бюджета от Народното събрание.

"166 млн. е практически почти един месец от годината - 80% от заплащането за месеца. Тоест българското здравеопазване тази година - 12 месеца, ще работи с 11 месеца финансиране. Тези 1000 лв. бяха въведени, за да може тези медицински и немедицински лица да се грижат за пациентите, без да мислят за финансовите средства. От 4 месеца се занимаваме единствено с това и ако имаше някаква логика през май и юни, когато нямаше заболеваемост, в разгара на вълната да продължаваме да наблюдаваме колегите като от Благоевград и други градове са на улицата и протестират, е недопустимо."

Управителят на БЛС направи сметка в ефир, че по тълкуванието на НЗОК, ако сега един анестезиолог работи в ковид интензивно отделение един или два дни, ще получи 120 лв., а преди, щом този човек работи с ковид, ще получи 1000 лв. Сегашната методика казва, че в горна граница могат да се получат 1200 лв., но как става така, че получават по 100, по 200 лв., попита той.

"Това означава, че някой умишлено не иска да ги дава. Нека надзорът, ако желае да дава пари, да го направи ясно и разбрано."