🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой ще разпределя парите за COVID за медиците стана спорен въпрос

Съсловните организации са твърдо против това да прави надзорният съвет на здравната каса, както беше одобрено на първо четене на актуализацията на бюджета на НЗОК

Надзорният съвет на здравната каса, който обединява четирима представители на държавата и петима представители на синдикатите, работодателските организации и пациентските организации има славата на не особено прозрачно работещ орган. Стенографските протоколи за решенията му се появяват седмици и месеци след заседанията, на които се разпределят милиони левове за здравни плащания, а какви точки се разглеждат е пълна тайна. Това обаче не попречи на народните представители да оставят в ръцете на надзорния съвет разпределението на 120 млн. лв. допълнително по време на първото четене на актуализацията на бюджета на НЗОК.

Това пък предизвика лавина от несъгласие от страна на съсловните организации на лекарите, зъболекарите, магистър-фармацевтите и сдруженията на фармацевтичната индустрия. Мотивът на здравното министерство е, че в бюджета на касата няма разпределение на сумите по пера - извънболнична, болнична помощ, изследвания, пари за медиците, тъй като обстановката с пандемията е динамична и трудно може да се предвиди за кое направление колко пари ще бъдат необходими.

Чернова на разпределението

Пред бюджетната комисия в парламента здравният министър д-р Стойчо Кацаров спомена разпределението на очакваните 120 млн. лв. по пера. Промените предвиждат четири месеца медиците да работят в червена зона и два месеца - в оранжева или общо - около 4 месеца времетраене на четвъртата вълна.

Затова се предвижда да бъдат разпределени по 5 млн. лв. допълнително на личните лекари, зъболекарите и специалистите в извънболничната помощ. Средствата за лабораторни изследвания ще се увеличат с 25 млн. лв., за болниците - с 20 млн., за лекарствата - с 30 млн. лв., а освен това са отделени и пари за други плащания в размер на 30 млн. лв., като 20 от тях са предвидени за сестринските практики. Те обаче не фигурират на отделни редове в проекта за актуализиран бюджет.

Здравното министерство и касата в момента изработват нова методика, по която да стимулират лекарите в извънболничната помощ да лекуват коронавирус в домашни условия, като в нея са предвидени и безплатни лекарства за заразени в размер до около 50 лв.

Защо никой в системата не е съгласен

Нито една от организациите на лекарите, зъболекарите, фармацевтите и повечето народни представители не са съгласни надзорният съвет на касата еднолично да решава как да се разпределят средствата.

По принцип надзорният съвет се състои от представители на държавата, синдикатите, бизнеса и пациентите, които не получават заплащане за работата си. По традиция от цялото управление на ГЕРБ този орган заседава тайно, няма никаква предварителна яснота какви въпроси ще разглежда, а след заседанията му няма информация в рамките на няколко седмици какви решения са взети, въпреки че те засягат пряко работата на лекарите и лечението на пациентите. Често синдикатите, работодателите и представителите на пациентите гласуват почти винаги с държавата, дори в ущърб на осигурените, чиито интереси по принцип трябва да защитават. Със съгласието на точно тази квота са вземани решения да не се покриват нови лекарства, да не се плаща допълнително на лекари и болници за извършена дейност. Най-пресният пример е решението на надзорния съвет отпреди две седмици да засекрети напълно за обществеността информацията от проверките на касата на 36 болници. Сред тях има глоби за стотици хиляди за например поставени на пациенти стентове с изтекъл срок на годност и за източване на здравната каса. Такъв доклад послужи за смяната на ръководството на "Пирогов" например. Надзорният съвет обаче реши да скрие какво се случва в останалите болници.

"Взимането на решения, когато те не са съобразени с основните заинтересовани страни в системата на здравеопазването, а именно - съсловните организации, е в абсолютен разрез с функциите на НЗОК, която трябва да е договорен партньор, а всъщност се оказва господар на решенията. Надзорният съвет би следвало да взима решения на светло и с ясни мотиви, съпътствани със становища от организациите, имащи договорни отношения с НЗОК. Макс Вебер говори за невидимото бюрократично насилие, при което се губи личната отговорност, а виновникът се материализира в едно абстрактно тяло без ясен адресант", коментира Аркади Шарков, икономист от ЕКИП.

Още конкретни причини

Българският лекарски съюз (БЛС) изобщо не приема формулировката, че надзорът има нужда от гъвкавост и няма яснота какво ще се случи. "Не намираме логика в момитивите, че не се знае какво ще се случи - това е четвърта вълна на COVID, знаем много добре какво ще се случи - болниците ще работят по-трудно, защото ще лекуват COVID, извънболничната помощ ще бъде по-натоварена от обичайното", коментира д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Той допълва, че не е наясно откъде е дошла идеята надзорният съвет да решава как, кога и колко пари ще дава на договорните си партньори, тъй като това противоречи рязко на Закона за здравното осигуряване, който предвижда ясно за какво точно отиват парите от здравни вноски - дали за болници, дали за лекари, дали за медикаменти.

"Това прилича на опит едни пари да се използват по усмотрение на няколко човека, защото надзорът се доминира от държавната квота и ние настояваме предварително да разберем за какво ще се изразходват. Например, предвидени са 20 млн. лв. до края на годината за сестрински практики, а до момента няма нито един договор с такава практика и тези средства, вместо да отидат за COVID, ще се върнат в бюджета, което е неправилно", коментира д-р Маджаров.

Той допълва, че БЛС има притеснения около средствата за медиците на първа линия, тъй като сегашният текст на методиката изисква да се изчисляват часове и минути, прекарани в корона среда и така се оказва, че медици на първа линия ще получават по-малко от 1000 лв., за което лекарският съюз изобщо не се е съгласявал. "В резултат на тълкуването се оказва, че лекари в интензивните отделения ще получават средства само за дните, в които са били в ковид отделението, което означава символични пари и е несправедливо", смята Маджаров. Той отбелязва, че още в началото на август са поискали да изготвят съвместно указание с надзора на касата за парите на първа линия и анекс за увеличаване на цените на корона пътеките, но те все още липсват. За да бъде несправедливостта пълна, фармацевтите на първа линия по тази методика не получават нито лев за работа с болни хора.

"Всичко това се случва на фона на лавинообразното увеличаване на заболелите от COVID и поредната жестока битка, която колегите водят без да им бъде осигурено спокойствие и сигурност", коментира Маджаров. По думите му идеята за новата методика и процедура за извънболнично лечение и наблюдения на болни с ковд, която министерството и касата подготвят, ще проработи трудно и има несправедлив момент.

"За да получат средства за това личните лекари, пациентът трябва да се съгласи да мине през тест, а много пациенти отказват, за да не ползват болнични и така лекарите не могат да получат заплащане за тяхната диагностика и лечение. Освен това в процедурата се предвиждат безплатни лекарства. Ние сме на мнение, че изострените случаи на хипертония изискват по-голямо внимание и безплатни лекарства от едно остро вирусно заболяване и че безплатните медикаменти само за тези пациенти не е справедливо спрямо останалите", смята той.

Все още няма коментари
Нов коментар