🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

AstraZeneca иска разрешение да използва лекарство против COVID-19 в САЩ

Препаратът намалява риска от зараза с 77%

Ваксината на компанията срещу COVID-19 не се използва в САЩ
Ваксината на компанията срещу COVID-19 не се използва в САЩ
Ваксината на компанията срещу COVID-19 не се използва в САЩ    ©  Reuters
Ваксината на компанията срещу COVID-19 не се използва в САЩ    ©  Reuters

Британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca поиска извънредно разрешение за използване в САЩ на най-новото си лекарство, което предотвратява заболяването от ковид-19. Лекарството, което за момента носи името AZD7442, е предназначено за хора със слаба имунна система, което би направило поставянето на ваксини неефективно. Ваксините разчитат на имунната система, която в отговор на инжекцията да произведе антитела, които да предпазват човека от коронавируса. AZD7442 работи на друг принцип, след като изкуствено създадени антитела изграждат медикамента, а получилият го не трябва да чака организма си да отговори със създаване на предпазващите антитела, обяснява Reuters.

Пред Американската агенция за контрол на храните и лекарствата са били показани резултати от изследване в трета фаза, което показва 77% ефективност на препарата. Резултатите, цитирани пред регулатора, са взети на третия месец след приемането на медикамента, но фармацевтичната компания се надява да рекламира продукта като осигуряващ имунитет за цяла година, тъй като взелите участие в проучване хора ще бъдат наблюдавани в следващите 15 месеца. Лекарството е направено благодарение на открития на моноклонални антитела от учени във Vanderbilt University Medical Center, а неговото пускане в Америка би било голям успех за фармацевтичната компания, след като нейната ваксина все още не е одобрена за прилагане зад океана. От компанията заявиха, че разговорите с американското, както и с други правителства продължават.

Подобни терапии, изработени върху същия тип моноклонални антитела, се разработват и от конкуренти, сред които Regeneron и GlaxoSmithKline. За момента изглежда, че AstraZeneca има преднина в този процес. Експерти смятат, че това няма да има влияние върху одобрението на ваксината на компанията в САЩ, за което от ръководството й заявиха, че ще подадат документи през втората половина на 2021 г. В Съединените щати ваксинацията срещу коронавируса се извършва с Moderna, Pfizer и Johnson & Johnson.

Все още няма коментари
Нов коментар