Близо 600 лекарства са поскъпнали през последните две години

Става въпрос за регулирана стока, чиято стойност се увеличава само с темповете на инфлацията или ако цените скочат в други европейски страни

През 2021 г. пазарът на лекарства с рецепта и без рецепта има ръст 9.9% в стойност и достига 2.137 млрд. евро
През 2021 г. пазарът на лекарства с рецепта и без рецепта има ръст 9.9% в стойност и достига 2.137 млрд. евро
През 2021 г. пазарът на лекарства с рецепта и без рецепта има ръст 9.9% в стойност и достига 2.137 млрд. евро    ©  Надежда Чипева
През 2021 г. пазарът на лекарства с рецепта и без рецепта има ръст 9.9% в стойност и достига 2.137 млрд. евро    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Близо 600 лекарства са поскъпнали за периода от 1 януари 2020 г. до началото на тази година, става ясно от справка, получена от "Капитал" от Министерството на здравеопазването. Лекарствата са регулирана стока и производителите им не могат да увеличават цените без разрешение от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.

Увеличение във всички групи

От съвета информират, че са разгледали заявленията за увеличаване на цените на 207 лекарства по лекарско предписание в Позитивния лекарствен списък (на медикаментите, които се заплащат от обществени фондове - здравната каса, здравното министерство и болниците). Отделно от това са увеличени пределните цени на 87 медикаменти с рецепта, които не се плащат от здравната каса, и на 265 лекарства без рецепта.

Най-много увеличени цени има в групите на частично заплащаните от НЗОК лекарства - 67, за които касата покрива 25% от стойността, и 66, при които касата плаща 50%. Увеличени са и шест лекарства, при които НЗОК покрива 75% от стойността, и 18 напълно платени продукта. Отделно от това са поскъпнали 33 лекарства, плащани от болниците, и 17, чиято стойност покрива здравното министерство. Тези лекарства формират общо 7% от всички медикаменти, заплащани от обществени фондове.

Съветът не предоставя средни изчисления на увеличенията, но дори и да няма фактическо увеличение, съществуват и други механизми за поскъпване.

По данни на IQVIA в цените на дребно се наблюдава леко поскъпване от 2019 г. насам. В част от случаите производителите не са увеличавали максималната продажна цена на лекарства без рецепта с размера на инфлацията, а просто са престанали да правят отстъпки на аптеките и така цената се е увеличила в рамките на вече съществуващата. Например - ако максималната цена е 12 лв., а лекарството се е продавало за 10, сега вече то може да бъде получено за 11.50 лв.. Поскъпването при лекарствата без рецепта е в рамките на стотинки, но пък представлява двуцифрен ръст в цената. Например, ако прахчета срещу кашлица са стрували средно 12.08 лв. през 2019, то през следващата година цената им е била 12.80, а през 2021 - 13.60 лв., което представлява 12.68% ръст с натрупване.

Според експертите от съвета причините за това да разрешат поскъпването е, че цените на конкретните продукти се увеличават във всички останали европейски държави, с които страната реферира, тоест сравнява цените. По закон България има най-ниската цена на ниво производител в ЕС. Фармацевтичните компании имат право и да увеличат цените с отчетената инфлация от времето на последното регистриране на цена на лекарството.

По същия начин през последните две години са увеличени цените на 84 лекарства с рецепта, които не се покриват от обществените фондове, които пък представляват 4.3% от общия брой лекарства, включени в регистъра на пределните цени.

Увеличени са и цените на 265 лекарства без рецепта, което представлява 13.8% от общия брой медикаменти, които са включени в регистъра на максималните продажни цени.

Ковид бустер за пазара

По данни на IQVIA през 2021 г. пазарът на лекарства с рецепта и без рецепта има ръст 9.9% в стойност и достига 2.137 млрд. евро. Най-висок ръст отбелязват антикоагулантите, които се използват за разреждане на кръвта при COVID-19, спад пък се отбелязва при продажбите на продукти с витамин С.

Подробности за развитието на пазара и какво се случва с цените на лекарствата можете да прочетете в следващия брой на "Капитал".

Все още няма коментари
Нов коментар