Управляващите планират по-високи заплати за лекари и сестри, за да намалят дефицита на медици

Близо две трети от практикуващите лекари в България са на възраст над 50 години

Здравният министър проф. Асена Сербезова (в средата) и председателят на Комисията по здравеопазване на Народното Събрание доц. д-р Антон Тонев (вляво от нея) обявиха краткосрочни мерки за преодоляване на дефицита на лекари и сестри в здравния сектор.
Здравният министър проф. Асена Сербезова (в средата) и председателят на Комисията по здравеопазване на Народното Събрание доц. д-р Антон Тонев (вляво от нея) обявиха краткосрочни мерки за преодоляване на дефицита на лекари и сестри в здравния сектор.
Здравният министър проф. Асена Сербезова (в средата) и председателят на Комисията по здравеопазване на Народното Събрание доц. д-р Антон Тонев (вляво от нея) обявиха краткосрочни мерки за преодоляване на дефицита на лекари и сестри в здравния сектор.    ©  Цветелина Белутова
Здравният министър проф. Асена Сербезова (в средата) и председателят на Комисията по здравеопазване на Народното Събрание доц. д-р Антон Тонев (вляво от нея) обявиха краткосрочни мерки за преодоляване на дефицита на лекари и сестри в здравния сектор.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Огромен дефицит на лекари и повсеместна липса на медицински сестри, които водят до това, че някои болници могат да се самозакрият през следващите пет години заради липса на персонал, ако не бъдат предприети спешни мерки. Това констатираха народните представители, здравният министър проф. Асена Сербезова, представителите на съсловните организации на лекарите и професионалистите по здравни грижи и болничните мениджъри на дискусия, организирана от здравния сайт clinica.bg.

Проблемите

Според данни от анкета на организирания от изданието "Индекс на болниците" над 73% от лечебните заведения са заявили, че имат недостиг на лекари, а около 90 на сто - на медицински сестри. Това води до прегаряне на персонала и влошава качеството на грижите за пациентите. В допълнение, в 82.6% от анкетираните лечебни заведения до 40 медици работят на договор и на друго място. Близо 35% от болниците наемат специалисти от други болници, защото не разполагат с тях. В 85% от лечебните заведения има специалисти на граждански договор, като при повечето става дума за до 10 души със специалности хирургия, акушерство и гинекология, токсикология, неврология, кардиология, анестезиология и интензивно лечение, инфекциозни болести, педиатрия, образна диагностика и гастроентерология.

Още по-големият проблем от недостатъчния брой лекари и сестри е средната им възраст - 63% от лекарите са на възраст над 50 г., а 88% от личните лекари са над 50 г., коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Недостигът на медицински сестри е около 30 хил., 30% от работещите сестри са в пенсионна възраст, след 10 години при тези темпове броят на сестрите ще бъде 10 хил., каза проф. Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Проблемът с лекарите е, че са съсредоточени в големите градове, а в малките населени места има огромен дефицит на специалисти и сестри. 32% от лекарите със специалност например практикуват в София. Д-р Маджаров съобщи, че по данни на БЛС към 24 февруари в страната има 31 356 лекари, от които 26 000 са със специалност. През ковид годините 2020 и 2021 са починали съответно 505 и 723 лекари. Само след 10 години 54% от лекарите ще бъдат в пенсионна възраст.

Промените - повече пари за лекарите и сестрите, но без закриване на болници

Здравният министър проф. Асена Сербезова коментира, че очевидно става въпрос за регионално и териториално разпределение на болниците, но по статистика дефицитът на кадри не се отразява на високия брой хоспитализации на 1000 души и те са средно 346 на 1000 през 2019 г. при 88 на 1000 души в Холандия например. Болничните легла са с 45% над средното ниво за ЕС.

Тя каза, че дефицитът на кадри не се отнася до тяхното производство от висшите учебни заведения, а до правилното разпределение по области и населени места. Като краткосрочни мерки тя спомена, че планират да ограничат роенето на болници и да се увеличи приемът на медицински сестри в съотношение 1 към 2 към студентите по медицина и да се увеличи заплащането им.

Доц. д-р Антон Тонев, председател на парламентарната комисия по здравеопазване ("Продължаваме промяната"), обяви, че управляващата коалиция е готова с редица законодателни инициативи и действия, които да подпомогнат реформата в сектора. Първите от тях са промяна в начина на финансиране на болничната помощ, като през 2023 г. трябва да започне пилотното въвеждане на диагностично свързани групи на мястото на сегашните клинични пътеки. ДСГ е начин на заплащане, който отчита труда на медицинския екип, тежестта на заболяването и съпътстващите усложнения и на практика урежда справедливо заплащане за лечение на всеки пациент и различна цена за тежките и леките случаи.

Съвсем скоро ще бъде въведена и политика за стимулиране на младите лекари, при която над цената, която получава болницата за определен пациент, ще бъде добавена сума само за младите специалисти, които участват в лечението. Управляващата коалиция планира за подобри условията на труд и кариерното израстване на лекарите и да въведе мандатност за ръководителите на клиники.

Доц. Тонев каза още, че секторът има нужда от свръхпроизводство на медицински сестри и управляващите планират да подпомогнат този процес. Освен това ще бъдат инвестирани средства в изместване на услуги, особено диагностични, към извънболничната помощ.

Най-актуалната промяна ще бъде повишаването на цените на клиничните пътеки, а не завишаване на обемите, за което в момента се водят преговори между здравната каса и лекарския съюз, отбеляза Тонев и обясни, че в момента се изследва каква част от пациентите не получават никаква грижа в болниците между 18 вечерта и 8 сутринта, за да се оптимизира тази грижа.

"Няма нито една част от реформите, които предлагаме, която да планира затваряне на болници. Да, някои болници имат трудности да предлагат иновативни услуги, могат да се сливат структури на близко разстояние при желание на колектива, ще се получава помощ от държавата, която да подпомогне започването на нова дейност, например извънболнична, но няма да се закриват болници", заключи доц. Тонев.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    На български език в съждението "... планират по-високи заплати за лекари и сестри, за да намалят дефицита на медици" липсва логичната връзката между "заплати" и "медици", защото само по-високи заплати не създават нито доктори, нито среден мед.персонал.

    Бъдете любезна, надзърнете в данните за специализациите в МУ и вижте освен в кардиология и онкология колко са специализантите в педиатрия, във вътрешни болести, в пулмология, в психиатрия, в травматология.

    Не е решение на всички да се вдигне дохода с еднакъв процент, а да се корегират изкривяванията. Защото след 10 г. ще има по трима инвазивни кардиолози на глава от населението, но на 10 000 деца по един педиатър. Не говоря за детски нефролог, детски гръден хирург или детски психиатър - те ще се по един за цялото БГ.

    Всички искат да са Генчо Начев, никой не ще да е ОПЛ в Кърджалийско.
    Това е проблемът. И той не се рашава единствено и само с пари.
    Трябва и акъл.
    В 4П определено последното отсъства.

    Нередност?
  • 2
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Уви, сериозен проблем, който изисква хем да се приеме някакво решение с консенсус, хем да осъзнаем, че за изглаждането на тези дисбаланси трябва да се подготвим да платим някаква цена. Все повтаряме, че София не е България, ама за да се обърнат тенденциите трябват години последователна работа, воля за финансиране на коригирането на това изкривяване, което очевидно трябва да стане с трансфери. И както ти казваш, освен трансферите трябва и адекватно структуриране и насърчаване на специализациите. Но да, това изисква първо по някакъв начин да се комуникира и приеме като стратегия, да се следва и да се изпълнява последователно за дълъг период.

    Което се различава от това да плямпаш глупости по телевизията и да се вживяваш в ролята на хартиен лъв срещу корупцията.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    P.S.
    И, ще ти дам пример. В кооперацията на майка ми 20 г. си протакаха ремонта на покрива. Много скъпо било. Миналата седмица покривът пропадна. Е, сега дават с готовност десетократно повече, отколкото биха дали навреме.

    Е, и времето за "ремонт" на здравната система е изпуснато.
    И нейният покрив падна...

    Нередност?
  • 5
    ......... avatar :-|
    .........

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Падна, да. За съжаление предпочитаме посредствеността, макар и маскирана в лъскава опаковка, пред последователността.

    И макар все думата ми да е за КП и П^4, това далеч не е от вчера. Не е от Борисов. Макар при разпадането на НРБ да съм бил фактически пеленаче, реално ми се струва, че в годините след това просто живеем в някакъв перманентен цикъл на поява на някакъв нов носител на надежда, който много бързо започва да разочарова. След това се появява нов носител на хорската надежда и отново се разиграва същият цикъл. Не вярваме на институциите ни, но вярваме, че някой ще се появи и ще оправи нещата. А тъжната истина е, че далеч не сме нито толкова умни, нито толкова можещи, това се отнася и за една голяма част от елита ни. Една от причините толкова да разтягам локуми за КП и ко е това, че съм имал някакви досеги с част от високия ешалон(ако въобще е приемливо да говорим така) на партията и далеч не са гениите, за които ги представят. Приятно е някой да обяснява за зелени стартъпи или изкуствен интелект, но за да направиш издържан модел е необходимо много повече. Прекрасно е да говорим за социално предприемачество, но постигаш ли нещо в действителност или просто разтягаш локуми на събитие с разни други типчета с инфлирано его?

    А тъжната истина е, че ако пуснеш една обява в джобс.бг може да ти стане лошо какви типчета се появяват. Или всъщност не се появяват за насрочено интервю, без дори да се обадят. Или пък не могат да говорят езици, не могат да боравят със софтуер, но пък всеки цитира 3к заплата. Вчера се смяхме с един приятел, защото гледахме как един познат в точно този профил (30+, бутафорна диплома по Туризъм, реално работи като готвач, ако въобще работи) задава въпроси за някакви курсове за програмиране във ФБ под поста на организацията. Иначе си има сайт, всичко е разяснено, описано и дава яснота какви предпоставки има. Щом нямаш мотивацията да влезнеш вътре и да се запознаеш, а директно питаш "Ами аз нищо не знам, ще стане ли за мен" е малко... лош старт.

    При това аз говоря за работи, където само малко желание и упоритост и можеш да научиш много. Дори езикът не е чак такава бариера. Стига да имаш обща култура, да можеш да пишеш що-годе грамотно и да знаеш как да се държиш с хора - ще се намери начин. Само че това е в сфера, в която ако си на 22-23 години и отговаряш на посочените няколко изисквания и ще станат. При лекарите говорим за 7-8 години обучение, специализиране, трудни изпити и ситуацията е тотално различна, това не е ексел или някакво базисно програмиране.

    Но за да може това да е атрактивно, трябва последователност, а не смяна на модела на всеки 4-8-12 години. При такава волатилност не можем дори да говорим за анализ и корекция на грешките, просто защото от промени не можем да ги идентифицираме.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#5] от "Quandt":

    Здравеопазването е система. Както са финансите, пътното строителство, социалното осигуряване и пр. Велосипедът е открит. И се знае как се кара.

    Ти се закачаш, че всичко избивам на геополитика, но геополитиката е най-изчистеният начин да пречупиш и видиш всичките движещи сили на процесите около нас. Просто защото стават пред очите ти и виждаш как мърдат. Можеш да чуеш и едната, и другата страна и да отсъдиш на кого даваш д о в е р и е.
    Чувството за справедливост. Това е нещото, което движи хората в процесите, защото, ако помислиш, човешкият живот е низ от решения, базирани на д о в е р и е! И следващите ти ходове се базират на това доверие. Не само за политически избори, а и за избор на училище за децата си, за следване на приятелски съвет, за избор на работа, та и на жена, ако щеш.

    Никой отдавна не чете партийни програми преди избори. Няма диалози с кандидати. Всичко върши пропагандата! Киро го избраха, защото се усмихвал... Асен - по-малко се усмихвал, ама и той бил от Харвард. Заради това ги избраха на ура! А колко им е оборота, колко ДМА, колко хора осигурават?...

    Никой не говори за отговорността на Радев за този цирк и следването на чужда линия. А отговорността е на този - вече го виждам! - доста семпъл човек.

    Пазя някъде в компа едно фундаментално интервю от 2017 на Андролова с Вацев, които за мой ужас разпраха току-що избрания Радев. Абсолютно посичане!
    А сега съм съгласен, че са били прави. Аз тогава просто не прозрях по-далеч от носа си.
    Няколко милиона направиха същото. Което не ми пречи по темата да се смятам за глупак.

    Та за здравеопазването.
    Това е като да искаш да построиш отново Дрезден през 1946 г. Просто първо трябва да пуснеш булдозерите и да започнеш на ново.
    Разбира се, с проекция във времето.
    На Киро и Со просто им е наредено да изкопаят безкръвна пропаст между БГ и Русия.
    Пак по-добре от кървавата между Украина и Русия, с която се ангажираха янките...

    Но все пак си е пропаст.
    Силата на това правителство е единствено в отрицанието.
    Отрицанието е обратното на съзиданието.
    И не е създало нищо. Просто е разрушавало, разрушавало...

    Нередност?
  • 7
    ilis avatar :-|
    Илиян Славчев

    На какво отгоре ще се повишават заплатите на Лекарите? В тази гробница не се живее! Едните очни лекари не знаят какво всъщност представлява човешкото око! И ое по малко как се проявява то в различните ситуации в които попада! И още по-малко със средствата на кои методики се изследват различните негови страни! Сякаш никога не са учили Физика! И никога не са чували за Оптика!
    Аз лично не мога да си обясня защо ще се повишава заплащането на един индивид който познава само една част от Офталмологията! При това не Основната! Ще търси болести каквито няма! Но няма да търси проблеми в Оптичната система на този орган! Но как да седне да търси като никога не е чувал нищо за тях? Може ли някой Професор или Академик да обясни защо тези нищо не са чували за тази страна на този най-особен орган от човешкото тяло? Изглежда не! Защото той сам не знае!
    Очевидно първо трябва да се поставят изискванията към тях и после ако те отговарят на тях, да им се повиши заплащането!
    Аз не виждам защо НЗОК трябва да изпълнява социални функции по отношение на тях! Каквато тя е към настоящия момент! Те да си вземат хонорара! А пациента да си гледа работата със своите проблеми!
    Мога да поздравя Управляващите с тази глупост! Достойна за техните предшественици!
    То бива мързел, бива.. Ама да не познаваш своите задължения списани в съответните нормативни документи това на нищо не прилича!

    Нередност?
  • 8
    bcx17587925 avatar :-|
    bcx17587925

    Преди да повишите заплатите на медиците и обслужващия персонал, трябва обезателно да попитате болните, пострадали от отвратителното отношение в болниците: с много, много малки исключения, всички от горе до долу са груби, безцеремонни, с безчовешко отношение!!! А храната и здрав човек няма да я яде, защото се кради безогледно! В помещенията - мухал и развалина, с исключение на тези за медиците, разбира се! Дъщеря ми с детенце, излиза днес от болница с огромно отвращение и обиди!!!

    Нередност?
Нов коментар