🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Румъния бавно върви напред след 15 години в ЕС

Макар да изпреварва България в много отношения, промените в страната стават по-бавно, отколкото населението очаква

Проучване на общественото мнение от 2021 г. от програмата на ЕС Евробарометър показа, че румънците продължават да се доверяват на Европейския съюз два пъти повече, отколкото на собствените си правителства.
Проучване на общественото мнение от 2021 г. от програмата на ЕС Евробарометър показа, че румънците продължават да се доверяват на Европейския съюз два пъти повече, отколкото на собствените си правителства.
Проучване на общественото мнение от 2021 г. от програмата на ЕС Евробарометър показа, че румънците продължават да се доверяват на Европейския съюз два пъти повече, отколкото на собствените си правителства.    ©  Reuters
Проучване на общественото мнение от 2021 г. от програмата на ЕС Евробарометър показа, че румънците продължават да се доверяват на Европейския съюз два пъти повече, отколкото на собствените си правителства.    ©  Reuters

Румъния и България се присъединиха заедно към ЕС и до днес биват сравнявани в техния напредък и предизвикателства към пълна интеграция. Румъния обаче има свой собствен път за развитие, който на моменти се откроява коренно от нашия.

"Средствата от ЕС за нас са като парите от газа за Русия или парите от петрол за Саудитска Арабия", обобщава Кристиан Гинеа, министър на европейските фондове на Румъния допреди няколко месеца. Той посочва новите пътища, течащата вода в селските райони и отдалечените места, както и системите за управление на отпадъците сред конкретните ползи от членството. И наистина според представителството на Европейската комисия в Румъния за 15-годишното си членство в ЕС страната е получила финансиране в размер на 62 млрд. евро, а е внесла 21 млрд. евро в бюджета на ЕС.

Като резултат в Румъния се наблюдава бавно, но стабилно покачване на стандарта на живот, осъществявани реформи във всички области на обществения живот, от икономиката до така необходимия основен ремонт на съдебната система. "Говорим си за около 15 години, през които Румъния е нетен бенефициент от европейския бюджет (с над 41 млрд.евро), през които БВП на Румъния нарасна от 97.7 млрд. евро на 240 млрд евро", споделя евродепутатът Рамона Стругариу от Renew Europe пред "Капитал". "Но имате право да погледнете и отвъд обикновените числа. Говорим също за години, в които получихме важни уроци по отношение на солидарността по време на криза. От 15 години Румъния е свързана с ценностите на свободата, демокрацията и човешките права на хората, за които нашите близки са се борили по време на революцията срещу комунистическия режим през 1989 г.", допълва още тя.

Догонваща икономика

Парите от ЕС все пак не са били достатъчно, за да доведат качеството на живот в северната ни съседка до средното в много области. Според доклад на Европейската банка за възстановянане и развитие приближаването към напреднала пазарна икономика, която е устойчива, добре управлявана и приобщаваща, остава далеч от завършено. Проучването посочва непредвидимата бизнес среда, възпрепятствана от слаби институции, големите регионални различия, недостигът на работна ръка и умения, лошото състояние на транспорта и общинската инфраструктура като основни пречки за конкурентоспособността и благосъстоянието на страната. Проблеми, които остават валидни и за България.

"Не очаквам Румъния да бърза да се присъедини към Европейския валутен съюз, освен ако Полша не се доближи до еврото", казва Андрей Радулеску, директор на макроикономическите изследвания в Banca Transilvania пред Euroactiv. Той посочва, че в момента Румъния не отговаря на критериите за конвергенция, и едва ли това ще се случи преди 2025 г. В същото време, да бъдеш член на Европейския съюз, но не и на еврозоната не е ефективно от икономическа гледна точка.

Парите от ЕС не са били достатъчно, за да доведат качеството на живот в северната ни съседка до средното в много области.

Въпреки това страната продължава да се справя по-добре от България икономически. Тя успя да се възползва от авансовото финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. Румъния ще разчита на 14.2 млрд. евро безвъзмездни средства и 14.9 млрд. евро заеми от Европейския съюз до 2030 г., за да обнови енергийния си сектор с особен акцент върху проекти за възобновяеми източници, заяви правителството през януари, като се откаже от въглищата най-късно до 2032 г.

Шенген, съдебна реформа и върховенство на закона

През юни 2021 г. Европейската комисия представи поредния мониторингов доклад за Румъния, в който отбелязва положителна тенденция и все по-близо достигане на заложените предварително критерии. Механизмът за сътрудничество и проверка, често беше използван през годините като политическа спънка по пътя на България и Румъния към Шенген. "Румъния със сигурност е технически готова да бъде неразделна част от шенгенското пространство, но трябва да възстановим изгубеното доверие на европейските ни партньори. По отношение на реформите в съдебната система и върховенството на закона все още не сме там, където трябва да бъдем като пълноправни членове на Европейския съюз. И това е въпрос, за който отговорността носи политическата класа на местно ниво, в Румъния", отбелязва евродепутатът Рамона Стругариу.

Отстъплението през последните години от антикорупционните усилия и опитите за политически контрол върху съдебната власт причиниха допълнителна загуба на доверие от Брюксел. "Следим последните събития по отношение на дисциплинарните мерки срещу румънски съдии със сериозна загриженост", каза говорител на изпълнителната власт на ЕС пред AFP преди месец. В същото време политическата обстановка продължава да е нестабилна, след като министър-председателят Николае Чука, на поста от по-малко от два месеца, е обвинен в плагиатство на почти една трета от докторската му дисертация. Неговият предшественик, либералният министър-председател Флорин Къцу, беше свален с вот на недоверие в парламента в края на миналата година.

Качество на живот и здравеопазване

Ниската покупателната способност на румънските граждани вече е допълнително ударена от най-високата инфлация през миналата година от 2011 г. насам. Все още съществуват и тревожни нива на детска бедност. През 2021 Social Progress Index, който анализира качеството на живот, нарежда Румъния на последно място в ЕС. Почти 4 млн. души са се възползвали от "свободата на движение" и са напуснали страната, за да живеят на Запад.

Преди пандемията от коронавирус средната продължителността на живота е била 75.46 години в Румъния (74.91 в България), за разлика от средната за целия ЕС 81.3 години. Ковид допълнително разкри дълбоки пукнатини в застаряващото население и недостатъчно финансирана здравна системи в страната. Пандемията досега е отнела живота на 37 929 души в Румъния.

Проучване на общественото мнение от 2021 г. от програмата на ЕС Евробарометър показа, че румънците продължават да се доверяват на Европейския съюз два пъти повече, отколкото на собствените си правителства. Въпреки това, обществени личности, политици, бивши собственици на медии, адвокати, актьори или просто влиятелни лица използваха ковид като удобен момент да настояват за #RoExit (по примера на Brexit). За Еоин Дреа, старши изследовател в "Мартенс център" в Брюксел, много от проблемите и съмненията относно ЕС в Румъния днес напомнят за опита на неговата страна Ирландия през 80-те години. "Тогава Ирландия се характеризираше с много висока безработица, масова емиграция на младите (най-вече в Обединеното кралство и САЩ) и усещането, че членството в ЕС всъщност влошава регионалните неравенства. Инвестициите обаче отнемат време - в Ирландия бяха необходими повече от две десетилетия инвестиране на средства от ЕС в области като образованието, за да се трансформира наистина страната. Ето защо е толкова важно за Румъния да осигури значителни ресурси, за да гарантира, че всеки цент от парите на ЕС се изразходва правилно", разказва той пред "Капитал".

"По отношение на пандемията Румъния се справи с COVID по начин, в който прозира общият европейски отговор. Признавам, че имахме някои проблеми в началото и сме изправени пред предимно негативна реакция, когато става въпрос за ваксинацията, но като цяло смятам, че отговорът беше адекватен. В същото време имахме голяма подкрепа от Европейския съюз по отношение на медицината, ноу-хау и практически опит от страните, преживели пандемията по-рано.", споделя пред "Капитал" Джордж Йонуц Костя, експерт в Общинската здравна администрация в Букурещ. Според него #RoExit е безпочвана идея, инициирана от националисти в румънския парламент за политически дивиденти.

През 2020 г. румънски лекари отиват в Италия, за да помагат при лечението болни от ковид, а Австрия, Франция, Италия, Полша, Дания и Нидерландия, чрез Механизма за гражданска защита изпратиха така необходимите лекарства и вентилатори за Румъния през октомври.

"Смятам, че да си член на Европейския съюз не е игра на суми, която се измерва само с вноските в бюджета спрямо разпределените средства. Европейският съюз е една от най-сложните политически и икономически конструкции и се състои от безброй икономически и политически връзки и взаимодействия, които носят нашите общества заедно", казва още евродепутатът Рамона Стругариу. За страна като Румъния членството в ЕС е възможност за икономически просперитет и намаляване на различията със Западна Европа. "Като част от този политически проект, Румъния може да проектира сила на световната сцена и да защити своите граждани. Става дума за принадлежност към пространство на солидарност със споделена визия за общо бъдеще", допълва тя.