🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Здравната комисия одобри 65.5 млн. лв. повече в бюджета на НЗОК

Основната част от актуализираните средства ще отидат за болниците

Доц Антон Тонев отбеляза по време на дебатите, че процесът на затъването на болниците започва от предишните управляващи.
Доц Антон Тонев отбеляза по време на дебатите, че процесът на затъването на болниците започва от предишните управляващи.
Доц Антон Тонев отбеляза по време на дебатите, че процесът на затъването на болниците започва от предишните управляващи.    ©  Надежда Чипева
Доц Антон Тонев отбеляза по време на дебатите, че процесът на затъването на болниците започва от предишните управляващи.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С 11 гласа "за", 5 "против" и трима "въздържали се" парламентарната здравна комисия одобри актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) след изтощителни дебати. На практика нарастването на приходите на институцията е със 111.8 млн. лв., но заради отмяната на извънредната обстановка касата спестява 46.2 млн. лв. от неплащане на ковид добавки и актуализацията е с 65.5 млн. лв.

В редовния бюджет на НЗОК през тази година има няколко акцента - увеличаване на парите по клинични пътеки в болниците и увеличаване на заплатите на лекарите и сестрите от 1 август, както и повече средства за личните лекари и извънболничната помощ. Новите средства за болниците ще подпомогнат процеса на увеличение на заплатите в сектора. Идеята е медиците да получават по-високо твърдо възнаграждение (2000 за лекари и 1500 за сестри), а не да се разписват срещу ниска основна заплата и да очакват директорите на болници и началниците на клиники да им определят високо допълнително материално стимулиране (ДМС) на база на броя преминали пациенти и плащанията от НЗОК. Задължението да се увеличат заплатите фигурира в колективния трудов договор за сектора и в Националния рамков договор между лекарите и здравната каса. В частта за заплатите НРД беше обжалван от Националното сдружение на частните болници в България. Повече по темата за заплатите в здравния сектор четете през следващите дни в "Капитал".

За какво ще отидат парите?

55.9 млн. лв. ще отидат за здравни плащания, като 10 млн. от тях са предназначени за връщане на задълженията към здравните каси в ЕС за лечение на български граждани в чужбина.

Болниците ще получат 45.9 млн. лв. повече, като в сумата влизат и разноските на касата за покриване на суми по спечелени дела срещу нея от здравни заведения. Става въпрос за неплатената надлимитна дейност в периода от 2016 до 2019 г. Тогава НЗОК категорично отказваше да плати лечението на приетите над определения от нея лимит за прием на всяка болница. Логично, клиниките заведоха дела, които по традиция печелят, защото могат да докажат, че са лекували съответните пациенти. В резултат НЗОК им плаща не само самата сума, но и лихвите по нея за периода, както и покрива съдебните разноски. Като крайно сумите, които дължи, набъбват с 30 - 40% над това, което не е платила преди години.

Според приетия проектобюджет в резерва на НЗОК ще се заделят 3.354 млн. лв. През есента, когато по традиция се разпределя самият резерв, който е над 177 млн. лв., от него се очаква да се разплатят необходимите суми по пера, като от сега е ясно, че едно от тях са лекарствата за химиотерапия на онкоболните, за които не достигат още 14 млн. лв. до края на годината.

Освен това в бюджета на НЗОК са определени средства за заплати на 100 нови експерти, които ще се занимават с отпускането на помощни средства за хората с увреждания, тъй като тези плащания бяха прехвърлени към здравната каса.

Политическата престрелка

Приемането на проекта не беше лесно, тъй като участниците в досегашната коалиция имаха своите допълнителни искания, а опозицията яростно отказа да подкрепи проекта. Това се случи точно ден след като законопроект на ГЕРБ за увеличаване със закон на лекарските заплати на 3000 лв. беше отхвърлен от здравната комисия.

Д-р Ивайло Христов от ИТН обяви, че е трябвало в законопроекта да залегне плащането за зъбни протези на възрастните хора. Към него се присъединиха и от ДПС, които също обявиха, че няма да подкрепят актуализацията. Юсеин Вейселов (ДПС) дори изтъкна, че това е, защото в него не се предвиждало увеличаване на заплатите в спешната помощ. "Няма да видите такива средства нито в този, нито в следващия бюджет, защото заплатите в спешна помощ се плащат от бюджета на здравното министерство", отвърна председателят на здравната комисия доц. Антон Тонев.

Проф. Георги Михайлов (БСП) обяви, че след актуализацията, която е антикризисна и не е насочена към разгръщането на възможностите на здравната система, ще търсят цялостен разговор за управлението на системата и ще настояват за среща с председателя на надзорния съвет и с управителя на здравната каса.

Проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ) обяви, че няма да подкрепят бюджета, защото той застрашава с фалит лечебните заведения и че няма достатъчно пари за увеличаване на заплатите. Освен това той допълни, че частните болници са дали НРД на съд.

"Преди няколко месеца казвахте, че актуализацията на бюджета е нещо лошо. Сега се оказва, че е хубаво да я има и да бъде още по-голяма. Опозиционното говорене предполага такива акценти. Ходенето на съд не е нещо лошо, а процес на достигане до истината, предстои съдът да се произнесе. Недофинансирането в болничната помощ не започва от нас, а от вас - с натрупаните дългове на болниците и несправедливото заплащане, сега правим първата стъпка за подобряване на тези показатели", заключи доц. Тонев.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-|
    xyha

    А реформите кога ? . Хората си плащат за здраве двойно - веднъж на ЗК чрез данъци, веднъж когато им се наложи да се лекуват .

    Нередност?
Нов коментар