Актуализацията на бюджета мина на първо четене и с гласовете на ИТН

Сега рискът е от залитане към предизборен популизъм, както се случи през миналото лято

"Не мисля, че има значение кое правителство ще изпълнява бюджета. Той не се прави за правителство, а за гражданите", заяви финансовият министър Асен Василев
"Не мисля, че има значение кое правителство ще изпълнява бюджета. Той не се прави за правителство, а за гражданите", заяви финансовият министър Асен Василев
"Не мисля, че има значение кое правителство ще изпълнява бюджета. Той не се прави за правителство, а за гражданите", заяви финансовият министър Асен Василев    ©  Цветелина Белутова
"Не мисля, че има значение кое правителство ще изпълнява бюджета. Той не се прави за правителство, а за гражданите", заяви финансовият министър Асен Василев    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

След часове дебат и без изненади промените в бюджет 2022 минаха на първо четене в зала, след като за първи път в най-новата история на България проектът не беше одобрен в ресорната бюджетна комисия.

"За" актуализацията гласуваха 133 депутати - управляващите, четирима независими и ИТН. От партията на Слави Трифонов още по време на дебатите обаче обявиха, че ще внесат свои предложения за изменения между двете четения. Оттук нататък това е и най-големият риск - във вече полупредизборна обстановка и без парламентарно мнозинство, което да подкрепя правителството, да се залитне в популизъм. Това се случи през лятото на миналата година при първия служебен кабинет, когато депутати от различни парламентарни групи се надпреварваха кой ще предложи по-голяма пенсионна добавка.

В същото време и в момента бюджет 2022 е планиран доста разточително. Текущите разходи на държавата или тези, които дори и при криза се ограничават най-трудно, се предлага да достигнат почти 36% от БВП, касовият дефицит се запазва на 4.1% от БВП, но номинално ще е рекорните 6.2 млрд. лв. А предупрежденията към управляващите и сега са, че с мерките, заложени в бюджета, ще засилят още повече растящата инфлация. Към май тя вече достига 15.6% на годишна база.

Депутатът от "Демократична България" Владислав Панев дори призова колегите си да внимават с предложенията за още разходи между първото и второто четене на законопроекта, "защото не се знае кой ще го изпълнява предвид новото мнозинство в пленарната зала", визирайки ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

Какви са промените

С предложената от правителството актуализация приходите се увеличават с 1.65 млрд. лв. и достигат 58.9 млрд. лв. Разходите обаче са повече - почти 2 млрд. лв., или над 43% от БВП. Така касовият дефицит ще порасне номинално с още близо 330 млн. лв. Като съотношение спрямо БВП обаче той остава 4.1%, тъй като според последната прогноза на Министерството на финансите БВП на страната също ще се увеличи повече номинално през тази година и ще надхвърли 150 млрд. лв. Най-голям дял от разходите е основно за финансиране на готвеното увеличение и преизчисляване на пенсиите - почти 1.5 млрд. лв. за половин година. Това е и причината готвената актуализация да мине в зала на първо четене въпреки липсата на парламентарно мнозинство зад правителството - в предизборен момент нито един политик няма да се обяви против подобна мярка, въпреки че тя е проинфлационна.

С проекта се предлага и по-голяма данъчна отстъпка за деца, 0% ДДС за хляба, намален на 9% ДДС за доставки на газ и парно, освобождаване от акциз на електрическа енергия и газ, както и 25 ст. отстъпка при зареждане на евтини горива от физически лица.

Междувременно БНБ предупреди от опасност от навлизане в инфлационна спирала, визирайки и започналата актуализация на бюджета, и риска от още по-голямо раздуване на дефицита по чисто политически причини. А това, както заяви управителят на централната банка Димитър Радев, може да доведе до необходимост от болезнени съкращения на разходите или до увеличение на данъците в недалечно бъдеще.