Само шепа лични лекари са получили пари от касата, без да работят в пандемията, но зъболекарите са стотици

НЗОК е платила 466 млн. лв. в пандемията, за да могат лекари и болници да са на разположение на пациентите

Личните лекари са били на първа линия и заради това са получили най-малко подпомагане от здравната каса заради пандемията за разлика от други свои колеги, които не са работили изобщо.
Личните лекари са били на първа линия и заради това са получили най-малко подпомагане от здравната каса заради пандемията за разлика от други свои колеги, които не са работили изобщо.
Личните лекари са били на първа линия и заради това са получили най-малко подпомагане от здравната каса заради пандемията за разлика от други свои колеги, които не са работили изобщо.    ©  Надежда Чипева
Личните лекари са били на първа линия и заради това са получили най-малко подпомагане от здравната каса заради пандемията за разлика от други свои колеги, които не са работили изобщо.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Противно на общественото мнение, че личните лекари са лекували основно по телефона и не са били на линия по време на пандемията, от данни на здравната каса, получени по реда на Закона за достъп до обществена информация, става ясно, че това не е точно така. От общо 3440 общопрактикуващи лекари в България едва 29 средно на месец не са работили с пълен капацитет през миналата и тази година. При това числото подозрително съвпада с броя на личните лекари, изгубили живота си по време на пандемията, защото с толкова е намалял общия брой лични лекари през миналата година.

За сметка на това данните показват, че стотици зъболекари са получавали пари от касата, без да извършват реална дейност в пандемията или с минимална дейност. Справката е за цялата 2021 г и първото тримесечие на 2022 г., по време на петата вълна на коронавируса.

Данните, предоставени на "Капитал", са за т.нар. неблагоприятни условия на работа (НУР). Те предвиждаха, че независимо дали работят или не в епидемията, болниците и лекарите в извънболничната помощ получават 85% от парите, които са получавали месечно преди пандемията. Целта е да бъдат в готовност да лекуват заразени пациенти и да издържат персонала. Онези от тях, които изработят повече от 85%, имат право да ги получат в пълен размер.

Какво показват данните

Според данните на първа линия по време на цялата пандемия са били изключително личните лекари. Те са получили като НУР общо 13.4 млн. или само 4% от общите си приходи, което означава средно по 261 лв. на лекар.

Лекарите специалисти в извънболничната помощ всеки месец са получавали по средно 664 лв. заради ковида, като са получили като НУР общо 32.4 млн.лв или 9% от общите им приходи.

Най-драстични са данните при зъболекарите. От 5808 работещи зъболекарски практики, които имат договор със здравната каса, средно 1487 зъболекари са получавали повече пари за това, че има ковид, отколкото за пряка работа с пациенти. В някои месеци като например април и май миналата година броят им достига 2500.

При зъболекарите парите за дейност са средно 14 млн. месечно, а за неблагоприятни условия - 5.2 млн. лв. Така зъболекарите са получили 78 млн. лв. за неблагоприятни условия на работа или почти една трета от общите им приходи (27%) идват само за това, че са партньори на здравната каса. Така средно всеки стоматолог е получавал средно по 899 лв. на месец по линия на подкрепата до 85% от НЗОК.

Най-много пари общо от НУР са получили болниците - 322 млн. л.в или 10% от общите им приходи за този период са дадени като подкрепа заради ковид. Около 9% от лечебните заведения или средно 34 болници всеки месец за получавали повече пари от НУР, отколкото от дейност, което означава, че са работили на по-малко от половината си обороти спрямо преди ковид.

В данните, които "Капитал" ще анализира подробно в публикация в следващите дни, има специална графа, в която са посочени лечебните заведения, които де факто са получавали повече от 50% от приходите си от НУР. При някои този процент достига 80-90%. Това на практика означава, че те са работили минимално по време на пандемията или не са работили изобщо. Според сигнали от сектора, някои лекарски и зъболекарски практики са отчитали, че са извършили само един преглед или едно лечение на пациент месечно и са получавали 85% от парите си отпреди пандемията, без да работят.