Бургас избра кой да построи детската болница в града - варненската "Планекс"

Лечебното заведение ще струва 68 млн. лв. без ДДС, ще се изгражда две години и ще е с капацитет 133 легла

Детската болница в Бургас ще струва 68 млн. лв. без ДДС
Детската болница в Бургас ще струва 68 млн. лв. без ДДС
Детската болница в Бургас ще струва 68 млн. лв. без ДДС    ©  община Бургас
Детската болница в Бургас ще струва 68 млн. лв. без ДДС    ©  община Бургас
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Бургас със сигурност ще изпревари София в състезанието за детска болница. Докато проектът за Национална детска болница буксува, този в крайморския град вече се движи активно в ясна посока.

Морската община вече е избрала строител за своята болница. Победител в обществената поръчка е избран през април и това е ДЗЗД "МБАЛДБ "Св. Анастасия" - Бургас", в което влизат три компании от групата на варненската "Планекс". Другите кандидати са били "Архитектурно и строително бюро - Хелвеция" и "Щрабаг". Видимо проектът е предизвикал доста слаб интерес от страна на строителния бранш.

Обединението победител има най-високата ценова оферта - 67.98 млн. лв. при прогнозна стойност 68 млн. лв. без ДДС, но най-добро техническо предложение, с което е получило висока оценка.

Болницата ще се намира в жк "Зорница", в непосредствена близост до Университетска многопрофилна болница за активно лечение - Бургас. Тя ще носи името "Св. Анастасия".

Бургаската администрация подписа споразумение за проекта с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) още през 2020 г., като екипът на банката консултира общината по него. От ЕИБ проучваха необходимостта от педиатрични грижи в региона и на основата на това разработиха концепция с финансово-икономически, инвестиционни и архитектурни параметри за изграждане на болницата.

Проектът ще се финансира с европейски средства (над 50% от нужния ресурс) в комбинация със заем от ЕИБ и целеви средства от държавата. В края на 2022 г. Общински съвет - Бургас, даде съгласие за кредит от ЕИБ в размер на до 25 млн. лв. Предстои да бъде окончателно финализирано финансирането на проекта, като "Капитал" изпрати въпроси до община Бургас на какъв етап са преговорите.

Проектът

Процедурата по възлагане протече изключително бързо - поръчката беше обявена през януари 2023 г. и за под три месеца бяха разгледани и оценени офертите. Участниците трябваше да са строили или ремонтирали лечебни заведения с поне осем етажа и поне 12 хил. кв.м площ, както и да са проектирали обект с такива параметри.

Многопрофилната болница за активно лечение на детски болести ще бъде с капацитет 133 легла, от които 10 ще са в Детска реанимация. Очаква се болницата да обслужва целия Югоизточен регион на България, която включва областите Ямбол, Сливен, Стара Загора и Хасково, чието население е общо над 1.2 млн. души.

Предвижда се в детската болница в Бургас да бъде осъществявано обучение на студенти и специализанти, се посочва в документите. От 2021 г. бургаският университет "Проф. Асен Златаров" започна прием и на медици.

Кой ще стори детската болница

Избраният победител е предложил 600 дни, или малко под две години, за изпълнение на проекта, които ще започнат да текат след подписване на договора.

Трите дружества в обединението, избрано да изгради детската болница в Бургас, са свързани.

"Планекс" е варненска компания, собственост на Христо Димитров, като той е съдружник във фирмата от 30 години. През 2016 г. Пламен Андреев, неговият партньор, излезе от компанията

Сега "Планекс" е собственост на "Планекс холдинг". "Планекс Инфраструктура" до 2018 г. е била съсобственост на "Планекс холдинг" и Кристиян Дешков, но холдингът излиза от компанията преди пет години и Дешков остава едноличен собственик. Холдингът държи акции и в "Планекс Бургас" заедно с Людмил Митов и Златин Харбалиев.

Едно от условията в търга беше участниците да имат опит в здравната сфера - да са строили или ремонтирали лечебни заведения с поне осем етажа и поне 12 хил. кв.м площ, както и да са проектирали обект с такива параметри. Един от проектите на "Планекс Бургас" е именно нов корпус на Университетска многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Дева Мария" в Бургас, сочи справка в сайта на фирмата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    Чета го вече няколко пъти:
    68 000 000лв/133легла = 500 000лв/легло ?
    Б*си мамата!!!

    Нередност?
Нов коментар