Бумът на бургаските болници

В града и областта работят 21 лечебни заведения, броят на леглата в частните болници отдавна изпреварва тези в държавната структура

Най-новата частна болница в града работи от началото на 2022 г.
Най-новата частна болница в града работи от началото на 2022 г.
Най-новата частна болница в града работи от началото на 2022 г.    ©  МБАЛ Сърце и Мозък
Най-новата частна болница в града работи от началото на 2022 г.    ©  МБАЛ Сърце и Мозък
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • В Бургас и областта 21 лечебни заведения оказват болнични услуги.
  • През последните години градът се превръща в средище на върхова медицина.
  • Частните болници се конкурират да предлагат иновативни услуги на жителите и посетителите на града.

Допреди малко повече от десетина години Бургас беше населено място, чиито жителки раждаха в Сливен, Варна и Пловдив, пациентите с инфаркти се лекуваха в Ямбол и Варна, основните му специализирани болници бяха за рехабилитация и калолечение. Оттогава обаче измина много време и в момента в областта работят 21 лечебни заведения, в които се осъществява болнична помощ с 3099 легла и на практика държавната многопрофилна болница има впечатляваща частна конкуренция. След частната болница "Дева Мария", която заработи през 2009 г., в града влезе българската верига "Аджибадем Сити клиник", а след това и две от националните вериги - "Бургасмед" на "Булфарма" и "Сърце и Мозък" от групата на Българския кардиологичен институт. Освен това

Бургас вече е университетски град и в медицината

От 2021 г. бургаският университет "Проф. Асен Златаров" започна прием и на медици, като през първата година по държавна поръчка бяха приети 37 студенти. Засега висшето училище разполага с осем катедри по медицина, което означава, че няма достатъчно на брой хабилитирани преподаватели, които да поемат отделни катедри. Така например няколко ключови специалности са обединени в една катедра - например катедрата по анестезиология обединява преподавателите и по акушерство и гинекология, хирургия, ортопедия, травматология, урология, неврохирургия и спешна медицина.

Съществуването на университет и това, че лекарите са преподаватели в него, на практика вдигна нивото на компетентност на няколко отделения в областната университетска многопрофилна болница в Бургас, които през периода 2022-2023 г. се превърнаха в най-високата по компетентност структура в здравеопазването.

УМБАЛ - Бургас, беше обявена за университетска през 2016 г., като тогава тя си сътрудничеше със Софийския университет, както и с Медицински университет - София.

УМБАЛ "Дева Мария" е университетска на варненския медицински университет от 2016 г. В момента пък МБАЛ - Поморие, е решена да стане база за обучение на Бургаския университет. Останалите големи многопрофилни лечебни заведения в града засега не са университетски клиники.

Освен университетски център Бургас се превръща и в средище на иновациите в медицината. От повече от пет години градът работи по построяването на детска болница и проектът е на такъв етап, че по всяка вероятност ще изпревари Националната детска болница.

Държавната болница

УМБАЛ - Бургас, си остава най-голямото лечебно заведение в града като брой легла. По договор със здравната каса през миналата година тя е поддържала 528 легла, следвана от новооткритата "Сърце и Мозък" с 331 легла. През миналата година през болницата са преминали 24 652 пациенти.

Ръководството е инвестирало в нова апаратура, която позволява да се разшири дейността. Най-важната от тях е тулиум лазер (т.нар. зелен лазер) за лечение на простата и безкръвно премахване на камъни в отделителната система. Клиниката по урология пък е оборудвана с пълен комплект апаратура за миниинвазивни и ендоскопски операции и в нея камъните отдавна не се премахват с отворени операции.

В Клиниката по УНГ вече е внедрена рутинно кохлеарната имплантация, която е сравнително нова дейност за Бургас.

След като от 2015 г. в сградата на болницата имаше външен частен инвеститор, който да стопанисва инвазивната кардиология - първоначално "Аджибадем Сити клиник", а след това - "Сърце и Мозък", държавната болница е получила разрешение да открие свое собствено отделение за инвазивна кардиология. То е оглавено от инвазивен кардиолог, който идва от частна болница и привлича свои колеги, а отделно от това болницата открива нов кабинет за проследяване на пациенти с пейсмейкъри. Ръководството купува нов микроскоп за операционната на отделението по неврохирургия, както и С-рамо за съдови операции.

УМБАЛ - Бургас, отчита и повишен брой на ражданията в сравнение с предишните години и на фона на още три болници с родилни отделения в региона.

Разширяването на МБАЛ "Бургасмед"

От създаването й през 2015 г. до днес ръководството на МБАЛ "Бургасмед" и прилежащия й диагностично-консултативен център инвестират значителни средства в разширяването на сградния фонд и материалната база на медицинския комплекс в унисон с привличането на изявени специалисти по различни медицински направления и разширяването на медицинските дейности.

Част от инвестициите включват и закупуването на нова съвременна апаратура, както и подмяната с по-нови модели на вече инсталираната в лечебното заведение.

През 2021 г. МБАЛ "Бургасмед" поставя началото на изграждането на изцяло нов 6-етажен корпус на медицинския комплекс. В него вече са изградени нов операционен блок, както и обновено отделение по анестезиология и интензивно лечение.

През периода 2022-2023 г. в лечебното заведение са разкрити отделения по съдова хирургия и урология. Дейността на отделението по вътрешни болести се разширява със сектори по ендокринология и ревматология, които предстои да заработят.

През 2022 г. лечебното заведение купува съвременно поколение апаратура, сред която последно поколение компютърен томограф (скенер) Somatom go Up и мобилен апарат тип C - рамо за обезпечаване на дейността на отделението по съдова хирургия на технологичния гигант Siemens Healthineers. Сред съвременната апаратура, която заработва през последните няколко години, са ангиографската система Artis one и рентгенов апарат Multix Swing, казват от болницата.

Акцентът върху онкологията в "Дева Мария"

Университетската болница открива онкологично отделение през 2017 г., а през 2021 г. прави първата копка на изцяло самостоятелна онкологична болница.

Националната онкологична болница "Дева Мария" вече е във финалния етап на изграждане. Тя е разположена на 4 декара с РЗП 12 000 кв.м и е на 13 етажа, като два от тях са подземни. Сградата е свързана със съществуващата университетска болница с топла връзка на пет нива. Първоначално предвидената инвестиция в нея е на стойност над 50 млн. лв.

Едва три месеца след първата копка проектът среща първото от всички предизвикателства, което ще се наложи да решава през следващите години. Със започване на кризата в Украйна пазарът е блокиран и липсата на строителни материали се усеща значително. "Буквално се молихме да ни доставят материали, събирахме от различни доставчици, търсихме варианти лично да ги внесем. Изкопът беше направен, а изведнъж - няма арматура", връща се назад инвеститорът Семир Абумелих. Повишените цени на строителните материали поради недостига им увеличава и предвидената стойност на проекта с 40%. Въпреки че е предизвикателство да надхвърлиш планираните инвестиции в такъв мащаб и въпреки несигурната обстановка, Семир Абумелих не замразява строежа. "Това дори не е било вариант за мен. Не съм го обмислял. Щом съм стартирал нещо, задължително го завършвам, без значение цената. И тук не говоря само във финансов план", казва той и в следващите месеци е почти денонощно на обекта, за да следи изпълнението му.

Днес 13-етажната сграда е почти завършена, като се очаква да отвори врати до няколко месеца. Успоредно с нея е изградена и четириетажна жилищна сграда, която ще бъде използвана за служители от други градове по време на тяхната адаптация в Бургас.

Най-голямата гордост на Националната онкологична болница е закупуването на единствения в България и четвърти в Европа линеен ускорител Edge Varian TrueBeam STx MLC за отделението по лъчетерапия. То ще разполага с два линейни ускорителя и е второ ниво на компетентност. Вече са монтирани петрингов PET-скенер на Siemens и последно поколение SPECT CT.

Наред с откриването на онкологичния блок в болницата ще бъдат разкрити отделение по гастроентерология с 30 легла, отделение по лъчелечение с 30 легла, отделение по онкохематология и отделение по кардиохирургия с 20 легла. Новата болница разполага с четири операционни зали, пригодени за работа с йонизиращи лъчения. една от които е хибридна. Общият брой на новооткритите легла ще бъде 270.

През миналата година в болницата са се лекували общо 11 181 пациенти, а през спешния й център са преминали 23 382 души.

Новата болница ще раздвижи и пазара на труда в региона, тъй като отваря 300 работни места. "Подборът на персонала е в ход, като с част от бъдещите колеги вече сме сключили договори. За наша радост и, честно казано, изненада лекари с дълъг професионален стаж в Европа проявяват интерес към завръщане в България и работа при нас", разказва управителят на болницата д-р Христо Якимов. По думите му крайната цел е да бъде предложена услуга, конкурентна на медицинската помощ в съседни държави, и да се даде възможност на онкологичните пациенти да намират необходимото в собствената си държава. Очаква се Национална онкологична болница "Дева Мария" да обслужва 30 000 пациенти годишно.

"За съжаление съществуващата онкологична помощ в България е крайно недостатъчна и с недобро качество на предлаганите услуги. Сами виждате колко наши сънародници търсят помощ в Турция. Нашата цел е тази помощ да може да бъде намерена тук. И не говоря само за медицинската част, която е задължителна, не говоря за терапии и апаратура на най-високо ниво, което е логично, но и за онова обгрижване на пациента, заради което Турция се превърна в еталон за лечение", казва д-р Якимов.

Най-новата частна болница - "Сърце и Мозък"

На 1 юли 2019 г. в Бургас отваря врати "малката" "Сърце и Мозък" с отделения по кардиохирургия, кардиология, интервенционална кардиология и всички съпътстващи дейността звена, като за две години в нея са извършени над 1300 сърдечни операции. Става въпрос за клиника под наем в областната бургаска болница.

"Сърце и Мозък" обаче изграждат свой собствен модерен комплекс върху 15 декара разгъната застроена площ, девет надземни и два подземни етажа и с 330 легла и пренасят там дейността си от началото на 2022 г. Болницата е най-голямата частна клиника в града като брой легла, разполага с 14 операционни зали, 13 клиники и отделения, 12 приемни лекарски кабинета.

"Имаме заетост 96%. Това позволи разкриването на над 750 нови и добре платени работни места за висококвалифициран персонал. 80% от персонала е под 45-годишна възраст и трайно живеят в град Бургас с техните семейства", коментира д-р Лидия Стефанова, административен директор на "Сърце и Мозък" - Бургас. По думите й от откриването до 1 април 2023 г. през болницата са преминали 45 367 пациенти и са извършени 12 438 оперативни и медицински процедури.

През миналата година болницата получава разрешение за работа с робот daVinchi и на 25 юни е направена първата операция с него. Използването на роботи за подпомагане на работата на хирурзите започва в края на 80-те години на ХХ век, но се популяризира чак след 2000 година. Тогава се появява на пазара първото поколение daVinci робот. В "Сърце и Мозък" - Бургас, се намира робот от най-новото четвърто поколение - daVinci X. Той се ползва за операции на белите дробове, хранопровода, стомаха, дебелите черва, простатата и бъбреците, както и други операции от обхвата на гръдната и коремната хирургия и урологията. Болницата работи по пътека на здравната каса при пациенти с онкологични заболявания и по-този начин предоставя достъп до най-модерно лечение в Бургас и региона.

"Предимствата на робот-асистираната хирургия са доказани с времето, а резултатите за пациента са толкова добри, че определят технологията като една от революциите в хирургията. Подобрената прецизност и маневреност на специалните инструменти на робота позволяват точни движения в трудно достъпни зони. Лесно се отграничават различните тъкани. Инструментите са със свобода на движение по 7 оси и осигуряват възможност на хирурзите да извършват комплексни процедури по минимално инвазивен начин, с всички предимства на безкръвните операции", казва д-р Стефанова.

През последните две години освен робота болницата е инвестирала в интраоперативен ангиографски апарат, невронавигационна система за краниална и спинална хирургия с 3D C-рамо, невроендоскоп, ултразвуков резектор, система за физиологичен мониторинг. Освен това е сертифицирана и зала за инвазивна електрофизиология.

"Така пациентите с ритъмни и проводни нарушения от Бургас и региона ще имат възможност да се лекуват с най-съвременни методи, без да се налага да пътуват стотици километри. А пациентите с вече имплантирани пейсмекъри могат да извършват периодичните си контролни прегледи", казва д-р Стефанова.

Бъдещата детска болница "Св. Анастасия"

Служебното правителство одобри създаването на детска болница в Бургас, след като вече беше обявена обществена поръчка за проектиране и строителство на лечебното заведение на стойност 81.6 млн. лв.

Още през 2020 г. общината подписа споразумение за проекта с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която консултира идеята, проучи необходимостта от педиатрични грижи и разработи концепция с финансово-икономически, инвестиционни и архитектурни параметри за изграждане на болницата. Планираните източници за финансиране са кредит от ЕИБ, еврофинансиране по програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027 г. и собствени средства на общината, като общинският съвет през миналата година одобри разрешение за теглене на кредит до 25 млн. лева. Разрешението на правителството отваря възможността здравното и финансовото министерство също да подпомогнат проекта със средства от държавния бюджет.

Според проекта, за който на търг се явиха три кандидата, новата детска болница ще има разгъната застроена площ 24 732 кв.м, от които 3334 кв.м под земята. Болницата ще бъде със 133 легла, от които 10 за интензивно лечение, хирургична клиника с три операционни зали и спешно отделение с 30 поста за наблюдение, лечение и проследяване.

Кандидатите за изграждане на лечебното заведение са три. Това са "Архитектурно и строително бюро "Хелвеция" ЕООД, консорциумът ДДЗД "МБАЛДБ Св. Анастасия - Бургас" (с компаниите "Планекс Бургас", "Планекс инфраструктура" и "Планекс") и консорциумът "Щрабаг Детска болница Бургас" ("Щрабаг" ЕАД и "Щрабаг" Сп.з о.о.). Избраният изпълнител ще има срок около три години да построи болницата.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cose avatar :-|
    cose
    • - 3
    • + 4

    Сигурно по-малко бургазлийки вече раждат в Сливен, обаче по-малко раждат и в Бургас спрямо преди 15 години, поради развихрилата се демографска криза в бургаска област. Общият брой родени спадна от 5000 на 3000 за цялата бургаска област.

    Кому са нужни нови болници в Бурас, когато 1 болница му стигаше преди 15 години, а сега при 100 000 души по-малко население в окръга вече са няколко?
    Едва ли някой извън Бургас и околията би ги ползвал и явно целта е да се оглозга бургаската държавна болница и бургаският държавен онкодиспансер за сметка на частни еквиваленти.

    Само в южна България има далеч по-важни университетски медицински центрове в Стара Загора и Пловдив, докато Бургас остава крайно отдалечен, рядко населен и периферен някак си да поддържа повече от 1-2 болници.

    Явно щом се пускат немалко рекламни статии, имат сериозен проблем да привличат пациенти и може би това планирано изпиране на пари и точене на здравната каса в Бургас да не е толкова печелившо, колкото кукловодите са очаквали.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 2
    • + 1

    Това е изказване като на професор Чавдар Драгойчев през 1987 година по Всяка Неделя. Помните ли го? Да, до голяма степен статията е рекламна. Но ако мислиш че с една такава статия болниците ще си генерират постоянен поток от пациенти, ами в голяма грешка си. Статията показва много ясно нещо друго - как частният капитал гради и създава полезни неща много по-ефективно и по-бързо от крадливите и корумпирани държавни служители.

    Нередност?
  • 3
    tri avatar :-|
    tri
    • - 1

    До коментар [#1] от "cose":

    ех cose, не успя да се стърпиш и изтропа пореден пасквил, пропит с миньорските си комплекси.

    Нередност?
  • 4
    abdulhazred avatar :-|
    abdulhazred

    До коментар [#2] от "Венцеслав Ралев":

    Частните болници не им трябват пациенти на живо, важното е по документи всичко да е наред и да се точат милиони от здравната каса

    Нередност?
Нов коментар