Прокуратурата разследва разпределението на парите от паркинга в "Майчин дом"

Опозицията на директора проф. Иван Костов разказа как институциите мълчат за сигналите им, а привържениците му нарекоха инсинуации данните за високите му заплати

Началниците в "Майчин дом" смятат, че работят качествено, не искат да коментират възнагражденията и считат, че разговорът за управлението на болницата е нападка към медицинската й дейност
Началниците в "Майчин дом" смятат, че работят качествено, не искат да коментират възнагражденията и считат, че разговорът за управлението на болницата е нападка към медицинската й дейност
Началниците в "Майчин дом" смятат, че работят качествено, не искат да коментират възнагражденията и считат, че разговорът за управлението на болницата е нападка към медицинската й дейност    ©  Надежда Чипева
Началниците в "Майчин дом" смятат, че работят качествено, не искат да коментират възнагражденията и считат, че разговорът за управлението на болницата е нападка към медицинската й дейност    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Прокуратурата проверява разпределението на немедицинските приходи за възнаграждения в АГ болницата "Майчин дом". Става дума за пари, които се събират от такси за паркинга, наеми на заведенията за хранене и таксите от удостоверения за бащинство и др. Това стана ясно от изявление на заместник-директора на лечебното заведение Петко Панов по време на пресконференция в клиниката, свикана "в защита на професор д-р Иван Костов като мениджър и лекар".

Събитието последва пресконференция, на която опозицията на професора разказа как безрезултатно е сезирала повечето институции за нередностите, които прозират в проверките на вътрешен одит на здравното министерство, здравната каса и агенция "Медицински надзор" в начина на разпределение на заплатите в болницата и по-специално тази на професор Костов.

Директорът на "Майчин дом" е мениджърът на държавна болница с най-високо възнаграждение от всички 64 мажоритарно държавни дружества, като той получава месечно много повече и от директори на частни болници. Според единия от преправените доклади на "Медицински надзор", заради който беше уволнен шефът на проверяващия екип, проф. Костов си е отчислявал 20% от всички немедицински приходи на болницата, които за миналата година са били над 80 хил. лв. По свое решение е разпределял тези средства между останалите членове на ръководството и администрацията на болницата.

Това нарушение е констатирано през миналия август, но професорът е продължил да получава тези средства (80 стотинки от всеки час такса паркинг например) още осем месеца.

Какво казва опозицията

Уволнената временно изпълняваща длъжност завеждащ на анестезиологията д-р Елена Георгиева отбеляза, че здравният министър проф. Христо Хинков и назначените от него проверки не са успели да видят очевидни нарушения в документацията от проверките на "Майчин дом" и да санкционират директора. Тя отбеляза, че от всички институции, които е сезирала за начина на разпределение на възнагражденията, за конфликта на интереси при директора - за ограничената работа с робот "Да Винчи" на всички останали лекари и за нарушенията при работа с него - е получила отговори само от КПКОНПИ, НЗОК и омбудсмана. Антикорупционната комисия разследва конфликт на интереси при проф. Костов, който работи на шест места. НЗОК е глобила "Майчин дом", а най-голяма съпричастност към случващото се в болницата е проявила омбудсманът.

Д-р Алън Начев, завеждащ оперативното звено на Втора гинекологична клиника и критик на управлението на проф. Костов, отбеляза, заедно с други лекари, че академизмът си е отишъл от болницата. Той и д-р Марияна Пъневска, уволнена от болницата, посочиха, че за първи път в Медицински университет - София, се случва такова огромно изключение от правилата. Проф. Костов, който е защитил доцентура и професура във Варненския медицински университет по теми от общественото здраве, а не от оперативната гинекология, внезапно е бил признат за професор по АГ в София, без изобщо да е минал цялата останала стълбица от асистент до професор в специалността.

"Всичко започна с това, че искахме да уеднаквим възнагражденията на акушерките", каза д-р Георгиева.

"След това протестирахме, заплашваха ни, не се отказахме, останахме само със заплати от 1300 лева и продължаваме да вярваме, че институциите ще прогледнат, че случващото се е неправилно. "Майчин дом" даже не е феодално владение, защото един феодал се грижи за имението си, а тук персоналът получава десетки пъти по-малко от директора. Държавните болници са малки диктаторски републики, само си нямат собствени химни", коментира д-р Стефан Костов, специализант.

Лекарите и акушерките коментираха, че настояват проф. Костов да бъде санкциониран и да освободи поста.

Завеждащите клиники си искат директора

На брифинга във фоайето на "Майчин дом" ръководството й (без професор Костов), завеждащите клиники и медицински център, както и специално поканена пациентка на професора от времето му в Шейново и майка с две бебета, спасени в "Майчин дом", разказаха колко добър лекар е професорът.

От болницата бяха организирали маратон от изказвания на лекари, които обаче отказваха да отговарят на журналистически въпроси. Те твърдяха, че професор Костов е най-добрият директор напоследък, че при него започнали безкръвните операции, че е сложно всеки да работи на робот. Една от младите лекарки заяви, че е просперирала професионално, независимо, че не е от близкия кръг на професора, с което без да иска призна за шуробаджанащината в клиниката.

Единият от двамата директори на медицинския център обясни парадокса, че проф. Костов прави 5% от прегледи в центъра, а получава 50% от приходите за възнаграждения, с това, че той прави предоперативни консултации, които са скъпи. Предоперативните консултации не се заплащат от здравната каса и по принцип са доплащане от пациентите на ръба на закона, защото не е регламентирано какво точно съдържат и има много спорове каква е добавената им стойност имат към операцията и дали хирургът може да оперира без такава консултация, а само да прегледа пациента, да го информира и да пристъпи към действие.

Началниците нападнаха протестиращите си колеги, казаха, че те са единици и всичко в болницата е наред и не пожелаха да коментират средното заплащане, което е около 6500 лв. за лекарите и 2500 лв. за акушерките, на фона на средно 50 хил. месечно за директора.

Лекарите нарекоха твърденията за несправедливо разпределяните между единици високи възнаграждения инсинуации, като в това число явно попадат и числата в проверките. В крайна сметка следобед в медиите беше получено ново писмено обръщение от проф. Костов, в което той твърди, че е най-проверяваният лекар и е завел дела за клевета срещу д-р Алън Начев и д-р Георгиева.

Внезапно се оказа, че данните в одиторските доклади на Министерството на здравеопазването и ИАМН за заплатите на професора, които бяха преправяни три пъти, пак не са верни и беше предоставено писмо от ИАМН, с което се нанасят корекции в посочените числа. "Капитал" получи докладите по ЗДОИ, но в тях към миналата седмица нямаше нанесени корекции.

Според новата корекция професорът е получил от болницата не 1.6 млн. лв., а 748 хил. лв. за периода от две години и половина до 30 юни тази година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо

    Докторчето в затвора! Срам и позор!

    Нередност?
Нов коментар