🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Стартът на новата власт

Назначенията: Дялани камъни на ГЕРБ в здравното министерство

Проф. Христо Хинков се обгради с експерти, обвързани с управленията на Бойко Борисов

Проф. д-р Христо Хинков вече се раздели с първия си заместник-министър.
Проф. д-р Христо Хинков вече се раздели с първия си заместник-министър.
Проф. д-р Христо Хинков вече се раздели с първия си заместник-министър.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Проф. д-р Христо Хинков вече се раздели с първия си заместник-министър.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Едно от първите решения на министъра на здравеопазването д-р Христо Хинков , излъчен от ПП-ДБ, беше да назначи за свой заместник заемалия същия пост в трите правителства на Бойко Борисов д-р Бойко Пенков - с ресор болници и капиталови разходи. Той председателстваше и надзора на здравната каса, така че е свързан с модела, по който по времето на ГЕРБ беше овладян здравния сектор - с тотален контрол върху обществените поръчки, покровителствани директори на държавни болници и почти беззъб контрол върху фармацевтичния сектор.

Между постовете, на които отговаряше за държавните болници и контролираше капиталовите разходи на здравното ведомство, Пенков беше изпълнителен директор на УМБАЛ "Софиямед" - част от т най-голямата верига лечебни заведения, собственост на д-р Михаил Тиков,

Назначението беше съпроводено със съпротива от ПП- ДБ, но в крайна сметка се наложи от коалицията да отстъпят пред настояването на министъра, за да не разклати кабинетът още в самото му начало. Три месеца по-късно Бойко Пенков се оказа първият отстранен заместник-министър от премиера Николай Денков заради "бавни темпове на работа, които излагат на риск изпълнението на важни мерки в сферата на здравеопазването, заложени в управленската програма". В самото министерство коментарите са, че освобождаването е за "цялостно творчество" на Пенков през последните месеци и особено заради публикувания без да е съгласуван с никого проект за здравната карта, който услужливо увеличава броя на болничните легла с 10 хил., вместо да ги намали,. В сисъка е и "забравянето" за помощта към общинските болници, както и липсата на намеса при изнасянето на нелицеприятни данни за държавните болници.

В останалата част от кабинета на новия здравен министър се виждат кадри, свързани с екипа на д-р Илко Семерджиев и Деница Сачева от края на 90-те години, когато той основа здравната каса и после беше здравен министър в правигелството на Иван Костов, а тя беше началник на кабинета му. Впоследствие Сачева става част от ръководството на ГЕРБ - депутат и социален министър, а Семерджиев е слаган в листата на ГЕРБ-СДС, но се е отказал от депутатското място.

Сред тях е назначеният за началник на кабинета на Хинков д-р Красимир Николов, който беше заместник-директор на "Пирогов" от екипа на проф. Асен Балтов - депутат от ГЕРБ в предишното Народно събрание и отказал се от мястото и в сегашния парламент.

Другият заместник на Балтов в "Пирогов" - д-р Лучия Добрева, стана директор на "Лечебни дейности" в МЗ. За нея може да се каже, че е ветеран на ГЕРБ в министерството, като във второто правителство на Борисов оглавяваше Комисията за лечение на възрастни в чужбина. Това бяха времената, в които почти никой не получаваше възможност да се лекува навън и много пациенти заведоха дела срещу държавата за това.

Двамата върнати в министерството - Николов и Добрева, бяха уволнени от "Пирогов" през 2021 г. след проверка на болницата, назначена от здравния министър в първия служебен кабинет на Стефан Янев.

За главен сектерар на МЗ е назначен Стоян Стоянов, който е бил на такава позиция почти през цялото управление на ГЕРБ - в социалното министерството, в министерството на културата, за дълго в правосъдното министерство и при Илко Семерджиев като здравен министър в първото служебно правителство на Румен Радев през 2017 г. Сега отговаря за обществените поръчки на министерството.

При тази смяна Хинков освободи от поста юриста Георги Липчев, който беще настоял една от големите обществени поръчки за апаратура да включва максимален кръг участници, а освен това подготвил критерии за отчетност на представителите на държавата в бордовете на директорите на държавните болници.

За три месеца от началото на мандата на министъра не е потърсена отговорност от нито един от назначените от ГЕРБ болнични директори, независимо от лошите резултати, които са показали лечебните заведения.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 4

    Връщайте по-бързо хората на ГЕРБ на всички позиции в държавата, за да може този разпад да спре. Вие в болници последната година-две не сте попадали да видите за какво иде реч. Явно избирателите ви от млади полезни идиоти все още са здрави, добре платени жълтопаветници и болници не посещават. Да ама в момента над този народ се упражнява геноцид по болниците и по пътищата и никой никакви мерки не взима!

    Нередност?
Нов коментар